Пловдив

тел: 0898 7777 36

адрес: бул. 6-ти септември 157, ет.1

Новото лице на счетоводството в България

Лице на счетоводството

Вероятно много хора ще се съгласят, че професионалните стереотипи са нещо вредно. А счетоводството е една от онези професии, които най-често страдат от масовите нагласи в обществото, трупани с течение на години, и често останали още от епохата на социализма.  Тъжно е, че по принцип доста хора възприемат счетоводителите като особен тип хора – скучни, без чувство за хумор, с изключително праволинейно мислене, съсредоточени единствено върху сметките и числата.

Този тип образ дълги години е бил белег на професионализъм, но в 21 век нещата отдавна вече са се променили. Просто качествата, които се ценят в съвременната динамична пазарна конюнктура са много различни.

Ако си направите експеримент и попитате някого, как си представя един счетоводител, вероятно ще ви отговори: “Ами, някоя дебела и сърдита лелка с очила”. Или пък описанието ще бъде нещо като: “Скучен, плешив и мълчалив сухар, който вечно изчислява разни неща, и чиято компания би била изключително полезна при проблеми със съня”.

Ние бихме се радвали, ако тази представа за професията на счетоводителя бъде променена. Едва ли бихме имали ресурсите, за да го направим – едва ли е по силите на една единствена фирма за счетоводни услуги. Всъщност, единственият ни скромен принос към промяната на образа на счетоводителя е, че се стремим да назначаваме предимно млади хора – средната възраст на персонала на счетоводна къща Гарант е 30 години. А и като цяло, се стремим да помагаме на младите хора – на тези, на които им липсва достатъчно опит, или които желаят да градят кариера като счетоводители.

Затова бяхме изключително щастливи, когато научихме за една нова група във Фейсбук, наречена “Новото лице на счетоводството в България!!!”. И още по-приятното е, че до момента е събрала повече от 870 души, на които вече е допаднала идеята за промяна на обществените предразсъдъци по отношение на счетоводителите.

Разбира се, на фона на 2-та милиона потребители на Фейсбук, бройката, харесващи тази група не е чак толкова впечатляваща, но се надяваме размерът на групата да расте с течение на времето, защото смятаме, че идеята е страхотна.

Надяваме се с това кратко ревю да сме помогнали за популяризирането на тази група, и ако идеята е харесала и на Вас, можете да ги подкрепите във Фейсбук.

 

Share on facebook
Сподели във Facebook
Share on twitter
Сподели в Twitter

One Response

  1. За първи път виждам ревю на група във Фейсбук. 🙂 Идеята на тази група е страхотна, аз вече се присъединих, дано събере повече почитатели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *