как да победим конкурентите в криза

Как да победим конкурентите в криза

Публикувано на 6 септември 2020 г.

Експерти твърдят, че именно рецесията или кризисните периоди предоставят добри възможности за фирмите да се преборят с конкуренцията, да спечелят преднина. Известно е, че по време на криза цените за реклами в медиите подлежат на корекции, а оттам можете и по-евтино да се рекламирате. Именно съчетанието от по-евтини реклами и проблемите на конкуренцията може да ви предостави уникална възможност да заемете значителен пазарен дял в нишата си.

В поредица от статии от счетоводна къща „Гарант“ ще разгледаме различни подходи за справяне с кризата и как да извлечем ползи от нея. Днес ще се спрем на рекламата. И така:

Какви конкретни стъпки трябва да бъдат предприети от вас по време на криза, за да победите конкуренцията си?

  • Няма нужда да се паникьосвате. Понякога търговците и маркетолозите погрешно смятат, че по време на криза потребителите съкращават рязко своите разходи. На практика не всички продукти са търсени по време на криза, но все пак не може да се говори за спад, а просто за забавяне на растежа.
  • Правилно съкращавайте разходите на фирмата, дружеството си. Разбира се, на първо място, трябва да се опитате да намалите административните разходи, а понякога може да се наложи да се намали и обема на производството. Но в никакъв случай не се опитвайте да икономисвате от качеството на продукцията, услугите си, в противен случай няма да е възможно да се справите с конкуренцията.
  • Не бива да съкращавате разходите за реклама на продуктите си, в противен случай поемате голям риск. Разбира се, много от конкурентите ви по време на криза и от това ще спестят, като по този начин ще бъде много по-лесно да вземете преднина пред тях. Според експерти компаниите, които намаляват разходите за реклама по време на рецесия (криза), имат около 30% спад в продажбите през следващата година и половина или две години. Проучванията показват, че рекламата в повечето случаи има дългосрочно въздействие върху продажбите. Следователно, съкращаването на рекламния бюджет може много сериозно да навреди на фирмата, компанията и това вредно влияние може да продължи дори и след финансовата криза.
  • За да останете конкурентоспособни по време на криза, трябва да продължите да популяризирате вашата марка. Без помощ от реклама, много от вашите конкуренти просто няма да могат да издържат, което ще бъде само плюс за вас, фирмата ви и за вас лично. Приходите на бизнесите, марките, които не се рекламират със сигурност ще паднат, а вашите приходи ще останат на добро ниво въпреки кризата. Акциите на фирмите на конкурентите също ще паднат, ако намалят рекламните разходи, а популярността на вашето дружество (бизнес) ще остане на същото ниво.
  • Не забравяйте, че рекламните кампании трябва на първо място да предизвикват емоции сред потенциалните клиенти. Както показват световните проучвания, най-ефективни са рекламните кампании, които се стремят да предизвикват емоции в потребителите. Рекламата може да насърчи човек да купи определен продукт, само ако причинява определени емоции, докосва го на емоционално ниво. Рационалните предимства са, разбира се, са добри, но хората реагират на тях много по-малко, отколкото на реклама, предизвикваща емоции, удивляваща и понякога смущаваща дори. И това правило важи и по време на криза. Само такава реклама ще ви помогне да победите конкуренцията.

Така че, на първо място, рекламата е това, което ще ви помогне да оцелеете по време на криза и да вземете преднина пред конкурентите.

Имате нужда от оптимизиране на разходите и счетоводна консултация?

Свържете се със Счетоводна къща Гарант
Изгодно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.