Намаляване на разходите и оптимизиране на дейността на фирмата – 25 съвета – част ІІ

В предишната публикация започнахме статията с 25 предложения, с които можете да намалите разходите и да подобрите дейността на фирмата си, като започнахме с подобряването в сферата на технологиите. Днес ще продължим темата с една от най-важните области за оптимизация, именно:

Фирмените финанси

5. Оптимизирайте разходите си за банкови услуги. Един от най-важните активи за една фирма са паричните й средства. Но понякога е доста трудно да изчислите сумата на всички такси, комисионни и проценти, които банките удържат за услугите си. Причините за това са две – първо, самите банки не са заинтересовани да ви осведомят по прост начин колко в крайна сметка заплащате за услугите им, и на второ място – самото проследяване на тези разходи отнема доста време.

Накарайте вашия счетоводител да ви направи справка за ползваните банкови услуги и тяхната обща стойност за месеца. Това включва такси по обслужването на сметката, такси за преводите, лихвени плащания по кредитни карти, такси за извлеченията и прочие.  С тази информация можете да вземете информираното си решение – от кои услуги можете да се откажете.

6. Подавайте данъчните си декларации по електронен път. За щастие, данъчните власти в България от няколко години стимулират тази форма за взаимоотношения с държавата – причината за това е, че ако хората подават декларациите си по интернет, това ще намали разходите за административното обслужване на гражданите. Поради тази причина ви се предоставя отстъпка от дължимия годишен данък.

Друго предимство на това е, че спестявате времето, прекарано с разправии по опашки.

 7. Плащайте предварително месечните си сметки. Това е добър вариант, стига да можете да си го позволите. Всяка фирма има ежемесечни разходи – за телефон, интернет, телевизия и прочие. Много фирми – доставчици на комунални услуги предлагат възможността за предплащане с отстъпка от цената. По този начин, освен споменатите отстъпки, спестявате и разходите за банковите такси.

 8. Обновете счетоводната си система. Ако все още сте от фирмите, използващи Excel за осчетоводяването на ежедневните си операции, кризата е отлична възможност да внедрите и усъвършенствате технологията на отчетността във фирмата си. По този начин ще можете да посрещнете икономическото оживление много по-силни от преди.

Много фирми за счетоводен софтуер предлагат отстъпки от цените си, и помощ при първоначалното внедряване. Ползите от добрия счетоводен софтуер са дългосрочни, а инвестицията винаги се изплаща многократно – във вид на спестени разходи за труд, време и намаляването на грешките в работата.

9. Направете сравнение с други фирми, подобни на вашата. Често срещана грешка на малкия бизнес е да работи без да има ясна представа как се справя, в сравнение с другите фирми от бранша. Има някои ключови показатели, които могат да характеризират това – например нормата на печалба, оборотността на капитала, темпа на увеличаване на клиентите и други.

Най-вероятно, подобни данни можете да получите от вашия счетоводител или счетоводна къща – те със сигурност няма да ви издадат детайли за конкурентите ви, но биха могли да посочат слабите ви страни, и да ви дадат съвети относно оптимизиране на дейността.

10. Сключвайте застраховките си по едно и също време, в една и съща компания. Като се има предвид множеството застраховки, които се налага да сключвате, вероятно е добра идея да се опитате да синхронизирате датите им, на които изтичат. Предимствата са няколко – така намалявате риска да се окажете с изтекла застраховка, второ, при покупката “на едро” имате възможност да ползвате отстъпка от цената – особено ако сключвате новата застраховка при същата компания. И трето, така се освобождавате от досадното задължение да следите срока на всяка застраховка.

Share on facebook
Сподели във Facebook
Share on twitter
Сподели в Twitter

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *