смяна на професията

С какво е свързано желанието за смяна на професията – част 2

Публикувано на 8 април 2022 г.

Каквито и да са мотивите ви, са възможни различни варианти за по-нататъшни действия. Във всеки случай зависи предимно от вас. Но винаги е по-добре да не режете от раз, а да действате внимателно: ако обективно имате добра работа сега, имате какво да губите.

Вариант 1: пълна смяна на сферата

Слагате край на предишната си кариера, сбогувате се с досадната професия и буквално започвате всичко от нулата на ново поле.

Плюсове:

Възможността да започнете нов живот, да се потопите в нова професия, среда и запознанства, да се изключите напълно от това, от което сте разочаровани или уморени, винаги е като глътка свеж въздух. Първите стъпки в нова професия обикновено предизвикват наслада и прилив на ентусиазъм. Защото всичко е ново и всичко ново изглежда интересно.

Има примери за успешни преходи и някои хора обикновено са склонни да сменят професиите няколко пъти през живота си, веднага щом загубят интерес към предишната.

Минуси:

Отказвате се от предимствата, които сте спечелили от предишни постижения – добра заплата, статус и стабилност.

Няма гаранция, че в новата професия ще постигнете същото ниво на доходи и статус (ниво на длъжност, признание в професионалната общност). Или може да отнеме доста дълъг период.

Възможно е по отношение на доходите нивото, което сте имали в предишната си професия, в новата професия по принцип да е недостижимо. Готови ли сте да намалите стандарта си на живот заради любимата си професия?

В началните етапи, едновременно с удоволствието от новата професия, може да се наложи да изпитате психологически дискомфорт. Защото започвате пътя си в непозната сфера, където все още никой не ви познава и предишните ви постижения нямат голямо значение. Отново сте в ролята на новобранец. Но едно е да започнете такъв път на 20 години и съвсем друго – на 30-40 години, когато вече сте свикнали с определен статус.

Има вероятност от разочарование в новата област. Тя изглежда привлекателна отвън, но когато се озовете вътре, ще се окаже, че има собствена рутина и недостатъци. Остава да решите дали ще се примирите с тях.

Съвети

Опитайте се да действате внимателно и възможно най-балансирано. Ако ви е кипнало толкова, че искате да скъсате завинаги със старата професия и дори да не си спомняте за нея, би било хубаво първо да разберете причините – в противен случай същите причини скоро могат да ви настигнат в новата професия.

За да преминете към нова сфера от нулата, по-добре е първо да си създадете финансова възглавница и да подготвите за промените близките си. Пътят към нов успех може да бъде дълъг и труден.

Чудесно е, ако имате разбиране за това, което искате да направите по-нататък. Често се случва, че острото желание да се сбогуваме с предишната професия вече е узряло и няма яснота относно избора на нов бизнес. Стъпването в нищото не е най-добрата идея. Струва си да преминете поне сериозен подробен тест за кариерно ориентиране или да се консултирате с кариерни съветници. Между другото, случва се, че за удоволствие от работата е достатъчно да промените типа на кариерата или деловата роля, оставайки в същата професия.

Но ако сте решили вече преход, не се страхувайте от провал. Няма да се получи, няма да ви хареса – винаги можете да се върнете там, където сте признат професионалист. Това не е срамно: просто сте опознали нова сфера и в същото време придобили нов опит.

Вариант 2: хоби за превключване от работата

Вече знаете какво бихте искали да правите, какво ви привлича. Опитайте този бизнес първо под формата на хоби, без да се разделяте с обичайната си професия.

Плюсове:

Не се отказвате от стабилност и добра заплата, статус, но в същото време опитвате нещо интересно за вас.

Ако бизнесът ви харесва, тогава хобито може постепенно да се превърне в професия – така че да влезете в него не съвсем начинаещ и дори с набор от необходимите контакти. Това е много по-лесно, отколкото да започнете напълно от нулата.

Във всеки случай новото хоби ще ви позволи да превключите и може да ви даде енергия, за да преживеете прегарянето и разочарованието от обичайната работа.

Минуси:

Не е подходящ за всякакъв вид дейност този вариант. Например, все още е възможно да водите любителски лекции по история на изкуството в някой местен културен център, но е малко вероятно да се занимавате с психологически консултации без да сте професионален психолог, или да провеждате занятия с деца без да сте педагог.

Съвети

Започнете да се учите, посещавайте тематични събития, намерете групи по тази тема в социалните мрежи и се присъединете към тях, абонирайте се за звездите в тази професионална общност.

Ще намерите кръг от познати в новата професионална среда и ще можете да разберете от тези, които вече работят там, какви са недостатъците и перспективите. Това ще ви позволи да вземете информирано решение дали трябва да прехвърлите този бизнес във формата на основна професия или е по-добре да го оставите в режим на хоби.

Вариант 3: „паралелна професия“ за душата

Занимавате се с новото любимо нещо професионално успоредно с обичайната си основна работа: например вечер, през уикендите или се договаряте за основната си работа при съкратена работна седмица.

Обикновено втората професия постепенно „израства“ от хоби. А поканата за първата работа по нова специалност също често идва от приятели по хоби. Но можете да опитате да започнете паралелна професия напълно от нулата – например да усвоите нещо ново и веднага да потърсите работа.

Плюсове:

Съчетавате приятното с полезното: досадната професия, която ви дава стабилен доход и статус, с професия, която ви интересува повече или изглежда по-полезна от основната. Това е добър компромис: не можете да се притеснявате за пари и загуба на положение.

Ако нищо не се получи в новата професия, не рискувате нищо, защото не сте напуснали предишната си работа. Ако всичко се получи в новата професия, можете постепенно напълно да преминете към нея, когато станете опитен специалист в нея, а не начинаещ.

Опитът в две различни професии ви позволява да разглеждате работните процеси от неочаквана страна във всяка от тях. Може да имате идеи как да комбинирате предимствата на двете професии в една дейност.

Минуси:

Почти няма да имате свободно време, а задълженията и отговорностите ще се увеличават. Едно е да правиш нещо като хоби, чисто за удоволствие и да не отговаряш за нищо, друго е да го правиш на професионална основа и да носиш отговорност. В резултат на това са възможни умора и стрес. Някой има достатъчно енергия за две професии, друг няма.

Съвети

Трезво преценете своите сили и натовареността си в основната работа: позволяват ли ви да поемете ново допълнително натоварване? Имайте предвид, че в началото паралелната работа ще отнеме много енергия, дори ако я правите само няколко дни в седмицата. Само защото ще трябва да се потопите във всичко ново.

Помислете как да освободите време за втора работа и да отделите поне един ден за добра почивка, за да се възстановите. Опция: преговаряйте на основното си място за съкратен работен ден или съкратена работна седмица. Ако това не е възможно на текущата работа, струва си да намерите по-нежен вариант преди да започнете да работите по втората професия.

Имате вече няколко идеи наведнъж какво бихте искали да правите паралелно с основната си работа? Опитайте се да изберете това, което ви подхожда най-добре. Работата трябва да носи и удоволствие!

Вижте и първа част от нашата статия за смяна на професията.

Искате да превърнете хобито си в бизнес?

Не забравяйте да регистрирате фирма, създадете сайт и да се грижите за счетоводството – ние можем да съдействаме!
Изгодно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *