Пловдив

тел: 0898 7777 36

адрес: бул. 6-ти септември 157, ет.1

5 интересни бонуса, които можете да предложите на служителите

На пазара на труда фокуса се измести от работодатели към работници и служители. Хората много внимателно започнаха да се отнасят към избора на работа и причините, поради които избират една или друга фирма, компания. Според сайта за търсене на работа Monster, най-малко един от пет кандидати за предлаганата от вас позиция, ще откажат предложението.

За привличане и задържане на добри професионалисти фирмите се налага да се конкурират помежду си кой ще предложи по-добри условия и интересни допълнителни бонуси. Основни предимства все още остават допълнително здравно осигуряване или услуги, медицинска застраховка, допълнителен платен отпуск, но в същото време някои работодатели предлагат иновативни бонуси.

От Счетоводна къща Гарант сме избрали няколко примера за интересни ползи, които може да предложите на служителите си.

1. Автомобилно застраховане и застраховане на жилища

Застрахователните вноски са скъпо удоволствие. На относителната популярност се радват застраховките за здравно осигуряване, но застраховки на автомобил и жилище под формата на допълнителен бонус – това е добър избор.

Можете да използвате тези осигуровки вместо допълнителни премии, в същото време да зарадвате служителите, но и да спестите: често застрахователните компании правят големи отстъпки за групови и корпоративни застраховки.

2. Възстановяване на разходите за обучение

Работодателите трябва да инвестират в развитието на своите служители. Един от начините това да се направи – да се предложи компенсация за обучението (частично или напълно). Принципът е следният: служителите плащат първоначална такса за обучение в университет, следдипломна квалификация и курсове. Когато приключва учебната година, курса или специализацията фирмата възстановява процент или изцяло от разходите за обучение. Това е една чудесна мотивация за служителите непрекъснато да се развиват като професионалисти и чудесен начин за компаниите да задържат добър персонал. Ако сте голяма фирма, може да преговаряте за създаване на курс лично за вашите служители.

3. Правни услуги

Необходимостта от правен съвет от личен характер може да се появи при всеки човек. Можете да окажете подкрепа чрез възможност за правен съвет при отговори на въпроси, свързани със завещания, недвижими имоти, семейно право, пълномощни, кражба на лични данни, на кредитни задължения и много други.

Дори ако разходите за адвокат се удържат от заплатата, това пак ще е по-удобно, отколкото да се търси специалист самостоятелно с риск да се попадне на подводен камък и да се изгуби време за намиране на подходящ такъв.

4. Застраховка на здравето на домашните любимци

За България това звучи малко странно, но много хора обожават своите домашни любимци и за тях това може да се превърне във важен бонус. Лечение на куче или котка може сериозно да удари по бюджета, особено ако това е сериозно заболяване или операция.

5. Произволни бонуси

бонуси на служителите

Вместо предложения за нещо конкретно, което може и да не се наложи на работника или служителя, винаги има вариант да оставите избора по преценка на работника.

Това включва помощ при получаване на кредит за хора с лоша кредитна история, за финансиране на хоби, помощ при придобиване на ценни стоки, допълнителни застраховки. Идеята е, че плащането, ако е еднократна такса, да е изцяло за сметка на фирмата, след което постепенно се приспада от заплатата на служителя. Такива бонуси могат да се предлагат за дълъг период на работа в компанията, примерно. При практически нулева финансова загуба за фирмата, този бонус ще помогне на хората да намалят нивата на стрес и ще създаде в екипа спокойна атмосфера.

Най-често срещаните начини за допълнителна мотивация са: вътрешни корпоративни обучения, безплатни напитки, плащане на такси за прегледи и класическата медицинска/здравна застраховка.

Понякога компании отделят средства за закупуване на специализирана литература за обучение, създаване на зони за отдих, плащане на пътувания и корпоративен кетъринг.

Едни от най-интересните варианти – машина за приготвяне на пуканки, занимания по йога и масажи.

Най-напреднали по отношение на корпоративната култура и мотивация са определено IT-компаниите. Те са и най-креативните. Компанията EPAM активно насърчава инициативата “Поканете приятел”: за всеки нов служител, който е дошъл по препоръка на настоящ служител и успешно издържи изпитателния срок, довелият го/препоръчал получава бонус. Компанията Provectus и DataArt предоставят за работа във всеки един от своите клонове да помогнат с преместването. А компании-гиганти, като Facebook и Apple, предлагат на своите служители дори възможност за замразяване на яйцеклетка.

Бонусите сами по себе си няма да станат ключ към създаване на супер професионален екип. Но успешен бизнес не може да се прави без подкрепата и отговорно отношение към служителите, инвестиции в техния професионализъм. Хората – това са най-ценният капитал на всяка фирма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още