За нас и за блога

Ако хвърлим поглед назад, виждаме, че към днешна дата (09.03.2011г.) вече са се събрали повече от 21 публикации в блога ни за счетоводни услуги. Всъщност, всяко начало е трудно, но когато проявиш упоритост и с течение на времето, всяко нещо става все по-лесно, и случващо се сякаш от само себе си.

Защо ли всъщност ни е нужен блог, и каква е целта му? Правим го, защото смятаме, че през 21-ви век фирмите трябва да бъдат по-отворени към хората, а интернет е прекрасно средство да се обърнеш към клиентите си, и обществото като цяло. Много хора очакват от една счетоводна къща блог на професионално ниво, където да се обсъждат последните законодателни промени и счетоводни казуси. Но ние нямаме това за цел.

В интернет има прекрасни места, свързани със счетоводството, където можете да научите много, и то на експертно ниво. Има места, където можете да се запознаете с последните промени в законите, данъчното и социалното осигуряване. Решихме, че е излишно да се опитваме да се "конкурираме" с тези счетоводни портали. Ние искаме да предложим нещо различно с този блог.

Много хора търсят в интернет информация за различни услуги, фирми и продукти. Попадат на стотици сайтове на фирми, предлагащи услугите си. Независимо от сферата им на дейност, всички предлагат нещо в смисъл: "Ние сме най-добрите", "Ще останете доволни", "Ние сме професионалисти", "Предлагаме най-професионалните счетоводни услуги", и прочие.

Но според нас този метод на рекламиране е грешка. Може би защото сме счетоводители, и донякъде критичното мислене се е превърнало в наше професионално изкривяване, но ние не одобряваме този метод на реклама. Просто защото никой няма да напише в сайта си: "Ние сме некадърници".

Сайтовете не са реклама. Просто никой човек не би влязъл в интернет, за да чете рекламни послания. Те търсят информация. Ето защо ние никъде не твърдим, че сме най-добрите. Просто няма откъде да знаем дали наистина е така. Вие имате право да решите сами.

Смисълът на този блог е хвърли светлина върху счетоводните къщи и счетоводството като цяло. В интернет липсват подобни ресурси. Вероятно сте забелязали, че голяма част от статиите ни са свързани с това, как да различим добрите счетоводни къщи, и добрите счетоводители. Това идва и от методите ни на работа. Това е нашата представа за добра счетоводна къща. Ние се стремим да я следваме. Когато пишем за счетоводителите, това е, защото ние се стремим да бъдем такива. Всяка една от тези публикации е нещо като самостоятелно написана пътна карта, която следваме в развитието си. Нещо като декларация пред нас относно целите ни. И често се връщаме назад, прочитаме публикациите, и си задаваме въпроса: "Движим ли се по правилния път", и "Какво да подобрим още?".

Това е нашата философия, с която работим. И смятаме, че е добре да я споделим със света.

Друга тема, която ни вълнува, е темата за кариерата на счетоводителите. Всеки ден виждаме как млади и амбициозни хора, прекарали години в стремеж да получат необходимото образование, изведнъж се озовават на пазара на труда, където липсват перспектива да работят по специалността си. Сблъскваме се често с тях, докато търсят работа. Ние се стремим да даваме шанс на такива хора. Затова пишем неща, които може би биха били от полза на тези хора да си намерят работа. Смятаме, че това е подходящ начин да покажем съпричастността си към тях и усилията им да се развиват в една толкова трудна професия, каквато е счетоводството.

Често пишем и за това защо смятаме, че счетоводството е важно за една фирма. Пред първите две десетилетия от прехода към пазарна икономика, за изключително голям процент от фирмите, счетоводството беше една фиктивна дейност, нещо като "фасада". Терминът "двойно счетоводство" загуби официалното си значение, и се превърна в нарицателно за начина, по който фирмите работят.

Всъщност, това беше нормална част от прехода, но с развитието на пазарните отношения този метод на работа става все по-неефективен. Може би това е причината много собственици на фирми да използват професионалните счетоводни услуги като начин да се преборят с кризата - просто вече е по-изгодно да бъдеш част от "бялата" икономика.

Оставете коментар