Пловдив

тел: 0898 7777 36

адрес: бул. 6-ти септември 157, ет.1

7 качества, които притежава добрият счетоводител

Точно така, днес от Счетоводна къща Гарант ще поговорим за качествата на добрият счетоводител. Да се работи като счетоводител и да бъдете истински професионалист – това съвсем не е едно и също нещо. Да са незаменими, търсени, предпочитани, е задача, която поставят пред себе си младите специалисти, които желаят да направят кариера в областта на счетоводството.

Какви качества притежава успешният счетоводител?

1. Грамотност и образованост, развит интелект.

Оптимално, разбира се, е да иматe специална подготовка, диплома. Естествено, при желание и възможности може да са самообучавате, но за предпочитане е наличието на образование, сертификат за счетоводна квалификация.

Освен образование, много ценена е способността свободно да се ориентирате в цифрите. Разбира се, в епохата на калкулаторите и компютрите изобщо не е задължително да пoмните петцифрена сума. Но умението да „разчитате“ документи, веднага да виждате в тях несъответствието и грешките, се счита за почерк на добрия счетоводител, икономисващ време, нерви и пари.

Трябва също така да можете да се ориентирате в различни отрасли на законодателството, на първо място в данъчното и трудовото. И, естествено, да бъдете на „ти“ с компютъра и счетоводните програми. Това е аксиома.

2. Пунктуалност и отговорност.

Счетоводството е отчетност на всичко във фирмата – от работното време до моливите. Не трябва нищо да пропускате, иначе няма да излезе баланса, ще се наруши взаимовръзката между приходи и разходи, ще настъпи несигурност и хаос.

Само точен (пунктуален) човек може да се справи с всички данъчни и други задължителни отчети и срокове навреме. А това е особено важно: неспазването на сроковете е свързано с много проблеми, както за самия счетоводител, така и за фирмата, за която работи или обслужва.

3. Системно мислене.

Счетоводителят, на първо място, трябва да вижда положението в цялост. Това ще позволи да се вземат решения, допринасящи за подобряване на организацията не само на счетоводството, но и на самия фирмен процес. Даване на добри предложения за намаляване на разходите и увеличаване на приходите е пряка отговорност на счетоводителя. Нима той може да го направи, ако не вижда по-далеч на носа си?

4. Способност да се самообразова.

Счетоводството не е застинала структура. Това е система, ежедневно и ежечасно променяща се под въздействието на нови законодателни актове, инструкции, правила, както и според изискванията на съвременната реалност. Постоянно запознаване със специализирана литература, делови и конструктивни контакти с колеги трябва да придружават и подпомагат дейността на счетоводителя. В изолация той просто не оцелява, така че комуникативност и възприемчивост към новото просто са задължителни в характера на съвременния счетоводен специалист.

5. Гъвкавост.

Едно от най-ценените делови качества. Възможността за намиране на разумен компромис между интересите на фирмата и държавата в рамките на върховенството на закона, се счита за „висш пилотаж“. Благото има нюанси, които един опитен счетоводител винаги използва в полза на фирмата. Между другото, тези качества (както и всички останали, споменати в тази статия) са много полезни в общуването с разнообразни регулаторните органи, клиенти и бизнес партньори.

6. Един добър счетоводител трябва да бъде честен и спазващ закона.

Ако фирмата работи според законите и води счетоводство „на светло“, то това трябва да бъде човек, счетоводител или счетоводна къща, които също спазват законите.

7. Лоялност.

Ако счетоводителят не намира общ език с клиентите си, то вероятно един от тях трябва да смени местоработата или счетоводителя си.

Естествено, някои качества могат да бъдат придобити с опит, но много трябва да се притежават от човека по природа. Да се научи да се справя с план-сметки и данъчна информация всеки може. Но да се превърне в безценен счетоводител, далеч не всеки умее. А видно е, че счетоводството е центърът на финансите, които са кръвоносната система на всеки бизнес. Да се държи в добро състояние не е лесна задача и е по силите само на истински професионалисти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още