Лично счетоводство – пет глупави начина да похарчите пари

От Счетоводна къща ГАРАНТ сме подготвили пет примера как можете безсмислено да похарчите парите си.

Дори ако сте добре обезпечени, необмислената загуба на пари не е добра идея. Спрете за момент и помислете колко важни и нужни неща бихте могли да направите с парите, които са похарчени напразно. Някои ще кажат: “Твърде млад/а съм за такива мисли, да мисля за спестявания преждевременно”. Но всеки от нас би искал в бъдеще да има повече средства в банковата си сметка.

Дори тези аргументи да са неубедителни, помислете, колко дълго и трудно сте се трудили, за да заработите собствените си пари. След това си представете, че същата тази работа я правите безплатно. Безсмислено харчейки пари, вие всъщност вземате вашата работна заплата от работодателя и я премествате в кошчето за боклук. Малко като поговорката „От пусто в празно“. Къде именно отиват спечелените пари?

Начин 1. Купувате нов продукт, само защото е нов

Вие сте точно този тип човек, който може да се види в два часа през нощта на опашка за новия iPhone? Имаме новини за вас: новият iPhone ще се появява винаги. И всеки път той ще бъде с все по-нови опции и привлекателен дизайн. Търговията кара светът да се върти. Ако компанията спре да произвежда нови версии на продуктите, бизнесът им ще умре. Но това изобщо не означава, че трябва да тичате в магазина веднага след като всяка последна версия се появи. По-благоразумно и икономично е да пропускате всяка последна версия, винаги ще има нова.

А в колата ви сигурно все още се носи миризмата на нова кожа, но вие отново сте в автосалона и избирате модел за следващата година? В този случай ще ви е полезно да знаете, че веднага след напускането на автосалона в новата кола, тя още в същия момент се обезценява с 10%. В продължение на година спадът в стойността на вашата кола продължава и става още 10%. В първите три години след закупуването автомобилите значително губят от цената си. С други думи, стойността на похарчените пари за нов автомобил няма да ви се върне вече.

Начин 2. Купувате на разпродажби неща, от които не се нуждаете

Черен петък, кибер понеделник, супер уикенд, ден за безплатна доставка и много, много други дни, в които “само днес и само сега всичко е на най-ниски цени”. А вие активен участник ли сте на всички тези събития? Състезавате ли се с тълпата, реална или виртуална, за да се сдобиете с всякакви вещи, за които никога не сте чували? За нищо на света не искате да пропуснете нито една промоция и по-ниски цени в близкия супермаркет (те, между другото, са постоянни)? Никога не отказвате на предложенията “два на цената на един”?

“Но аз също мога да икономисвам пари!” – ще започнете да спорите вероятно вие. Но вижте колко ще спестите, ако задържите портфейла си в джоба.

Наистина можете да икономисате при закупуването на разпродажба и с отстъпки. Но ако нямате нужда от тези неща и вие прекрасно можете да минете и без тях, то това никаква икономия не е. И в този случай няма значение колко струва продукта, стоката. Освен това, трябва да измислите място за съхранение на всички тези нови вещи.

Начин 3. Плащате такси за използването на кредитна карта или разплащателна сметка

Давате си честно спечелените пари на банката, за да платите лихвите по кредитите, които сте взели? А кога за последен път сте проверявали колко вървят тези ставки при конкурентни банки? Същото се отнася и за разплащателни сметки в банката с месечна такса за тези услуги. Направете малък мониторинг и намерете банка, която да обслужва сметките и кредитите ви изгодно.

Начин 4. Не използвате карти за отстъпки

Как пък няма да си давате личните данни на тези хищни супер и хипермаркети, за да ви обстрелват редовно със спам или реклами за редовни отстъпки? Бъдете си взаимно полезни – ползвайте карти за отстъпки или карти за лоялност на тези магазини, които посещавате често. Такива карти средно могат да ви помогнат да спестите от ежедневните покупки до 20%.

Начин 5. Често се храните извън дома

Ако закусвате в най-близкото кафене, обяд поръчвате от места за доставка на храна, а вечеряте в заведение за бързо хранене – вашите пари се унищожават безмилостно. Разбира се, ако сте на продължително пътуване или на почивка, такава “дневна дажба” може да се обясни. Но в останалите случаи можете да си готвите у дома. Това е много по-вкусно и по-евтино. И пресметнете колко бакшиши сте оставили във всички места за обществено хранене през последната седмица. Със сигурност с тях ще си сготвите луксозен домашен обяд. Ако наистина умеете да готвите, нямате никакво оправдание.

Share on facebook
Сподели във Facebook
Share on twitter
Сподели в Twitter

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *