семеен бизнес

Трябва ли да правите бизнес със семейство или приятели?

Публикувано на 30 декември 2021 г.

Семейният бизнес е синоним на надеждност и увереност в утрешния ден. Но как стоят нещата в семейните фирми? Не е ли по-безопасно да работите с „непознати“ ще разгледаме в днешната статия от счетоводна къща ГАРАНТ.

Ако анализирате пазара, можете да видите, че повечето успешни бизнеси със световно име са семейни. Това са революционни компании и модерни мощни корпорации като Volkswagen, Audi, BMW, IKEA, Samsung Group и др. Магазини, ресторанти, винарни, аптеки, частни клиники, фабрики – във всяка страна по света във всяка епоха семейният бизнес процъфтява. Тази тенденция продължава и днес. Но независимо от размера и приходите, всяка такава компания е изложена на сериозни рискове – не финансови, а психологически. С други думи добродетелите могат да се превърнат в недостатъци.

Рискови фактори за семейна фирма

Семейният бизнес включва създаването и поддържането на работеща корпоративна култура. И това се случва съвсем естествено, тъй като тук изразът „нашата компания е голямо семейство“ отразява реалната ситуация. Всички членове на семейството, независимо от връзката им, работят заедно за резултата и перспективата. Освен това е лесно за тях да вземат важни стратегически и тактически решения. Те са добре обединени срещу външната заплаха в своята семейна „крепост“. И без значение как се развиват отношенията в семейството, ако трябва да се отблъсне атака отвън, те действат като единен фронт.

Но има и фактори, които действат „отвътре“ и водят бизнеса до колапс:

1. Общ бизнес – един източник на финанси

Ако бизнесът се провали, цялото семейство остава без пари. На тази почва растат много вътрешни съмнения, които могат да разединят семейството и да превърнат бизнеса в скрита борба.

2. Трудно е да се разграничат семейните и бизнес отношения

Обикновено това е пътят към напрежение и конфликти. Интригите, ревността, неудовлетворените амбиции и гордостта най-често се проявяват във второто поколение, когато наследниците вземат мерки и разделят бизнеса. В един момент става трудно да се разграничат семейните и бизнес отношения и случаят завършва с истинска местна гражданска война. Между роднините съсобственици се разиграват истински шекспирови драми, акционерни битки и дворцови преврати.

3. Опасност от загуба на пари поради небрежни роднини

Често роднините са привлечени в бизнеса не заради техните таланти и умения, а заради семейните връзки. С такова „разделяне на отговорностите“ абсолютно не се вземат предвид реалните умения на наследниците. Има случаи, когато ръководителите на семейни компании дават водещи позиции на абсолютно неподходящи за това роднини. По този начин несъответствието им с длъжността е или напълно игнорирано, или се възприема като временно състояние. Ще поработи, ще се стегне и нещата ще потръгнат. Резултатите от такива назначения са доста тъжни: новосъздадените началници емоционално се разпадат, изпадат в депресия и може да се завърши с алкохолизъм, бунтове, злоупотреби.

Предимства на семейния бизнес

Въпреки възможните усложнения, семейният бизнес процъфтява по целия свят. Големите семейни корпорации са често срещано явление както в САЩ, така и в Европа. Например, в Съединените щати почти две трети от всички работници работят в такива предприятия, а техният принос към вътрешния брутен продукт е повече от 65%.

Семейният бизнес има много предимства:

 1. Решен е въпросът с доверието – партньор става роднина или добре познат човек, на когото можете да разчитате във всякакви трудни ситуации.
 2. Наследниците се възпитават съгласно семейните ценности – децата от ранна възраст са привлечени от общата кауза, обучават се на работа. Това позволява ранното забелязване на техните способности и внушава уважение към семейния бизнес.
 3. В периода на разрастване на бизнеса роднините могат да работят безплатно.
 4. Фирмените тайни на производството са известни само на тесен кръг от хора и са внимателно защитени от тях. Например, семейната компания Verpoorten, производител на немски яйчен ликьор, от 1876 г. запазва рецептата си в строга тайна.
 5. Обединяващият фактор обща кауза е стимул за сплотяване на семейството, развитие на по-близки и доверителни отношения. Семейството разбира, приема и подкрепя. Не е лесно, но е много ценно!

Условия за успех на семейния бизнес

Семейният бизнес ще бъде успешен, ако е релевантен за времето си и привлекателен за потенциалния потребител.

В първото поколение мотивацията е висока, така че успехът е лесен за задържане. Когато прехвърляте бизнеса на второ поколение, това е по-трудно. Наистина сериозните проблеми започват от третото поколение. Това са „чисти наследници“, които са свикнали със статута и парите, но не са жертвали нищо за това, не са създали нищо. Те се отнасят към състоянието като даденост. За да не корумпират децата, много от най-богатите хора в света завещават милиардни богатства на благотворителни фондации, а не на потомството си. Така направиха Тед Търнър, Бил Гейтс.

Избягване на възможни грешки:

 1. Доверието трябва да бъде подкрепено от правни норми, а материалните гаранции – документирани. Разрешаването на спорове и вземането на решения се извършват най-добре при строги правила. Те могат да бъдат въведени под формата на вътрешен устав.
 2. Важно е да се определят на хартия правата и задълженията на всеки член на семейния бизнес. Сродната или приятелска близост често настоява да се преговаря „с думи“, но от това могат да се развият сериозни конфликти.
 3. Финансовите решения трябва да се доверяват само на кръвни роднини, а не на нови членове на семейството. Важно е да се спазват строги правила за плащане на заплати, проценти и други бонуси. Твърде голямо е изкушението да се „влезе в положение „или по роднински да се предплати.
 4. Не трябва да се съсредоточава цялата власт в едни ръце, превръщайки бизнеса в Империя. Неограниченото господство, съчетано с лични емоции, може да се окаже пагубно за бизнеса.
 5. Привличането на деца към семейния бизнес трябва да бъде внимателно. Можете да ги запознаете с всичките му аспекти, да внушите отговорност и дори да прекарате през всички нива, така че да усетят характеристиките на всяка посока. Но не бива да ги правите заложници, като ги лишавате от правото на избор и ги свързвате със семейната компания.
 6. Талантите на трети страни и външните инвестиции (включително интелектуалните) са полезни за развитието на бизнеса. Струва си обаче да се предвидят необходимите мерки за защита на семейния бизнес. Това може да бъде притежаването на контролния пакет акции, въвеждането на специални длъжности (почетен президент, председател на Съвета на директорите и др.).
 7. Важно е да можете да оценявате способностите на близките си трезво и безпристрастно. Не е необходимо на всяка цена да давате постове на свои хора, ако те не показват необходимите способности. Понякога тяхната обективна оценка отвън е по-важна от постоянното участие. Известно е, че съпругата на Хенри Форд, която никога не се е занимавала с делата му, силно препоръчвала да сключи споразумение със синдикатите и да се съгласи с исканията на работниците. Това решение се оказва правилно.

И може би най-трудното: нещата не трябва да се носят вкъщи. Конфликтите и работните въпроси трябва да останат на работа и личните проблеми да останат извън офиса. Основното нещо: семейството не трябва да се превръща в дракон, който защитава съкровищата в пещерата.

Искате да започнете свой семеен бизнес?

Свържете се със счетоводна къща ГАРАНТ сега!
Изгодно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.