5 счетоводни грешки при финансиране на нов бизнес (І част)

Грешки при започване на бизнесЕдно от нещата, които е най-лесно да се объркат при започване на нов бизнес е неточното определяне на необходимите за развитието финанси. Всяка фирма си съставя свой планиран разчет – необходими средства, и очаквани приходи, и въз основа на този разчет започва дейността си. Ето някои често срещани в практиката грешки, които е добре да избегнете:

Определянето на финансовите параметри на едно ново начинание често изглежда като смесица от въпроси, започващи от: “Какво искам да постигна?” и продължаващи с: “Колко пари ще са ми нужни за да направя това?”. Но в непредвидимата бизнес обстановка в България е най-добре всички тези неща да бъдат точно записани и пресметнати – така създавате едно първоначално счетоводство с цифри и факти, с които ще се наложи да се съобразявате.

Един подобен елементарен бизнес план може да успокои инвеститорите в бизнеса Ви, и вас самия, че амбициите Ви имат реалистично измерение.

Не е никак лесно да се състави такъв първоначален финансов план, особено ако стартирате бизнес за първи път. Това се дължи на факта, че се налага да боравите с твърде много неизвестни. Но въпреки това е добре да избягвате тези най-често срещани грешки:

  • Подценяване на оперативните разходи

Според множество проучвания, около една трета от новите собственици на бизнес заявяват, че са подценили месечните си оперативни разходи. Когато данните от счетоводството бъдат сравнени, често се оказва, че реалните разходи се оказват доста по-големи. Защо се получава така? Много хора забравят, че има допълнителни разходи за дейността, които лесно могат да бъдат пропуснати. Например, ако създавате даден продукт, то той има нужда от цял куп разходи по опаковката и дистрибуцията. Разходите по транспорта освен всичко друго включват и разходи за застраховси, данъци, винетка, технически преглед и други.

Често предприемачи, които наемат служители, забравят че освен заплатите им ще се наложи да плащат и социални осигуровки, отпуски, болнични, застраховки трудова злополука, работно облекло, и други. Тези разходи могат да увеличат първоначалния разчет за заплатите с повече от 40%.

Решението: За да получите представа за реалните разходи, които ви предстоят, анализирайте много внимателно бизнеса, към който се стремите. Опитайте се да разговаряте с хора от Вашия бизнес, които не са Ви преки конкуренти. За това какви разходи трябва да предвидите за персонала – можете да използвате различни счетоводни калкулатори (има ги в сайта на НАП), или се консултирайте с някоя счетоводна къща

  • Подценяване на разходите за стартиране на бизнеса.

Много от собствениците на малък бизнес в началото на дейността си изпитват сериозни затруднения при осигуряване на необходимото финансиране. Един от проблемите: Прекалено оптимистични очаквания за това колко бързо ще нараснат продажбите, и какъв ще е размерът им. Предприемачите често смятат, че веднага след започване на продажбите, счетоводството ще ги зарадва с новината за печалба. Реалността е, че обикновено продажбите са под очакваните, а по време на криза нерядко се случва клиентите да забавят плащанията си.

Решението: Спазвайте така нареченото “двойно правило”. Какво означава то – очаквайте, че за всяко нещо, което започвате, ще е необходимо минимум двойно повече време от планираното,  и ще струва поне два пъти повече от предвиденото. По отношение на очакваните приходи – очаквайте да са двойно по-малки. Когато се опитвате да прецените колко голям заем да вземете, оценете не само първоначалните разходи, но и парите, които ще са Ви необходими за да покривате текущите си разходи – докато започнете да отчитате приходи.

Когато финансовият Ви план е изграден върху очакванията за по-високи разходи, по-ниски приходи, и по-дълъг период на изграждане на бизнеса, крайната цифра може да нарасне застрашително. Може да Ви се стори, че е по-добре да поискате от банката по-ниска сума, за да увеличите вероятността за одобрение. Но преди всичко, банкерите искат да видят реалистичен бизнес план. Предприемачите, които поискат сумата, която реално им е необходима, без значение колко голяма е тя, е по-вероятно да оцелеят, в сравнение с тези, които вземат по-малко, и свършат с парите преди да са постигнали целта си.

(Следва продължение…)

Share on facebook
Сподели във Facebook
Share on twitter
Сподели в Twitter

One Response

  1. Всъщност, разходите винаги са двойно по-големи от очакваните. А приходите – винаги ппо-малки. Винаги трябва да се действа съгласно най-лошия вариант – така че всяко положително нещо идва като приятна изненада!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *