Как да увеличите шансовете си за банков заем? (ІІ част)

В предишната ни статия започнахме темата за това какво е добре да знаете, за да увеличите шансовете си за банков заем, а ето го и продължението:

Банките и риска

Всяка банка е чувствителна на тема риск. Те не са много различни от “рисковите инвеститори”, така популярни в САЩ. А и в България, особено след началото на кризата банките станаха изключително консервативни по отношение на кредитната си политика. Така че, важно е да знаете едно правило – банките мразят изненади. Когато търсите кредит, важно е да убедите банкера, че всичко в бизнеса Ви е ясно, предвидимо, и бъдещите приходи не зависят от това дали дадено събитие ще се развие по даден начин.

Защо банките понякога отказват искания за кредит? Най-често срещаните причини са следните:

  • Твърде малко собствен капитал
  • Лоши прогнозни приходи
  • Лош и неясен бизнес план
  • Липса на добро счетоводство
  • Ниско качество на предоставеното обезпечение
  • Лоша кредитна история – просрочени заеми, и др.
  • Новосъздадена фирма с неясно бъдеще
  • Лоша икономическа обстановка в бизнес сектора

В диалога си с банкера се вслушайте в съветите му. В случай на евентуален отказ непременно попитайте за причините, довели до отрицателното решение. Ако не друго, ще получите един ценен анализ за нещата, които е добре да подобрите в бъдеще.

Отношения с банката

Винаги бъдете честен с банкера си. Банкерите са преди всичко предприемачи като Вас, и обикновено оценяват искреното, любезно и коректно отношение към тях.

Един добър банкер може да се окаже много полезен за фирмата Ви, защото ролята му е да помогне за успеха Ви – разбира се, за да спечели и той самия. Един добър банкер би могъл да Ви предпази от рисковани решения – като например прекалено нарастване на задълженията Ви.

Как можете да намерите добра банка? Във всеки случай, не чрез рекламите, с които ежедневно ни заливат медиите. Един добър вариант е да се посъветвате с други собственици на бизнес, останали доволни от дадена банкова институция. Посъветвайте се с приятелите си също. Но това не бива да е основният критерий. Колкото и добри отзиви да получавате, изключително добра идея е да проявите предпазливост, и да обмислите внимателно всяка клауза от договора за банков кредит, и общите условия на банката.

Поддържайте добри взаимоотношения с повече от една банка.

Това е добър съвет, за да не бъдете зависими от политиката на само една банка. По този начин, при необосновано нарастване на лихвата по заема, или ако с течение на времето достигнете до извода, че дадена банка вече не отговаря на стандартите си, то лесно можете да я смените, рефинансирайки задълженията си от друга банка.

 

Share on facebook
Сподели във Facebook
Share on twitter
Сподели в Twitter

2 Responses

  1. В никакъв случай не бива да се вярва на телевизионните реклами, които банките пускат! Чудя се защо комисията за защита на потребителите не се е намесила по въпроса за заблуждаваите реклами! Ситните текствове отдолу

  2. публикувах го без да искам… Ситните текстове отдолу на рекламите, уточняващи, че лихвените проценти не са точно такива, каквито са посочени, вървят толкова бърз, че нито един нормален човек не би могъл да ги прочете.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *