Как да си намерите работа, ако нямате опит?

Публикувано на 14 март 2011 г.

Ако четете редовно блога ни, вероятно сте забелязали, че тази тема ни вълнува доста. Получаваме доста писма от хора, желаещи да се развиват в счетоводна къща. И доста от тях четат редовно статиите ни в категорията „Полезно“, в които сме публикували някои неща за кариерата като счетоводител, които трудно можеш да откриеш другаде в интернет пространството. И наистина, една от причините да пишем на подобна тематика е, че просто никой друг не е пожелал да пише по проблемите на младите счетоводители. Разбира се, има доста места, където можете да четете за кариерата, но това са предимно преводни материали, имащи малко или нищо общо с реалния пазар на труда в България.

Днес ще пишем на темата какво можете да направите, за да си намерите по-лесно работа, за която не притежавате никакъв опит. И тъй като ние сме счетоводна къща в Пловдив, темата за младите счетоводители  ни е най-близка, и затова ще поставим акцента именно върху тях, но тези съвети са приложими и за всички други професии.

Предишният опит е едно от първите неща, от които евентуалният Ви бъдещ работодател се интересува. Дали за добро, или за зло, това е всеизвестен факт. Миналите работни места винаги са фактор, определящ избора на всеки един кандидат за работа.

Не бива да разглеждате миналия опит само като работа при даден работодател на трудов договор.

Опитът е нещо, което се трупа в живота. Не съществува човек, който да не притежава абсолютно никакъв опит. Винаги има нещо, което сте правили и преди, и което умеете да правите добре. Просто едва ли сте го разглеждали като опит. Затова, на първо място, направете си равносметка кои са нещата, които умеете да правите, и как да ги приспособите към изискванията към желаното работно място. Дори и някога да сте поправили компютъра на приятел, или да сте регистрирали нова банкова сметка на някой роднина в качеството си на пълномощник, това също е опит.

Винаги можете да намерите нещо общо между миналия си опит, и мястото, за което кандидатствате.

Просто е нужна известна доза креативност, но принципът може да бъде обяснен най-лесно с един прост пример: Днес кандидатствате за работа, свързана с творчество, дизайн и креативност, нямаща нищо общо с досегашната Ви кариера като продавачка в магазин за хранителни стоки. Повечето хора биха се отказали, но вие не бива да го правите! Ами, обяснете им по време на интервюто с каква страст и желание като малки сте си боядисали оградата, как сте смесили различните бои, за да получите неповторимия вид на малка къща в предградията, носеща усещането на отминалите времена! И как после съседът толкова се е впечатлил от изкуството Ви, че сте спечелили малко джобни, боядисвайки и неговата ограда!

Това не е манипулативно общуване, а показва вашата гъвкавост и креативност в мисленето!

Направете нещо различно от това, което някой друг би направил на Ваше място, и успехът няма да закъснее. Разберете принципа, че всеки работодател търси някой, който да допринесе с нещо за фирмата му, а фактът, че Ви липсва опит е огромно конкурентно предимство, защото Ви позволява гъвкавост и адаптивност, непосилни за някой с 30-годишен опит зад гърба си.

Търсене на работа като счетоводител

Създайте си сам опит.

В случая тъй като темата на блога ни е за счетоводни услуги, ще дадем пример за счетоводител, търсещ работа в счетоводна къща, без да има опит. Ако Вие сте в тази роля, какво можете да направите? Ами, създайте си сами опит. Не е чак толкова трудно. Въпреки че, технически можете да си измислите фирми, и да им „водите“ счетоводството, може би е доста по-добра идея например, да попълните данъчните декларации на родителите си. Това вече е реален опит.

Знаете ли, че много от търсещите работа в счетоводна къща дори не се сещат да посочат това като опит, въпреки че нямат друг? Попълването на данъчните декларации не само ще ви даде реален опит в счетоводството, но и ще покаже на бъдещите Ви работодатели, че влагате страст в работата, и не представлява проблем за Вас да се научите да правите нещо ново, което не сте правили преди. Освен това ще добавите „клиенти“ в портфолиото си.

По-тежкият, но и по-ефективен вариант е, да си създадете собствена фирма. От няколко години капиталът за регистриране на ЕООД е само 2 лева. Замисляли ли сте се колко много опит ще натрупате, като минете през цялата процедура по регистрацията на една фирма? А регистрацията в съда е само първата крачка. После можете да регистрирате „учебната“ си фирма по Закона за ДДС, което ще Ви помогне да натрупате изключително важен опит, подавайки всеки месец нулевите си декларации.

Ако имате близък или познат, който се самоосигурява, предложете му да го назначите във фирмата си – пак той ще си плаща осигуровките, но Вие ще трупате опит.

Няма закон, който да Ви забранява да направите подобно нещо. Ако никой не иска да Ви даде шанс да натрупате опит, то натрупайте опита си сам!

Друга стъпка, която можете да направите е, да намерите фирма, в която да започнете неплатен стаж. Потърсете фирма, в която бихте желали да работите, и се опитайте да станете стажант. Имайте предвид, че много фирми дори не са се замисляли да наемат стажанти, затова опитайте се да обясните какви са предимствата за тях, ако ви дадат тази възможност. Дори и след стажа, ако не могат да си позволят точно в този момент да Ви назначат като служител, пак има много варианти – например работа в определени дни на месеца, на непълен работен ден, и  други.

Уредете си интервю и се опитайте да бъдете чаровни.

На интервю човек винаги е притеснен, и проблемът се усложнява още повече, ако няма много опит с интервютата. Затова ако достигнете до този етап, бъдете максимално уверени, отпуснати и очарователни. Хората изключително често вземат решенията си на база това как се чувстват, затова бъдете позитивни и използвайте настроението на другия в своя полза.

 

 

Търсите качествено счетоводно обслужване?

Свържете се със Счетоводна къща Гарант
Изгодно

6 Responses

  1. Доста полезна статия за търсещите работа. Синът ми тъкмо завършва гимназията, и тепърва започва да си търси работа, но може би е по-добре да емигрира… В България няма бъдеще за младите хора. Иначе ще му препоръчам статията, особено идеята човек сам да си създаде опит е доста оригинална!

  2. На мен статията не ми хареса! Видимо статията вменява, че липсата на стаж е твоя грешка и че видиш ли като нямаш стаж трябва да се хванеш да работиш без пари. Ами да им предложа ли да ме наемат на стаж и аз да им давам пари ? Жалко е, че хора с икономическо образование пишат такива ненужни статии, а не пишат за инвестирането в работни кадри…

    1. Благодарим Ви, че коментирате! Но колкото и да пишем в инвестирането на работни кадри, това едва ли ще промени с нещо пазара на труда в България. Идеята на статията е по-скоро да даде идеи по въпроса: „Какво може да направи един млад човек в неприятната икономическа ситуация днес, при която никой не иска да назначава хора без стаж“, а не толкова да описва колко хубаво би било да се инвестира.

      1. Разбирам, но в действителност един млад човек не може да направи нищо в тази икономическа криза. Аз съм студент и не съм успявал да се добера до интервю дори за асистент счетоводител. Добре е да попълниш данъчна декларация, ако родителите ти имат странични доходи. Надявам се да напишете и статия за предимствата от наемането на млади хора, ако не сте писали вече такава.

  3. За съжаление простата истина е, че „куцо, кьораво и сакато“ е тръгнало да става счетоводител /или някакъв друг вид икономист/, без да си има и най-малка представа за това какво е. В университета 90 % от колегите ми не да завършат икономика, а не трябваше да ги пускат да припарят до там. 95 % преписваха на почти всички изпити. И аз да съм – и аз няма да взема някой без опит, освен ако нямам 1 месец време да го понауча на някои работи.

  4. И аз искам да стажувам в някоя счетоводна къща за да имам възможността да практикувам счетоводство и да де развия в тази област

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *