стартиране на бизнес с шоколад

Как да стартирате бизнес с ръчно изработен шоколад

Публикувано на 5 март 2023 г.

Сладките неща са най-лесният и достъпен начин да зарадвате себе си или любимите си хора. Затова винаги има търсене на шоколад и сладкиши. И през последните години купувачите предпочитат естествени ръчно изработени продукти. Съдържат по-малко консерванти от фабричните продукти.

Бизнесът със ръчно изработен шоколад е реален шанс да спечелите пари от любимото си хоби. Ако обичате да правите сладкиши, можете не само да ги споделите със семейството и приятелите си, но и да ги пуснете за продажба.
Прочетете статията на счетоводна къща ГАРАНТ за особеностите на бизнеса, както и инструкции как да започнете бизнес като начинаещ.

Стартови разходи: 3/5 – средни
Възвръщаемост: 5/5 – много висока
Сложност на управлението: 2/5 – ниско
Конкурентоспособност: 3/5 – средна

Тънкостите на бизнес идеята

Струва си да се каже, че начинаещият предприемач не е изправен пред задачата да произвежда сам шоколад, въпреки че тази опция също е възможна. За повечето продукти е достатъчно да разтопите ганаш, създавайки уникални плочки, сладкиши, торти. Основното нещо е да намерите незаета ниша или да подобрите най-популярните опции.

Приготвянето на шоколадови изделия има своите предимства:

 • рентабилност — надценката може да се повиши до 300% в зависимост от сложността на производството;
 • малки инвестиции – бизнес планът за производство на ръчен шоколад включва само закупуване на суровини и форми;
 • търсене — ексклузивните шоколадови бонбони са популярни като подарък, а по празниците броят на поръчките само се увеличава;
 • висока възвръщаемост – стоките се разпродават бързо, така че инвестициите се възвръщат почти веднага;
 • огромна гама – сладкарите експериментират с вкусове, форми, сложност на формите, комбинации от съставки.

Има обаче и няколко недостатъка. Основното е, че естествените продукти не се съхраняват дълго, така че не можете да произвеждате твърде много. Друг недостатък е, че за да се занимавате с шоколад, трябва не само да регистрирате индивидуален предприемач, но и да получите одобрение от съответните институции и органи.

Как да започнете да правите шоколад по поръчка

Ако смятате да превърнете страстта си в истински бизнес, съсредоточете се върху нюансите на приготвянето. Препоръчваме да минете професионални курсове, за да придобиете опита на работа с шоколад от майсторите, да овладеете технологията на приготвяне.

Допълнителни етапи на стартиране на бизнес в производството на ръчно изработен шоколад:

 • Анализ на пазара. Сладкарската индустрия е една от най-конкурентните. Следователно е необходимо да се разбере какво точно произвеждат колегите, каква част от потенциалните купувачи могат да бъдат привлечени.
 • Формиране на асортимент. Опитайте се да намерите своя уникален вариант на продукта. За да направите това, преценете какво предлагат шоколатиери от други страни, опитайте се да овладеете нови технологии. Не се спирайте на една опция – постоянно актуализирайте позициите.
 • Избор на опаковка. Изберете необичайни цветни материали – сладките неща често се купуват като подарък. Сегашната тенденция е екологичните опаковъчни материали.
 • Организиране на продажбите. Дори преди да започнете бизнес с ръчно изработен шоколад, трябва да разберете коя е вашата целева аудитория. Изберете подходящите платформи – социални мрежи, собствен онлайн или офлайн магазин. Можете също така да си сътрудничите с кафенета, сладкарници, ресторанти.
 • Съхранение на готовата продукция. Купете предварително витринен хладилник, който ви позволява да регулирате температурата.

Моля, имайте предвид, че за да произвеждате законно сладкиши и да ги продавате, трябва официално да регистрирате бизнеса си. Освен това е необходимо да получите сертификат, разрешително, даващо право на работа с хранителни продукти.

Колко пари са ви необходими, за да направите ръчно изработения шоколад свой бизнес?

Трудно е да се посочи конкретна цифра – всичко зависи от вашия опит, планове и мащаба на проекта. За да започнете малко домашно производство, ще ви трябват:

 • сурови материали;
 • форми;
 • блендер;
 • микровълнова печка;
 • хладилник;
 • съдове, посуда;
 • опаковки.

Друга позиция от разходите е регистрацията на фирма. Не забравяйте за задължителното сертифициране на продуктите. Вашите продукти трябва да са безопасни за деца и възрастни.

Продажбата на ръчно изработен шоколад е печеливша бизнес идея. Но за неговото изпълнение ще са необходими умения и минимален набор от оборудване. Ето защо, преди да започнете, помислете върху подробен план за действие. Само с балансирано планиране може да се постигне добър резултат.

Колко можете да спечелите

Размерът на печалбата зависи пряко от качеството на стоките, характеристиките на вашата оферта. Можете да увеличите цените си чрез:

 • използване на скъпи съставки (плодове, сирене, ядки);
 • създаване на сложни форми;
 • ексклузивни предложения, като алкохолни сладкиши;
 • производство на вегетариански сладки, шоколад без захар;
 • комбинации с други вкусни десерти – блатове, маршмелоу, мармалад.

Освен това, можете да печелите от обучителни видеоклипове, да провеждате онлайн курсове и майсторски класове.

Можете да продавате готови продукти по няколко начина наведнъж. Например, стартирайте свои собствени канали в социалните мрежи и публикувайте снимки на продукти там. Освен това поставяйте реклами на електронни табла, пазари. Друг вариант е да се договорите с няколко кафенета за редовни доставки на малки партиди сладкиши.

Какво оборудване да изберете за организиране на бизнес с ръчно изработен шоколад

Ако засега планирате изключително домашно производство, миксер, микровълнова печка, блендер и конвенционален хладилник ще са достатъчни. Но за да отворите сладкарски цех, ще ви трябва скъпо оборудване:

 • котлон – разтопява какаово масло, шоколадови късчета;
 • мелачка – смила ядки, какаови ядки, захар;
 • машина за конширане – обработва шоколадовата маса, като я загрява;
 • темперираща машина – позволява да направите готовия продукт гладък и лъскав;
 • хладилни камери – служат за съхранение на заготовки, продукти.

За да може бизнесът с ръчно изработен шоколад да донесе достатъчно печалба, погрижете се за добрите отзиви за продукта. Привличайки все повече клиенти, вие ще можете постепенно да разширявате производството, да увеличавате географията на продажбите. Като опция -–отворете собствен фирмен магазин, магазин за шоколад, кафене.

Друга възможност за печеливш бизнес е закупуването на готово предприятие. Това решение ви спестява време и пари. Не е нужно сами да организирате производство, развийте бизнеса. Всички най-трудни етапи вече са преминати. Закупувайки действаща компания, можете да сте сигурни, че инвестицията ще се изплати.

Решили сте да започнете бизнес с ръчно изработен шоколад?

Можем да Ви съдействаме с първоначалната регистрация на фирмата Ви и последващото й счетоводно обслужване - както на място в офиса ни, така и онлайн.
Изгодно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *