11 очаквания към счетоводителя – част І

Преди да възложите на някого да се грижи за счетоводството на фирмата Ви, проверете уменията му и начина му на мислене, за да сте сигурни, че сте избрали правилния за бизнеса Ви счетоводител. Всеки собственик на фирма би желал да вярва в идеята, че служителите му могат да усвоят всяко едно умение, необходимо за напредъка на компанията. Но дали всеки може да се научи как да води счетоводство? Може би. Има хора, които лесно и бързо ще усвоят тези умения и ще се адаптират бързо към фирмата, докато други ще работят върху себе си в продължение на години, и пак ще си останат на средно ниво.

Ако сте развили успешен бизнес, вероятно имате множество добри умения, но ако да водите счетоводство не е от силните Ви страни, или пък времето не достига, вероятно ще трябва да наемете някой друг, който да върши тази работа. Независимо дали ще го намерите на пазара на труда, или ще се обърнете към счетоводна къща, все пак трябва да се уверите, че те си разбират от работата, и че отговарят в достатъчна степен на очакванията Ви.

Тук сме събрали 10 очаквания, които е добре да имате към евентуалния си нов счетоводител. Ако се уверите, че отговаря на тях, вероятно качеството на неговите счетоводни услуги ще отговоря на потребностите Ви.

1. Вашият счетоводител трябва да има отлични познания относно счетоводното законодателство. Тези познания, както вече сме писали, не се научават в училище
Уверете се, че сте попаднали на някой, чиито знания са актуални на съвременността.

2. Той трябва да притежава способност за внимание към детайла. Иначе казано, новият колега трябва да е в състояние да се концентрира върху дребните сигнали, които вероятно повечето хора биха пропуснали. Това е важно, защото, когато става дума за финансови операции или подаване на данъчни декларации, не съществува понятието “малка грешка”.

3. Един счетоводител освен това трябва да е способен на цялостен поглед върху бизнеса. Ако например закупите ново оборудване или технология, дали той ще разбере концепцията на на новите технологии? Ако решите да рефинансирате банков кредит, дали би осъзнал защо го правите?

4. Той трябва да умее да изготвя в срок отчетите, необходими за фирмата Ви, и те трябва винаги да са на Ваше разположение. Трите основни финансови отчета са – Баланс, Отчет за приходите и разходите, и Отчет за паричните потоци.

5. Той трябва да е способен да изчисли  реалната себестойност на стоките или услугите, които произвеждате. Много е важно да следят всички разходи по пера, защото е от ключова важност за бизнеса Ви да сте наясно с това какви са истинските разходи за дейността Ви. Трябва да сте сигурни, че получавате достоверна информация. (Към продължението…)

Share on facebook
Сподели във Facebook
Share on twitter
Сподели в Twitter

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *