Пловдив

тел: 0898 7777 36

адрес: бул. 6-ти септември 157, ет.1

6 причини да уволните счетоводителя си

Откъде можете да сте сигурни, че счетоводителят Ви наистина заслужава да работи за Вас? Един добър счетоводител би могъл да Ви спести пари, би помогнал в организирането на Вашите финанси, а ако сте собственик на фирма, би могъл да Ви помогне да вземете по-информирани решения в процеса на ръководството й. А от друга страна, ако направите лош избор относно човека, на когото ще поверите подобна отговорност, това може да Ви коства загуба на пари, изхабени нерви, и дори би могло да Ви донесе сериозни правни проблеми. И така, как да разберете дали сте наели някой надежден, отговорен и квалифициран специалист, или някой, който може да причини истинско счетоводно бедствие във фирмата Ви?

Ето признаците, които ще Ви подскажат, че вероятно ще се наложи да търсите някой друг, който да води счетоводството на фирмата Ви:

 • Лоша комуникация

Добре, тук не бива да съдите твърде строго. Хората, които са привлечени от счетоводството не са точно “социални пеперуди”. Но ако оставим любезността и многословието, които са присъщи на другите професии, един счетоводител трябва да бъде преди всичко професионалист, способен да обясни сложните счетоводни, осигурителни или правни проблеми и казуси по ясен и разбираем за непрофесионалист начин. Ако се нуждаете от информация относно някой законодателен аспект, или не можете да разберете защо е извършено нещо, касаещо фирмата Ви, счетоводителят Ви трябва да е способен да го обясни по убедителен и ясен начин. А ако вместо това се сблъскате с извинения, неясни и мъгляви обяснения на счетоводителски жаргон, или пък просто срещнете празен поглед, очевидно нещата във фирмата не са наред.

 • Неуслужливост

Разбира се, трябва да има яснота кое е задължение на счетоводителя и кое – не, но един добър счетоводител може да бъде безценен за фирмата с помощта си по множество финансови въпроси. А ако въпросният Ви служител разбира само от счетоводство (и от нищо друго извън това), можете да сте сигурни, че имате работа с ограничен и апатичен човек.  А в най-добрия случай това говори за липса на опит. Един добър счетоводител трябва да е натрупал знанията и уменията си благодарение на взаимодействието си с различни по своята дейност фирми. И не на последно място, понякога (особено в по-малките фирми) възниква необходимост от заместване на отсъстващ служител, и ако счетоводителят Ви откаже да върши работа, която е извън служебните му задължения, това говори за липса на ангажираност към делата и успеха на фирмата Ви. Такъв тип човек не би могъл да носи отговорност за финансовите въпроси на една фирма.

 • Незаинтересованост

Имате спешна нужда от съвет, клиентът Ви чака, и се нуждаете от помощ веднага? Добрият счетоводител трябва да бъде на разположение в подобни случаи. Разбира се, възможно е той да обвързан с множество клиенти, особено ако работи в счетоводна къща, и поради това когато го потърсите телефонът му да дава заето. В такъв случай имате право да очаквате да бъдете потърсен веднага след приключване на разговора. Ако забележите, че счетоводителят Ви не желае да организира времето си по гъвкав начин, така че да Ви окаже съдействие в спешни случаи, на пазара има достатъчно добри специалисти, които да го направят.

 • Небрежност

Ако не успявате да разчетете разхвърляния и небрежен почерк на счетоводителя си, не е трудно да си направите извод относно това доколко организиран и прецизен е в работата си. Ако например поискате някой документ, той трябва да може да го открие бързо и с минимални усилия. Ако един счетоводител не е добър в подреждането на документите, представете си какво би могло да се случи с финансите на фирмата!

 • Лоша памет

В счетоводството сроковете са изключително важни. Законите определят важни дати, касаещи бизнеса на всяка фирма. Има множество крайни срокове за регистрации, подаване на декларации, молби и други, изпускането на които оказва влияние не само върху фирменото счетоводство, а и върху бъдещото развитие на фирмата. Ако забележите липса на способност у счетоводителя да следи и спазва сроковете, по-добре е да потърсите друг, преди да си навлечете куп проблеми на главата си. Всеки добър счетоводител трябва да има отлична способност да спазва срокове.

 • Непочтеност

Представете си, избрали сте счетоводител, всичко около счетоводството Ви изглежда нормално и вече се концентрирате върху останалите аспекти на бизнеса си. И изведнъж откривате, че сте станал пръв любимец на данъчните ревизори. Разбира се, не е задължително при всеки проблем, възникнал при одит или ревизия, да се търси вината в счетоводителя, но винаги трябва да сте сигурен, че човекът, на когото ще доверите финансите на фирмата си, е безукорно почтен. Почтеността е особено важна, когато става въпрос за големи суми пари, които увеличават риска за злоупотреби. Така че ако по някаква причина служителят не Ви вдъхва доверие, по-добре се разделете с него преди да е станало твърде късно.

Счетоводител

Share on facebook
Сподели във Facebook
Share on twitter
Сподели в Twitter

6 Responses

 1. Има и други причини – например да не идва на работа. Уви, за щастие до момента не съм срещал гореописаните типажи, но е добре да знам от какво да се пазя!

 2. Ние имаме невероятен проблем със счетоводителката ни. По нагъл, подъл, лъжлив и още много думи човек не сме срещали. Казва се Мария Д******а и ако случайно ви обслужва си проверете всички документи и се махайте от нея. Оказва се, че без съгласие и знание на управителя, тя подписва платежни, сключва договори, пише фактури, назначава хора на високи заплати, нищо подадено в срок -осигуровки и т.н. Пазете се от тази измамничка!!!

 3. Да, Ива, мисля, че съм чувал за нея. Съжалявам, но редактирах коментара Ви, тъй като не бих искал в блога да посочваме пълното й име, тъй като не бихме желали правни проблеми.

  Благодаря Ви, че коментирате, но идеята на този блог е в търсене на положителното, и искрено бихме се радвали, ако следващият Ви коментар е малко по-оптимистичен и ведър! 🙂

 4. Искам някой да ми даде съвет , за една подобна счетоводителка. Става въпрос за това , че в един момент получих писмо от НАП , че имам доста големи задължения . Оказа се , че моята счетоводителка е назначила двама човека във фирмата ми , а не е плащала осигуровки за тях. С лихвите се е натрупала сума около 5000 лв. Аз съм ЕТ и за мен това е огромна сума и не мога да я платя.Към кого да се обърна за де се оплача от нея и да я накарам да си плати , защото тя се крие и няма намерение да плаща.Просто не можах да повярвам , че това може да ми се случи.

 5. Аз се сблъсках с невероятен измамник счетоводител казва се Георги * фирмата му е “*” ООД гр. София. Голям измамник , лъжец и крадец. Още си патя от него.Пазете се от този измамник и бягайте по-бързо от него.

  1. Съжаляваме за проблемите, които имате с въпросния счетоводител. Съветваме Ви да потърсите правата си по съдебен ред. Ако постигнете успех, можете да го споделите с нас.
   Наложи се да редактирам коментара Ви, тъй като не бихме желали да публикуваме истинското име и фирма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *