5 съвета за всеки ден за собствениците на бизнес

Днес от Счетоводна къща ГАРАНТ ви предлагаме да се запознаете в статията с няколко прости препоръки как да подобрите финансовото си положение в бизнеса.

Въпреки че при стартирането и управлението на всеки бизнес има много различни проблеми, то въпросът с парите оглавяват списъка на повечето собственици на малък бизнес. Има много начини, които ще ви помогнат да получите допълнителен финансов капитал, но също така има няколко прости неща, които можете да правите ден след ден, за да подобрите финансовото си състояние. Тези съвети са практически, ежедневни действия, които можете да предприемете, за да управлявате по-ефективно парите си.

1. Не бива да се смесват бизнес и лични разходи

5 съвета за всеки ден

Има много причини, поради които не бива да се смесват бизнес и лични сметки, включително и данъчни въпроси, лична отговорност и хаос в счетоводството. Когато нещата се усложнят, не се поддавайте на изкушението да използвате личните си ресурси за бизнес цели, защото това определено създава бъркотия и провокира проблеми в бъдеще.

Най-добрият начин за поддържане на ясно разделение на разходите ви е да се установят личен бюджет и бизнес бюджет. Строго се придържайте към тях и то поотделно, така че кредитните карти и кредити за вашия бизнес да не преливат към вашите лични финанси и обратно. Вашият счетоводител ще ви благодари за това, че не мътите паричните води, когато дойде време да се плащат данъци.

2. Проведете преговори с доставчиците, преди да подпишете договор

Понякога е нужно малко да се постараем за добра сделка. Когато правите покупки или сключвате договор с доставчици, опитайте се да обсъдите най-добрите за вас условия на сделката. Не забравяйте да проучите, както условията за закупуване на стоки, така и тези за забавяне на плащане, санкции и отлагане вземането на решение.

3. Плащайте задълженията си винаги навреме

Така, както вие постъпвате с вашите лични финанси, е важно да поддържате и плащате и всичките си бизнес сметки. Кредитни карти и плащания закъсняват – това може да ви струва много скъпо. Същото се отнася и за данъци и осигуровки: твърде закъснели или прекъснати плащания могат да доведат до сериозни глоби.

Задайте си месечни напомняния, за да се уверите, че няма да изпуснете от погледа си някое плащане по бизнес сметките. Особено проблемен и деликатен е този праг за начинаещия бизнес.

4. Направете спестовността навик

За да можете да спестявате пари за традиционните търговски разходи, не е нужно да се превръщате в скъперник, който събира всичко талони и купони за отстъпки. Следете за отстъпки на офис оборудване и консумативи, които идват в пощата ви, купувайте мебели и голяма техника в поддържано състояние, и преминете на енергоспестяващи лампи, за да се спестят пари за комунални услуги.

5. Отделете време за повишаване на квалификацията

Дори ако сте си наели счетоводна къща или счетоводител, то все пак трябва да се запознаете с основите на счетоводството. Минете уводен курс по счетоводство в интернет. Колкото повече разбирате вашите бизнес финанси и парични потоци, толкова по-добре ще бъдете подготвени и ще можете да вземате интелигентни решения за управление на капитала си.

Ако сте се вслушали и се придържате към тези препоръки, вие ще бъдете подготвени, когато става дума за управление на парите – без значение колко голям или малък е финансовият проблем и бизнеса ви.

Share on facebook
Сподели във Facebook
Share on twitter
Сподели в Twitter

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *