5 счетоводни грешки при финансиране на нов бизнес (ІІ част)

Финансиране на нов бизнесВ предишната статия започнахме темата за най-често срещаните грешки, свързани с финансирането на нов бизнес. Ето и продължението на статията:

  • Неправилно ценообразуване на предлагания продукт или услуга

Много начинаещи предприемачи определят цените си по следния начин: Събират разходите си за производството, и добавят процента на печалбата, който смятат за справедлив. Този подход обикновено е твърде опростен и пренебрегва важни фактори – като пазарното търсене, и реалната стойност на предлагания продукт.

 

Решението: Преди определянето на цената на новия продукт или услуга, първо решете как ще го позиционирате на пазара. Ще бъде ли ниска цената, за да достигнете до масовия пазар, и да печелите от оборота, или ще се стремите към платежоспособните купувачи, които търсят най-доброто качество? Или ще се стремите към нещо средно – тоест, сравнително добро качество, на сравнително ниски цени?

Имайте предвид, че цената на Вашия продукт или услуга пазарният измерител на нейната стойност. Трябва много добре да сте наясно каква е пазарната цена на произвеждания продукт, за да прецените дали тя ще оправдае разходите по производството му. И изчислете какъв обем на продажби трябва да постигнете, за да получите нормално ниво на рентабилност – за да прецените дали този обем е реално постижим.

  • Неправилно определяне на “точката на равновесие”

Много начинаещи предприемачи не правят разлика между фиксираните разходи, като наеми, и комунални услуги, и променливите разходи – като тези за суровини, материали и транспорт. Повечето счетоводни къщи не правят специализирани отчети, освен ако специално не са им поискани – а стандартните отчети разделят видовете разходи по друг начин. В резултат на това, много собственици на стартиращ бизнес погрешно смятат, че всичките им разходи ще останат постоянни, докато продажбите им нарастват – и че планираната норма на печалба ще нарасне много по-бързо, отколкото е реалистично.

Решението: Използвайте добър счетоводител с опит във вашата сфера на дейност, който да направи разчет кои от разходите, свързани с бизнеса Ви, са фиксирани (оставащи стабилни, независимо от обема на работата), и кои са променливи (които ще растат с разширяване на дейността). Според икономическата логика, с нарастването на дейността, разходите ще намаляват, докато счетоводството Ви отчете, че вече реализирате икономия от мащаба.

  • Липса на предвидена собствена заплата

Това със сигурност е най-често срещаната грешка. Много собственици на фирми изобщо не предвиждат собственото си възнаграждение като бъдещ разход за дейността. Но по този начин разходите изглеждат изкуствено занижени.

Решението: Задължително трябва да предвидите и собствената си заплата. Какъв размер да е тя? Една добра гледна точка е да определите размера й е на база парите, които бихте получавали, ако работите на трудов договор, или се занимавате с нещо друго.

С добавянето на размера на собствената заплата, можете да получите по-точна представа за очакваните разходи, и за момента, в който бихте постигнали желания праг на рентабилност. И всъщност, по този начин се освобождавате от евентуални илюзии, и получавате честна и реалистична представа за перспективите пред бизнеса Ви. Ако изпитвате съмнения, че бизнесът Ви ще генерира достатъчно приходи, за да посрещнете тези разходи, и да постигнете печалбата, която търсите, може би е по-добре да преосмислите бизнес стратегията си, или да започнете нещо напълно различно.

Share on facebook
Сподели във Facebook
Share on twitter
Сподели в Twitter

One Response

  1. Ако си определя сам заплатата, вероятно ще фалирам!
    Иначе, по време на криза каквито и планове да си правим, може изобщо да не се оправдаят – затова трябва да се внимава десет пъти повече!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *