5 ползи от счетоводството, за които се сещаме твърде късно

Когато започват нов бизнес, собствениците на малки фирми често се концентрират върху решаването на изключително трудните проблеми, свързани с първоначалното им развитие. В този момент сякаш да намерят подходяща счетоводна къща е оставено на по-заден план. Но в перспектива това може да доведе със себе си множество проблеми, които да възпрепятстват бъдещото развитие. В началото дори, много от управителите на фирми се стремят сами да водят счетоводната си отчетност. Но това не е особено лесно, защото счетоводството е свързано с друг тип умения.

Например, за да развиеш нов бизнес е нужно въображение, гъвкавост и нестандартно мислене. Това са чудесни качества за един предприемач, но в момента, в който застанеш над счетоводните записи е необходимо да се спазват всичките закони, норми и правила, произтичащи от законодателството. Тази промяна от единия в другия тип мислене е свързана с излишен разход на енергия. В тази статия ще посочим 5 причини да предоставите счетоводството си на външна фирма за счетоводни услуги.

  • По-лесно наблюдавате развитието на бизнеса си.

Системата на счетоводните записи е измислена, че да можете да проследите развитието на бизнеса си – спрямо минал период от време. Когато разгледате данните, Вие ще можете рано да забележите зараждащите се проблеми – като например прекалено раздути разходи за дадена дейност, увеличаването на размера на задълженията, забавени плащания от клиенти, и прочие.

  • Избягване на проблеми с данъчните власти

Рано или късно идва момент, в който данъчните инспектори решават да направят ревизия на дейността Ви. Тогава се вижда колко е важно да се води добро счетоводство – защото дори и фирмата да е била абсолютно изрядна в данъците си, ако това не може да се докаже, следват глоби и санкции. Една данъчна ревизия може да се превърне в голям проблем, изискващ разходи на нерви, време и пари.

  • По-лесен достъп до кредитиране

Ако бизнесът Ви потръгне и решите да го развиете, много е възможно да изпитате потребност от банков кредит, за да постигнете целта си. Всички банкови институции проверяват финансовите отчети на фирмите, кандидатстващи за кредит, за да могат да преценят техния потенциал и платежоспособност. Доброто счетоводство води и до добър и прецизен финансов отчет, което е от полза за положителния отговор.

  • Лесно излизане от бизнеса

Възможно е да дойде ден, в който да решите, че искате да продадете бизнеса си, и да започнете нещо ново. Но потенциалните купувачи на бизнеса Ви ще искат да се запознаят подробно с имуществото на фирмата, миналото й, и всички други данни, които счетоводството ще даде. Липсата на добро и достоверно счетоводство може да отблъсне множество потенциални инвеститори.

  • Лесно изготвяне на данъчните декларации

Когато настъпи моментът на подаване на данъчните декларации, една счетоводна къща може да се окаже изключително полезна. Просто защото през годината всеки ваш документ е бил осчетоводяван и архивиран, и затова изготвянето на декларациите всъщност е изключително лесно. Принос за това има и модерният софтуер, с който счетоводните къщи работят. А и всеки счетоводител е добре запознат със законите, което му позволява по легален начин да намали данъчната тежест върху фирмата Ви.

 

 

Share on facebook
Сподели във Facebook
Share on twitter
Сподели в Twitter

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *