Пловдив

тел: 0898 7777 36

адрес: бул. 6-ти септември 157, ет.1

Счетоводните услуги – неделима част от растежа на бизнеса

Повечето собственици на малки фирми обикновено не са счетоводители, и обикновено това е причината да потърсят специалист, способен да им предложи професионални счетоводни услуги. Наемането на подобен специалист може да гарантира, че счетоводството се води по правилен и отговарящ на законовите изисквания начин. Това спокойствие е необходимо за всеки собственик на бизнес, за да може да се концентрира върху останалите важни неща относно развитието и завземането на пазарен дял. Въпреки това, много собственици на малки фирми са изкушени да се опитат да се грижат сами за счетоводството си. Това обаче най-често е временен вариант, защото с нарастването на обема на фирмата нараства и работата, която трябва да се свърши, и в един момент собственикът ще трябва да избира между двете.

Наемането на счетоводна къща има много по-големи предимства пред варианта от типа “направи си сам”.

Защо професионални счетоводни услуги?

Допреди десетина години, доста голям брой фирми използваха счетоводител на свободна практика, който вършеше работата си в домашни условия. Това дълго време беше единствената опция, достъпна за малките фирми – заради по-ниските цени на счетоводни услуги. Освен това на пазара нямаше богат избор от счетоводни къщи. Малкото играчи на пазара предпочитаха да работят предимно с големи фирми, и не обръщаха внимание на по-малките. Тогава професионалните услуги бяха привилегия само на тези, които могат да си позволят подобен разход.

Но в крайна сметка, с развитието на икономическата динамика през последните години и със затягането на контрола от страна на държавата, все повече малки фирми започнаха да търсят фирми за счетоводни услуги. Тъй като търсенето определя и предлагането, нарасналото търсене доведе до откриване на много нови кантори, в началото в големите градове, а после и в по-малките. Популяризирането на професионалните счетоводни услуги доведе и до това, че все повече фирми започнаха да откриват предимствата им.

Използването на специализирана фирма за счетоводство може да спести ценни ресурси, особено за малките фирми. Разходите, които са необходими за наемането и обучението на вътрешен счетоводител са много по-големи, в сравнение алтернативите. Освен това по-този начин всяка фирма избягва евентуалните сътресения, които биха се случили в резултат от евентуално напускане на наетия служител, поддържащ отчетността им.

Какво да очакваме при използването на фирма за счетоводни услуги?

Вече сме писали и преди по темата, но нека да допълним, че доставчикът на професионални счетоводни услуги ще бъде посветен изцяло на поддръжката на отчетността на фирмата. Така вместо един единствен счетоводител във фирмата си, ще имате цяла компания на вашите услуги. Това носи със себе си и предимствата на специализацията – защото ще имате възможност да ползвате услуги, изцяло съобразени със специфичните Ви нужди.

Това е възможно, защото в счетоводните къщи обикновено работят различни по областта си на специализация служители. Затова управителят на фирмата ще възложи грижата за счетоводството Ви на най-подходящия си като знания, умения и опит специалист.

Повечето счетоводни къщи предлагат и други видове услуги. Например правни консултации, услуги по охраната на труда, данъчно представителство, икономически анализи и други, които в крайна сметка ще можете да ползвате на по-ниска цена.

И не на последно място – всички счетоводни къщи имат стриктна политика относно опазването на фирмената тайна и защитата на информацията. Тези правила предпазват от изтичането на важни данни при конкурентите Ви. Тази сигурност е много по-трудно да бъде постигната, ако счетоводителят работи като служител във фирмата Ви, защото при напускането си той лесно би могъл да започне работа в конкурентна фирма, изнасяйки фирмените тайни със себе си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още