Кои са признаците за успешен аутсорсинг на счетоводни услуги

8 признака за добър аутсорсинг на счетоводни услуги

Да се повери счетоводството в надеждни ръце е аксиома и дори не подлежи на обяснения. Вариантите за счетоводното обслужване са няколко, но в последните години аутсорсинг-счетоводството, т.е. прехвърляне на счетоводните функции на външен изпълнител, набира все по-голяма популярност. Много фирми оценяват удобството на този вариант на счетоводни услуги с качество, полза и удобство за клиента.

Когато се прави избор на външен изпълнител на счетоводни услуги, трябва да се обърне внимание на някои основни пунктове.

1. Репутацията на фирмата на пазара на счетоводни услуги

репутацияПазарът на аутсорсинг на счетоводни услуги активно се развива и фирмите набират популярност сред своите клиенти, които често дават отзивите си за качеството на счетоводните услуги от различните фирми. Репутацията се допълва от мненията в различни сайтове, препоръки от други клиенти по форуми или социални мрежи, рейтинг в други източници на информация.

Счетоводни услуги са нужни на всички, но ако те са некачествени, това може да се окаже не просто нерентабилно, а дори разрушително за вашия бизнес. Дългогодишна добра репутация на компанията на пазара – това е един от основните критерии за нейната ефективност. Аутсорсър, който няма високи вътрешни стандарти за предоставяне на счетоводни услуги, просто няма да може да издържи на конкуренцията.

2. Възможност да се запознаете с проекта на договора за предоставяне на счетоводни услуги

Един добър изпълнител ще включи не само своите задължения и условията за плащане, но и задължения на клиента по документооборота. Ще изисква от клиента своевременно и пълно предоставяне на документация, без която не е възможно правилно водене на счетоводството.

3. Гаранция за поверителност

Гаранция за спазване на поверителност на изпратената от вас информация трябва задължително да бъде записана в договора за предоставяне на външни счетоводни услуги. Изпълнителят трябва да гарантира, че данните, както в електронен, така и в хартиен формат ще бъдат съхранявани, а достъп до тях могат да получат само определени лица.

4. Гъвкава система за ценообразуване на счетоводните услуги

Винаги трябва да сте наясно какви точно счетоводни услуги и в какъв обем плащате. Добрата счетоводна къща ще ви предложи индивидуална оферта в зависимост от редица фактори: система за данъчно облагане, брой на служителите, интензивност на стопанските операции, честота на отчитане, първична документация и др. Аутсорсър, заинтересован от вас като клиент, винаги ще бъде в състояние да предложи максимално подходящ вариант.

5. Кадровият състав на изпълнителя счетоводни услуги

Струва си да се доверите на фирма, която може да води счетоводство в различни сектори на икономиката и разполага с подходящите и адекватни специалисти. Например, в екипа на Счетоводна къща „Гарант“ са включени както експерти по счетоводство, така и юристи.

6. Представителство на интересите на клиента пред данъчните органи

данъци навсякъдеДобрият аутсорсър няма да ви остави сами, когато общувате с контролни органи или институции. Изпълнителят на счетоводни услуги с дългогодишен опит знае как да реагира на проверки, да представлява интересите на клиента. Не е тайна, че общуването с “данъчните” има своя специфика, така че има смисъл да изберете счетоводна къща с достатъчно добри умения за комуникация с НАП.

7. Данъчна оптимизация на дейността на клиента

Счетоводната фирма трябва да предложи на клиента добрата за него система за данъчно облагане, тъй като спестените пари – това са спечелени пари. Добрата счетоводна компания ще предупреждава клиентите си за така наречените “данъчни схеми” и неправилни решения. Звучи банално, но се доверявайте за данъчните си въпроси само на професионалисти практикуващи грамотни специалисти.

8. Достъп до вашето счетоводство от всяко място

онлайн достъп

Използването на съвременни компютърни технологии при предоставянето на счетоводни услуги е не просто условие за удобство на клиента, но и изискване на законодателството. Вече данъчни декларации се приемат и по електронен път, както и плащания, отчети. Аутсорсър, който е в крак с времето, ще предложи сериозен софтуер, за да може по всяко удобно за вас време да проследявате изпълнението на счетоводните услуги, да имате свободен достъп до всичките си документи и отчети. В случай на прекратяване на договора за аутсорсинг трябва да бъде гарантирано безпрепятствено прехвърляне на вашата информационна база.

 

Share on facebook
Сподели във Facebook
Share on twitter
Сподели в Twitter

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *