11 очаквания към счетоводителя – част ІІ

В предишната публикация започнахме темата за нещата, които трябва да очаквате от един добър счетоводител. Ето го и продължението:

6. Той трябва да има основни познания за бизнес средата, в която работите. Макар, че това е нещо, което може да се научи в процеса на работата, все пак ще минете метър напред, ако счетоводителят е запознат предварително с Вашата индустрия. Въпреки, че има някои основни принципи на счетоводство, валидни за всички фирми, все пак всяка индустрия си има различни срокове и вътрешни правила, за които едва ли е добре да се обучаваш в течение.

7. Той трябва да притежава добри комуникативни умения. Комуникацията е от ключова важност. Той трябва да е способен ясно да обясни някой сложен счетоводен казус по разбираем и за неспециалист начин. Всъщност, умението му да обясни сложната материя по прост начин е сигурен белег, че самият той я разбира.

8. Той трябва да е компютърно грамотен. Дните, когато счетоводителите правеха всичко на ръка вече отдавна са отминали. Модерният счетоводен софтуер днес върши по-голямата част от работата. Вашият счетоводител не само трябва да е добре запознат с технологиите, но освен това трябва да борави свободно с Word, Excel, електронна поща и интернет. Има и нещо друго, което е много важно в случай. Факт е, че компютрите понякога се развалят. Нали не бихте искали да чувате оправданието: “Не мога да направя това, защото чакам да ми оправят компютъра”. Счетоводителят трябва да е способен да се справя дори в критични ситуации.

9. Той трябва да се интересува от повишаване на квалификацията си. Това е важно качество за един счетоводител, защото професията му е свързана с обучение през целия живот. Винаги има нещо ново, което да се научи, и е добре да полага усилия към поддържане на своите умения на достатъчно високо ниво.

10. Той трябва да е готов да поеме твърд ангажимент към вашия бизнес. Трябва да сте сигурен, че фирмата Ви е приоритет в останалите му ангажименти. Това е често срещан проблем, особено при по-малките фирми – тяхното счетоводство се води някак “между другото”, едва след като е свършена работата с по-важните и големи фирми. Не бива да допускате подобен модел на поведение, и винаги трябва да сте сигурен, че ви отделят необходимото внимание.

Ако искате Вашата фирма наистина да функционира по печеливш начин, е от изключителна важност да обмислите какво очаквате от един счетоводител, преди да започнете търсенето. Правилното съставяне на финансовите отчети е от ключово значение, когато търсите потенциални инвеститори или банков кредит. А ако не можете да разчитате на вашето счетоводство – тогава как ще знаете дали ръководите фирмата си правилно?

Share on facebook
Сподели във Facebook
Share on twitter
Сподели в Twitter

One Response

  1. Като знам на кави счетоводители съм попадал досега… Тези изисквания ми се струват направо неосъществими. Достатъчно е просто да работи, и поне малко да разбира от работата си… Другото е в сферата на пожеланията… За съжаление така е в България. Никой не рабзиба от работата си, но професори – колкото искаш

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *