7 заблуди на собствениците на малък бизнес

Малките фирми често стават жертва на митове, в които сляпо вярват техните собственици. Индивидуалните предприемачи и собственици на малък бизнес значително по-често страдат от собствените си управленски грешки, отколкото от големи данъци и натиска на държавата. От счетоводна къща „Гарант“ ще посочим някои типични предприемачески грешки.

1. Желано вместо реалност

7 заблуди на собствениците на малък бизнесМного собственици имат изкривена представа за състоянието на нещата, основано на знанието само за тях самите, най-близките конкуренти и партньори. Такива грешки лесно се получават. Например, голям дистрибутор на храни дълги години е бил убеден, че делът на компанията му на пазара е 70%. Когато, все пак, инвестирал в по-задълбочено проучване, се оказва, че частта на неговата фирма е общо 42%. А дистрибуция при дял от 42% и 70% има абсолютно различни стратегии и инструменти. Това е типична история за много бизнеси.

2. Места няма

Митът за голямата конкуренция създават самите предприемачи. Както и митът, че търговските вериги убиват всичко около себе си. Повечето търговски обекти умират не защото нямат купувачи, а защото се опитват да се конкурират с гиганти.

3. Не умеят да се продават

Страхотният продукт сам се продава – още един мит. И действа така: предприемачът се концентрира върху създаването на уникален продукт, а с продажбите се занимава човек, за когото тази дейност е странично занимание или не е достатъчно квалифициран. И ето, фирмата подобрява качеството, въвежда иновации в производството, а с продажбите не се занимава.

4. Утре си е утре

Предприемачите се занимават с всичко, но не и с развитието на собствения бизнес в перспектива. Почти цялото време отива за организационни въпроси и дневни текущи задачки. Високата норма на печалба демотивира бизнеса да въвежда интензивни фактори на растеж, съсредоточавайки се върху перспективите и развитието. Но това ще отмине, тъй като нормата на печалба ще падне. Това ще принуди предприемачите да мислят как да получават доходи и в перспектива за сметка на бързата масова печалба или да напуснат пазара.

5. Без кредити сме за никъде

За собствен бизнес има нужда от сериозни инвестиции в началото – още един мит, хващащ много предприемачи в кредитен капан за години напред.

Идеята за мултимилионен бизнес изисква значителни инвестиции, но не и в началото. Предприемачите често надценяват доходността на новия си бизнес, вярват, че пазарът е толкова очарован и нетърпелив да подеме идеята им, както и те самите, изразходвайки ресурсите предварително.

6. Хит в търговската мрежа

Неуместното желание на по-малките фирми и производители да пробият по рафтовете на магазините на големи търговски вериги много често води до фатални последици. Две от най-популярните цели са: веднъж да влязат в търговската мрежата и другата – трябва им помощ да излязат от мрежата. 80% от тези, които активно се стремят към рафтовете на големите търговци и ритейлъри, не познават нито условията, нито технологията за работа с големите търговци, нито последиците. Те мислят, че това е просто един голям търговец на едро, който ще им помогне по пътя на реализациите. Не осъзнават, че големите търговски мрежи не се занимават с продажбите на техните стоки, те просто привличат купувачите в магазина. Да се предпазят от прибързан ход успяват малко начинаещи предприемачи.

7. Пречки от страна на държавата, институциите

Чиновниците, държавната администрация не позволяват да се развива малкия бизнес, е може би най-устойчивия мит. Но в действителност малко от неуспешните предприемачи, ако се замислят, ще са в състояние да обвинят за проблеми единствено властта, чиновниците, служителите на държавните институции.

 

 

Share on facebook
Сподели във Facebook
Share on twitter
Сподели в Twitter

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *