10 стъпки за стартиране на малък бизнес

Започването на бизнес е истинско предизвикателство. За да поставите успешна основа, добре е да следвате някои необходими стъпки. Ето 10 от тях, които ще помогнат да започнете успешно бизнеса си.

Стъпка 1: Направете проучване

Най-вероятно вече сте определили своята бизнес идея, така че сега е време да я балансирате с малко реалност. Има ли вашата идея потенциал за успех? За да може един малък бизнес да бъде успешен, той трябва да реши проблем, да изпълни нужда или да предложи нещо, което пазарът желае, търси.

стартиране на бизнес

Има няколко начина, по които можете да определите тази нужда, включително изследвания, фокус групи и дори опит/грешка. Докато проучвате пазара, някои от въпросите трябва да са:

 • Има ли нужда от вашите продукти/услуги?
 • Кой се нуждае от тях?
 • Има ли други фирми, предлагащи подобни продукти/услуги?
 • Каква е конкуренцията?
 • Как ще се впише фирмата ви на пазара?

Стъпка 2: Направете план

Нуждаете се от план, за да превърнете вашата бизнес идея в реалност. Бизнес планът ще ръководи бизнеса ви от фазата на стартиране през установяване и евентуално разрастване на бизнеса. Добрата новина е, че има различни видове бизнес планове за различни видове бизнес.

Ако възнамерявате да потърсите финансова подкрепа от инвеститор или финансова институция, ще се нуждаете от по-обширен и задълбочен план. Ако не очаквате финансова подкрепа, един обикновен план от страница може да ви даде яснота за това, което се надявате да постигнете и как планирате да го направите. Всъщност, дори можете да създадете работещ бизнес план на гърба на салфетка и да го подобрите с течение на времето. Някакъв писмен план винаги е по-добър от нищо.

Стъпка 3: Планирайте финансите си

Започването на малък бизнес не трябва да изисква много пари, но ще включва първоначална инвестиция, както и способността да покривате текущите разходи преди да реализирате печалба. Съставете електронна таблица, която оценява еднократните, първоначалните разходи за стартиране на бизнеса ви (лицензи и разрешителни, оборудване, правни такси, застраховка, брандиране, проучване на пазара, начална реклама, събития за откриването и др.), както и това, което очаквате като разход за поддържане на бизнеса си в продължение на поне 12 месеца (наем, комунални услуги, маркетинг и реклама, производство, доставки, пътни разходи, заплати на служителите, вашата собствена заплата и т.н.).

Има няколко начина, по които можете да финансирате своя малък бизнес, включително лично финансиране, малки бизнес кредити, безвъзмездни средства за малки предприятия и т.н. Комбинацията от изброените по-горе начини работи най-добре. Целта тук е да се ориентирате в опциите и да създадете план за създаване на капитал, от който се нуждаете, за да вдигнете бизнеса си от земята.

Стъпка 4: Изберете бизнес структура

Вашият малък бизнес може да бъде еднолично търговско дружество, ООД, ЕООД или друго. Избраният от вас бизнес субект ще повлияе на много фактори – от името на вашата фирма, вашата отговорност до начина на плащане на данъците.

В зависимост от сложността на бизнеса ви, може да е добре да инвестирате в правна консултация, за да сте сигурни, че правите правилния избор на структура за вашия бизнес.

Стъпка 5: Изберете и регистрирайте името на фирмата си

Името на фирмата ви ще играе роля в почти всеки аспект на вашия бизнес, така че искате то да е добро. След като изберете име за бизнеса си, ще трябва да проверите дали е търговска марка или в момента се използва. След това ще трябва да го регистрирате. Не забравяйте да регистрирате и името на домейна си, след като сте избрали фирменото си име.

Стъпка 6: Получаване на лицензи и разрешения

Документацията е част от процеса, когато започнете собствен бизнес. Има различни лицензи и разрешения за малки фирми, които могат да се отнасят до вашата ситуация, в зависимост от вида на бизнеса, който започвате и къде се намирате. Ще трябва да проучите какви лицензи, патенти и разрешителни са задължителни за вашия бизнес при стартирането.

Стъпка 7: Изберете си счетоводител, счетоводна къща

Счетоводство на фирмата ви е необходимо, за да управлявате своя бюджет, да извършвате законен бизнес, да внасяте данъците си. А без добър счетоводител, бизнесът ви е обречен. Можете да наемете счетоводител или счетоводна къща, които да поемат тази сложна задача вместо вас.

Стъпка 8: Изберете местоположението на бизнеса си

Създаването на място на бизнеса е важно за работата му, независимо дали ще имате домашен офис, нает офис, наета площ или онлайн магазин. Добре е да помислите дали е по-смислено да наемате помещение или да ползвате виртуален офис.

Стъпка 9: Наемете си екип

Ако ще наемате служители, отделете време, за да очертаете позициите, които трябва да попълните, както и отговорностите, които са част от всяка позиция. Ако не наемате служители, смятате, че можете да се справите сами в началото, то все пак ще имате нужда от ваш екип за поддръжка. Този екип може да се състои от наставник, близък познат, приятел или дори от вашето семейство, който ресурс да помага със съвети, мотивация и увереност.

Стъпка 10: Промотирайте малкия си бизнес

След като фирмата ви заработи, трябва да започнете да привличате клиенти и потребители. Поставете основите като напишете уникално предложение за продажба, сътрудничество, партньорство и създадете маркетингов план. След това проучете колкото се може повече маркетингови идеи за малкия бизнес, за да можете да решите как да популяризирате най-ефективно вашия бизнес.

След като сте завършили тези начални бизнес дейности, ще имате всичко най-важно като база. Имайте предвид, че успехът не се случва за една нощ. Но следвайте създадения от вас план, за да работите постоянно и последователно за бизнеса си и ще увеличите шансовете си за успех.

Share on facebook
Сподели във Facebook
Share on twitter
Сподели в Twitter

One Response

 1. Целият ми смислен живот е пропилян в премерване на риска .Във вътрешна борба със страха от неуспеха
  В броене на ограничени средства
  В мисли и предубеждение в среда на конкуренция и безверие в държавните политики за малкият бизнес
  И още нямам магазин за цветя и още нямам цех за преработка на отпадъчна хартия и още нямам онлайн магазин за почистващи препарати и стоки за бита и още нямам център за подпомагане на бездомни сами избрали съдбата на нещасни
  Какво ли ще е прозрението
  Благодаря ти Митко ,че познавам теб.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *