Пловдив

тел: 0898 7777 36

адрес: бул. 6-ти септември 157, ет.1

Защо малките фирми се нуждаят от счетоводни услуги?

малки фирми счетоводствоНезависимо от размера на бизнеса си, във всяка една фирма в някакъв момент възниква необходимост от използване на професионални счетоводни услуги. Това е причината много хора да предпочетат варианта да наемат счетоводител. Големите фирми са склонни да поддържат специализирани финансови отдели, които да изпълняват задълженията по поддържането на отчетноста. Малките и средните по размер фирми обикновено търсят алтернативи.

За щастие, те имат много възможности за избор. Могат например да наемат счетоводител, който да работи на непълно работно време, или пък да работи само определени дни в седмицата. Някои малки фирми наемат служител с гъвкав график, т.е. използват услугите му само когато възникне необходимост от тях – например в дните на подаване на декларациите по ЗДДС, или декларациите, свързани с осигуровките на персонала.

Във всеки град (дори и в по-малките) обикновено може лесно да се открият счетоводители, работещи самостоятелно. Някои от тях дори имат и приличен списък от клиенти – обикновено самонаети лица – собственици на малки фирми. Поради това, че един самостоятелно работещ специалист притежава ограничени ресурси, понякога е доста трудно за една фирма да се присъедини към неговата клиентела. По-големите счетоводни къщи, притежаващи нает персонал и собствен офис обикновено са по-добрият сценарий за една фирма, желаеща да си осигури качествено обслужване.

Счетоводните къщи  обикновено имат назначени на работа няколко работници на пълен работен ден. Това им дава възможност да водят счетоводството на много фирми едновременно. Фирмите, предлагащи счетоводни услуги имат и друго предимство – благодарение на наетия си персонал те могат да приложат принципите на специализацията на труда, което им дава две ключови предимства:

  1. Специализацията на труда повишава ефективността – по-бързо и по-качествено изпълнение на задачите, а това пряко влияе и върху цените на счетоводните услуги. Тоест, това им позволява да предложат на клиентите си услуга на по-ниска цена.
  2. Специализацията позволява и предоставянето на много по-добри съвети относно трудовото, данъчното и осигурителното законодателство. Невъзможно е за един единствен човек да бъде специалист по всичко. Във счетоводните къщи всеки се специализира в различни аспекти от счетоводството.

Ето някои неща, за които една счетоводна къща би могла да бъде полезна и на малките фирми:

  • Личен състав и работна заплата

Малките фирми често откриват, че имат нужда от счетоводна кантора заради работниците си. Има голям брой документи, които законодателят изисква да бъдат изготвени заради работниците. Тази документация обикновено включва изчисляването на работните заплати и осигуровките, изготвяне на ведомостите и платежните нареждания, подаване на Декларация 1, подаване на болничните листове и много други. Често се налага и изготвяне на различни справки – като тези за доходите, са платените осигуровки, за ползвания отпуск. Някои от тези дейности са доста сложни за извършване, и се нуждаят от добър счетоводител с опит. Но осигуряването на заетост на такъв специалист е скъпо и малките фирми обикновено не могат да си го позволят. Затова използването на услугите на счетоводна къща обикновено е най-изгодния вариант.

  • Грижа за счетоводството на физически лица

Физическите лица често също се нуждаят от счетоводни услуги. Докато различните фирми често имат сходни потребности, физическите е възможно да се сблъскат с уникални проблеми и казуси, решаването на които не е по силите за неспециалист. Такива казуси могат да възникнат например в случаи на разводи, на проблеми с данъчните служби, при възстановяване на надвнесени данъци, и други. За щастие, много счетоводни къщи предлагат и услуги като еднократна консултация по данъчното, осигурителното и трудовото законодателство, които са полезни в точно такива случаи.

  • Изготвяне на данъчни декларации

Всяка година собствениците на хиляди малки фирми изпитват проблеми при подаването на декларациите си за доходите, получени през годината. Данъчното законодателство в България е сложно и изпълнено с множество противоречия и недомислици, които късат нервите на мнозина. Има случаи, в които попълването на данъчната декларация се превръща в ходене по мъките, а неправилното им попълване може да доведе до загуби – например държавата може да откаже да възстанови надвнесения данък, или да откаже ползването на някое данъчно облекчение. В този случай един добър счетоводител би могъл да спести доста разходи и време.

И на последно място, използването на услугите на счетоводна къща би донесло чувство на сигурност у собственика на една малка фирма, че може да разчита на някой специалист, който да го защити от глобите, санкциите и пречките, които държавата ежедневно поставя пред фирмите, нямащи политическо влияние в България. Много често счетоводните къщи допринасят съществено за успеха на дадена фирма, чрез компетентни и навременни съвети.

Share on facebook
Сподели във Facebook
Share on twitter
Сподели в Twitter

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *