Счетоводните къщи в полза на малкия бизнес – част І

Счетоводна къща

Да стартираш нов бизнес е нещо, което е специфично за всяка конкретна фирма, и зависи от това какви са пазарните условия, спецификата на конкретния продукт или услуга, размера на инвестицията, и много други. Но независимо от всичко, пред всяка една фирма възниква въпросът за това как да се организира фирменото счетоводство. Невинаги е лесно единодушно да се избере оптималният за конкретната фирма вариант. Ще разгледаме начините за водене на счетоводство от гледна точка на малкия и стартиращия бизнес в България.

В общи линии, вариантите са два – поддържане на счетоводните дейности вътре във фирмата, с помощта на собствен счетоводен отдел, или ползването на услугите на счетоводна къща.

Първият вариант изисква назначаването на счетоводител като служител на фирмата. Освен това, този вариант е свързан и с осигуряването на софтуер, с който да се отчитат стопанските операции. Той може да бъде от най-обикновения (като Excel или алтернативите му като Open Office), или по-сложен – под формата на самостоятелно инсталиран счетоводен софтуер като Work Flow например. Най-сложният (и най-скъп вариант) е използването на ERP система, която може да е внедрена във фирмата, или да се използва под формата на интернет услуга.

Вторият вариант е използването на специализирана фирма за счетоводни услуги. Една счетоводна къща при всички положения предлага необходимото ниво на професионализъм, благодарение на което отпада необходимостта от счетоводител вътре в компанията. Тук софтуерът отново има своето значение.

Например, ако фирмата е възприела практиката сама да води счетоводството си, то има множество безплатни или с ниска цена програмни продукти, с помощта на които би могла да следи базовите стопански операции, и да изготвя някои прости отчети. Специализираните счетоводни информационни продукти са значително по-сложни, имат много по-големи възможности, и съответно са и по-скъпи. Покупката им е икономически обоснована най-вече при фирми с по-голям обем от счетоводни документи. А един счетоводен модул на ERP система е възможно най-добрия вариант за отчетност във фирмата, особено ако съществуват планове в бъдеще да се внедряват и други модули от същата система.

Вариантите наистина са доста, аргументите в полза на едно или друго решение рядко са еднозначни. В следващата ни статия ще се опитаме да внесем повече яснота по въпроса, и да споделим нашето мнение.

Share on facebook
Сподели във Facebook
Share on twitter
Сподели в Twitter

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *