5 съвета как да извлечете максимума от счетоводителя си

Добрият счетоводител е не само ценен ресурс за планиране на счетоводството и данъците на вашия бизнес, но трябва да можете да се обърнете към него за съвети по почти всеки аспект от бизнес делата си.

Намирането на подходящ счетоводител, счетоводна къща и тясното ви сътрудничество е жизненоважна стъпка за бизнеса ви. Как да извлечете максимума от вашия счетоводител?

Ето пет добри съвета от Счетоводна къща Гарант за собствениците на фирми, които се стремят да развият взаимоотношенията си с техния счетоводител или счетоводна къща.

5 съвета1. Разберете силните си и слаби страни

Ремонтирате ли сами копирната си машина?

Макар че това е механична задача, която може да бъде постигната с използването на наръчник, защо толкова малко собственици на фирми не го правят? Отговорът обикновено е, че те признават, че някой друг може да го направи по-ефективно, надеждно и икономически ефективно от тях.

Но тогава защо немалко собственици на бизнес възприемат обратния подход, когато става дума за структура на бизнеса, счетоводство, данъчно планиране, финансов анализ и множество други високоспециализирани области?

Те изваждат учебници или питат “Чичко Google”, за да им помогне да направят професионална експертиза по счетоводство.

Няма нищо лошо да се опитвате сами да решите проблемите си, ако това е икономически ефективно. Ако, обаче, времето, което прекарвате в разрешаване на счетоводни задачи, е било инвестирано в спечелване на повече бизнес контакти или подобряване на услугите ви за клиентите, обикновено ще получите по-добра възвръщаемост.

Като собственик на бизнес, трябва да сте в основата на вашия бизнес и да имате работещи познания за всички важни области за ежедневните операции. Но не е нужно да сте експерт във всички аспекти на вашия бизнес.

Разпознайте силните си страни и ограниченията, къде са слабите ви страни. Изнесете това, което не ви е сила към професионалистите, и вижте каква е разликата за вас и вашия бизнес!

2. Помогнете на счетоводителя си да ви помогне

Колкото по-организирани сте, толкова по-малко време отнема работата на счетоводителя по вашите счетоводни дела.

Ето няколко предложения за създаване на по-голяма ефективност, за да извлечете максимума от своя счетоводител:

  • Един добър счетоводител ще ви изпрати контролен списък преди да започнете работата си, за да дадете всички документи бързо и наведнъж.
  • Отговаряйте на въпросите от вашия счетоводител веднага щом можете или ги насочете към подходящия човек, за да получи счетоводителят ви необходимата информация.
  • Предприемете своевременни действия и изпълнете препоръките на вашия счетоводител, за да спестите необходимостта от последващи действия, както и актове, наказания.
  • Потърсете информация от вашия счетоводител за това как да подобрите цялостния си финансов процес, за да улесните живота си.

3. Бъдете подготвени!

Преди да се консултирате със счетоводители или други професионалисти, винаги си струва да проучите как техният опит и самите те биха могли да помогнат на Вашия бизнес.

Подготовката преди срещата ще ви помогне да зададете реалистични цели и очаквания за тяхното участие. Също така ще ви помогне да зададете подходящи и интелигентни въпроси, да разберете и да действате въз основа на дадените съвети. Ще увеличите максимално ползите от времето, което прекарвате заедно и да извлечете максимума от своя счетоводител.

4. Възползвайте се от безплатните консултации

Много счетоводители предлагат безплатни консултации. Възползвайте се от тях!

Отново ще получите повече от тези консултации, ако преди срещата се подготвите. Помислете дали да не изпратите в писмена форма на счетоводителя обобщение на състоянието на вашия бизнес, вашите нужди/болезнени точки и да зададете въпросите, от които се нуждаете.

По този начин счетоводната къща/счетоводителят ще разполага с достатъчно време и обща информация, за да подходи сериозно; ще може да предложи потенциални решения за вашите основни проблеми.

5. Погледнете преди да скочите и не избирайте „късите пътища“

Всички знаем, че превенцията е по-добра от лечението.

Собствениците на фирми, в духа на предприемачеството, често влизат в договорености, отношения без да обмислят пълните последствия от своите действия.

Краткото телефонно обаждане или среща с вашия счетоводител може да ви коства време или допълнителен ангажимент, но може да спести много и да помогне за минимизиране на пропуснатите възможности и неочаквани рискове в бъдеще.

Не сте сигурни дали счетоводството на фирмата ви е в оптимално състояние? Ако имате нужда от консултация за вашата ситуация, не се колебайте да се свържете с нас. Ще направим всичко възможно, за да ви насочим в правилната посока.

Share on facebook
Сподели във Facebook
Share on twitter
Сподели в Twitter

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *