Пловдив

тел: 0898 7777 36

адрес: бул. 6-ти септември 157, ет.1

10 правила за оцеляване по време на криза

Оцеляване в кризаВ толкова трудни икономически условия като днешните понякога са нужни драстични промени, за да оцелее един бизнес.

Почти всеки бизнес е почувствал влиянието на рецесията. Едва ли има универсален начин, за да може един бизнес да избегне напълно последиците от икономическия спад. Причините са универсални, и обикновено са с ефект на доминото.

Някои от нашите партньори  и приятели, с които ежедневно се срещаме в практиката си на счетоводна къща, споделят с нас убеждението си, че рецесията вече е достигнала дъното, и който е оцелял до момента, може да се нарече щастливец, защото предстои оживление. Има някои факти и икономически показатели, които също потвърждават тази теза, но въпреки това смятаме, че още е много рано за оптимизъм.

Защита от икономическия спад.Криза

По време на икономически трудности е доста лесно да изпаднеш в паника. Паниката, която е базирана не на факти, а на емоции, има огромна сила, способна да промени посоката на бизнеса, и да доведе до погрешни решения. По този начин проблемите на една фирма се задълбочават, вместо да се решават.

Има и алтернатива на паниката. Бизнесът е изправен пред промени, а те са отлична възможност за напредък. Имате възможност да се възползвате от тези промени, или да ги пропуснете, като позволите да отпаднете от пазара.

Ако направите правилния избор днес, не след дълго ще видите резултатите. Вероятно са нужни промени. Но не става въпрос само за намаляване на цените – трябва да покажете с какво сте различни от конкурентите си, и да кажете защо хората трябва да станат клиенти на фирмата Ви. Кризата е направила потребителите много по-взискателни от преди.

Вече не  е достатъчно просто да направите отстъпки, и да измислите нови атрактивни промоции. Вие трябва да предложите на клиентите си повече добавена стойност срещу парите им, за да имате шанса да видите как бизнеса Ви се развива дори при свиващ се пазар.

В пазарната икономика бизнесът е двигателят, от който се очаква да носи развитието на обществото. Собствениците на малък бизнес са един от най-важните фактори, които биха помогнали на България да излезе от рецесията.

Тук сме написали 10 правила, които според нас биха Ви помогнали да намалите загубите си от рецесията, и да успеете да се развивате въпреки трудностите.

  • Премахване на свръхзадлъжнялостта

Ако приходите Ви са спаднали, може би изпитвате затруднения за обслужвате фирмените си кредити – защото те са били изтеглени във време, в което приходите са били много по-големи. Забавянията от своя страна носят лихви и рушат кредитната история. Има много варианти за излизане от положението – рефинансиране, ипотеки, погасяване с продажба на ненужни активи, и др.

  • Намаляване размера на фирматанамаление на персонала

Това е драстична, но често неизбежна мярка. Намаляването на персонала води до сериозно свиване на разходите за осигуровки и заплати. А и това е отличен шанс за увеличаване на производителността на труда.

  • Строго следене на паричните потоци.

Изисквайте от счетоводството си ежедневни, седмични и месечни финансови отчети. Така ако има отрицателни тенденции в един или друг аспект, ще можете да ги забележите веднага. Следете рентабилността на всеки клиент, продукт или услуга. Използвайте тези показатели, за да се съсредоточите върху най-печелившите си дейности. Не правете неща, които не носят печалба за фирмата Ви.

  • Намаляване на материалните запаси и режийните разноски.

Потърсете активи или материални запаси, които не използвате. Това са пари, които си стоят заключени, и които чакат да бъдат превърнати в пари в брой, след като се продадат. При намалял обем на работата е безсмислено да се поддържат големи запаси от суровини – особено ако бързо могат да бъдат закупени, при евентуално увеличение на работата.

  • Обучавайте персонала си, и намалете специализацията на труда.

Всички икономисти и мениджъри твърдят, че специализацията на труда повишава производителността, а оттам и печалбите. Това е вярно, но само при добре функционираща икономика. При сегашните условия, ако една работа бъде усвоена от минимум още един от работниците Ви, при напускане на главния служител лесно можете да му намерите заместник, без да правите разходи за обучение, и прочие. Не си мислете, че един счетоводител може единствено да води счетоводство. Можете да му възложите и много други неща.

И още едно предимство е, че производителността на труда се запазва дори при напускане на основния работник.

  • Прегледайте маркетинговата си политика, и намалете разходите си за традиционна рекламаНамаляване на разходите

Използвайте интернет, за да концентрирате рекламната си кампания. Интернет маркетингът ще спести много разходи, и освен това ефективността му е далеч по-голяма, в сравнение с телевизията, вестниците и радиото.

  • Редуцирайте продажбите, които не Ви носят печалби.

Конкурирайте се най-вече с качество и уникалност на продуктите. Създайте си вашасобствена ниша, в която да имате конкурентно предимство. По този начин големит фирми трудно могат да се конкурират с вашата специализация. Това е едно от основните конкурентни предимства на малкия бизнес.

  • Ако е възможно, опитайте да разширите географски бизнеса си.

Интернет маркетингът може да Ви отведе навсякъде, особено ако можете да си създадете собствена ниша. Открийте това, което правите най-добре, и което другите не могат, и го рекламирайте във възможно по-голям географски обхват.

  • Управлявайте ефективно бизнеса си.

Това означава да проследявате и анализирате ключовите показатели, които счетоводството Ви ще ви даде с финансовите си отчети. Открийте къде харчите най-много, и редуцирайте разходите си, и ги насочете там, където перспективата е най-добра.

  • Фокусирайте се върху качеството

Това е нещото, с което ще спечелите в дългосрочен план. Никога не оставяйте този принцип.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още