финансова интелигентност

5 стъпки за развитие на вашата финансова интелигентност

Публикувано на 10 юни 2020 г.

Със сигурност знаете какво е IQ, знаете как се определя и как нивото на IQ се отразява на вашата умствена способност, на вземането на решения, на логическото мислене и на много други неща.

Но в същото време ние виждаме и друга картина, когато много умни хора – академици, професори и учени не са твърде успешни в живота и не винаги се справят добре в областта на финансите. От счетоводна къща „Гарант“ ще разгледаме защо се получава така.

Много хора мислят, че високото ниво на IQ влияе на успеха в живота на индивида, но в действителност тези два фактори почти никога не са свързани. На материалното благосъстояние оказва влияние финансовата интелигентност.

Високото ниво на финансова интелигентност зависи от следните стъпки:

1. Умението да управлявате своите финанси.

А още по-простичко – от умението да пресмятате парите. Това не означава, че трябва да записвате всички разходи на лист хартия, да съхранявате касови бележки или да треперите над всяка дреболия.

Това означава в рамките на една седмица да водите отчет, счетоводство на своите приходи и разходи, а един път в месеца да анализирате собствената си финансова картина. Трябва да знаете откъде при вас идват пари, за да ги управлявате и да знаете къде отиват те, за да оптимизирате разходите.

2. Умение да се пестят пари и правилно да се разпореждате с тези средства, които остават.

Това се случва тогава, когато вие започнете да печелите повече, отколкото харчите. Имате излишък на парични средства, което ще ви даде увереност в утрешния ден. Когато парите не са достатъчни, когато трябва да се брои всяка стотинка и да успявате едва да свързвате двата края, човек чувства дискомфорт и несигурност. Често така се случва с хора, при които разходите са равни на приходите или ги надвишават.

Подобна ситуация показва, че финансовия интелект трябва да се развива. Развитието на финансовата интелигентност е ключ към богатство и финансово благополучие. Препоръчваме да прочетете книгата “Най-богатият човек във Вавилон”. Тя е написана на разбираем език, но в нея има много древна мъдрост. Основните фундаментални принципи не се променят в продължение на хилядолетия и остават в сила и сега. А светът все още допуска грешки, както и преди стотици години.

3. Увеличаване на собствените приходи, доходи

Един човек с развит финансов интелект непрекъснато работи, за да увеличи своята печалба. Той разбира, че да имаш един източник на доходи, е колосална зона на риск, става зависим от своя работодател, бизнес, държава и обстоятелства. Такава ситуация поставя човека в робство. Това води до факта, че често индивидът не може да взема решения и да промени ситуацията в своя полза.

Хората с развита финансова култура разбират, че източниците на доходи трябва да бъдат два, три и повече, при това те не трябва да зависят един от друг. Така при загуба на един от тях вие няма да загубите баланса, ще запазите благополучието си и няма да поставите себе си в стресова ситуация.

В същото време, увеличението на приходите от финансово интелигентен човек няма да е свързано с увеличаването на броя работни часове или места на работа.

Приходът ще се увеличава за сметка на повишаване на ефективността и увеличаване на стойността на работните часове.

4. Осъзнатост, мисъл, отговорност и убеждения

Вашето отношение към ситуацията оказва пряко влияние върху размера на приходите, техния обем. Поемането на отговорност за собственото ви финансово благополучие ще го увеличи.

Една от теориите е, че съществува ефект на избягване на загубите. Той се е появил в резултат на факта, че еволюционно е по-изгодно да обръщаме повече внимание на загубите. Защото загубите, когато става дума за храна, обикновено представляват заплаха за оцеляването.

Ето защо, еволюционно преди всичко трябва да се погрижим да оцелеем и да не допускаме спад на потреблението. И вече на второ място, трябва да се погрижим да го увеличим. Следователно еволюционно изпитваме страх от потенциални загуби.

Но това означава, че в нашия модерен свят, когато не става въпрос за пещерно оцеляване, а за увеличаване на доходите, вие бихте пропускали шансове, които са полезни за вас, просто защото се страхувате да не загубите.

5. Разумни инвестиции

Преди да отидете някъде и да инвестирате пари, струва си внимателно да проучите въпросът за инвестициите, защото ще трябва да се предпазите от мошеници и непочтени хора.

Важно е да разбирате, че да се гонят големи и бързи печалби е глупаво. Защото където има големи и бързи печалби, там има и големи рискове. Така че по-смислено е да изготвите свой личен инвестиционен план и да обмислите няколко възможности за изгодни инвестиции.

Това ще помогне за диверсифициране на рисковете. Същността е в това, че подготовката на план трябва да се предприеме, дори ако все още не разполагате с нужната сума за инвестиции.

Търсите качествено счетоводно обслужване?

Свържете се със Счетоводна къща Гарант
Изгодно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *