Ценообразуване във фирмата – как да подходим правилно?

Има един важен аспект от управлението на един малък бизнес, на който често не се обръща достатъчно внимание – и това е ценообразуването. Доста са причините за това – и една от най-често срещаните е, че ценообразуването е доста трудна задача. Но определянето на най-подходящите цени е особено важно в трудни икономически условия – защото това е нещото, което може да повиши ефективността на бизнеса ви над равнището на конкурентите.

Обикновено управленските решения са свързани най-вече с развитието на фирмата в бъдещето. Повечето от мениджърите на фирми се стремят да бъдат най-добрите в бизнеса. Винаги се стремят да намерят най-добрите служители, да произвеждат най-качествените стоки и услуги, да създадат най-добрия маркетинг. Но ценообразуването е сложен въпрос.

Може би ще кажете, че искате да предложите най-добрата цена. Но какво точно означава това понятие? Дали това е най-ниската цена на пазара? Или е цената, която ще осигури най-голямата печалба? Или пък ще осигури максималните продажби? Цената, която ще осигури най-добрата стойност от гледна точка на клиентите ви?

Ето защо въпросът за ценообразуването е толкова сложен. Може дори да бъде доста объркващ. За да илюстрираме връзката между цената на продуктите ви и рентабилността като резултат от стопанската дейност, трябва да направим някои счетоводни изчисления на разходите за дейността.
Например, ако произвеждате даден продукт, вие трябва да вземете предвид поддръжката и амортизацията на машините, застраховките, наемите, разходите за данъци и комунални услуги, и др. Освен това трябва да изчислите и стойността на онези продукти, които не успеете да реализирате на пазара.

Представете си, че сте собственик на фирма за търговия с авточасти. Вие се гордеете, че магазинът ви има всички възможни авточасти за автомобили, произведени след 1990 година. Как ще определите необходимия процент печалба? Каква е цената на всичкия инвентар? Отчитането на разходите не е много лесна задача. Ако финансирате бизнеса си с банков заем, каква е общата сума на лихвите и разходите по обслужването на заема?

Дори счетоводителят ви на ви направи много подробен отчет за разходите по обслужване на заема, това все още не е достатъчно за да изготвите подходящата цена. Задайте си въпроса за алтернативните възможности за инвестиране на привлечените средства. Какво би станало, ако парите ги бяхте инвестирали в дейност, по-печеливша от търговията с авточасти?

Докато обмисляте ценовата си политика по отношение на продуктите, обмислете вероятността част от тях никога да не се продадат. Обмислете ликвидационната им стойност, и не забравяйте, че този момент също трябва да присъства при определянето на цените.

В следващата ни статия ще продължим темата за ценообразуването и ще засегнем важния принцип за еластичността на цените и тяхното влияние върху крайните печалби.

Share on facebook
Сподели във Facebook
Share on twitter
Сподели в Twitter

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *