Пловдив

тел: 0898 7777 36

адрес: бул. 6-ти септември 157, ет.1

5 ползи от счетоводителя за собствениците на малък бизнес

През последните години в България се наблюдава процес на концентрация на капитала – навлизане на мултинационални компании, които все повече конкурират малките български фирми. Като отговор на чуждата конкуренция, собствениците на малък бизнес се стремят да повишат ефективността си на работа, и да намалят разходите си. Все по-често използването на услугите на счетоводна къща се превръща в част от стратегията им. Това е така, защото този тип фирми им осигуряват необходимото високо качество, а техните цени на счетоводни услуги са по-ниски, отколкото работната заплата на нает на трудов договор счетоводител.

Въпреки многото разлики в качеството на различните фирми за счетоводно обслужване, като правило всяка една от тях се стреми да привлече като служител най-висококвалифицираните професионалисти, които успеят да намерят. Добрият и опитен специалист се превръща в тяхно конкурентно предимство, което използват при набирането на нови клиенти. Така че ако се нуждаете от качествени счетоводни услуги, човекът, които може да ги осигури най-вероятно работи в някоя от добрите счетоводни кантори.

Счетоводител предимства

Ето пет неща, с които един счетоводител може да бъде полезен за един собственик на фирма:

Доверен съветник. Ръководството на фирма предполага занимаването с въпроси, свързани с финанси, лихви, инвестиции. Понякога вземането на правилно решение може да се окаже трудно, особено ако работите с голям брой неизвестни. Освен това, ръководството на фирма често е и личен въпрос – това може да бъде делото на живота на даден човек, а това обстоятелство влияе върху преценката, особено в трудни моменти. Ето защо един съвет от безпристрастен външен човек винаги е ценно. Така че, ако се нуждаете от честен, безпристрастен и компетентен съвет за бизнеса си, един счетоводител винаги може да е от полза.

Умен съветник. Почтеността и безпристрастността е добро качество, но сами по себе си те не са достатъчни в ръководството на една фирма. Всеки ден собствениците на бизнес са изправени пред сложни решения. За тях е важно да имат досег до професионалист, който да им помогне да извървят пътя. Преди да вземе решение по даден проблем, собственикът на фирма трябва да е наясно с всички аспекти на решението си, включително и влиянието върху счетоводните, данъчните и осигурителните сфери. Един счетоводител би могъл да бъде от полза с мнението си по редица въпроси, като избирането на печеливши модели на ценообразуване, вземането на правилните инвестиционни решения, избирането на правилната счетоводна политика, и изготвяне на финансови прогнози.

Член на екип. Уменията на счетоводителя са разнообразни, особено когато е натрупал опита си в счетоводна къща. Той може да помогне на компаниите да следват пътя към по-добрите резултати в бизнеса. Много от счетоводителите могат да имат широки познания относно бизнес средата, в която дадена фирма работи. Като член на бизнес екипа на фирмата, той може да приложи своя опит и знания с цел укрепване на фирмата от гледна точка на управлението на разходите и правната защита на интересите й.

Добър комуникатор. Заради големия брой проблеми, с които собствениците на фирми ежедневно се занимават, те често остават неинформирани относно промените в счетоводното и данъчното законодателство. Когато настъпят законодателни промени, засягащи фирмата, счетоводителят е човекът, който служи като „преводач“ на информацията относно нормативната уредба. Той работи със собственика, за да осигури изпълнението на една важна цел: Бизнесът да се развива естествено, без проблеми от страна на държавата в лицето на данъчната администрация.

Добър посредник. Счетоводителят наблюдава пулса на фирмата и нейното здраве. Една от неговите основни роли е да гарантира, че паричните потоци отговарят на планираните – и да забележи навреме, ако това не е така. Счетоводството е дейност за анализиране на причинно-следствените връзки и оценка на ресурсите на фирмата, за да може да се даде ясно становище накъде се развива дадена компания.

Счетоводна къща предимства

 

One Response

  1. Здравейте! Физическо лице съм и имам следния казус:

    Продавам разни неща закупени от Китай като ги продавам в различни платформи в интернет, но нямам фирма като годишен оборот около 5-6 000лв. Какво бихте ми препоръчали да направя за напред за да нямам проблеби с НАП! Отваряйки ЕТ при осигуровки от 200лв на месец това би ми изяло печалбата, има ли други алтернативи които можете да ми предложите възползвайки се от вашите услуги както и да ми напишете цени за вашите услуги?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Вижте още