Счетоводните къщи в полза на малкия бизнес – част ІІ

С предишната статия започнахме темата за двата варианта, с които може да бъде организирано цялостното счетоводство на една малка фирма. Днес ще продължим с някои аргументи в полза на избора на фирми, извършващи счетоводни услуги.

Счетоводна къща.

Като цяло, тя със сигурност би могла да осигури възможно най-адекватното обслужване на една малка фирма. Една от причините е, че тук няма персонализация в лицето на точно определен счетоводител – всяка една фирма поддържа стандарта си на работа, и вече не е толкова важно как точно ще се казва специалистът. По този начин всяка фирма избягва персоналната зависимост от един или друг служител.

Счетоводните къщи са особено препоръчителни за стартиращия бизнес. Все още има масова заблуда в българското общество, че този тип фирми определят на твърде високо равнище своите цени на счетоводни услуги.  В съвременните пазарни условия и сред изобилието от счетоводни кантори, цените се определят индивидуално – най-често в зависимост от размера на документооборота и дейността на фирмата.  При всички случай, цените на счетоводни услуги са далеч по-ниски, отколкото наемането на счетоводител – счетоводните фирми печелят от икономията от мащаба и съвременните технологии, които малките предприятия трудно биха могли да постигнат.

Факт е, че съществуват безброй много счетоводни програми, улесняващи съществено процеса на отчитането на стопанските операции. Но, особено за стартиращите и малките фирми, най-добрият вариант е използването на услугите на фирма за счетоводни услуги, защото плюсовете в подкрепа на този избор са:

  • Първо, качественият и съвременен счетоводен софтуер е доста скъп – освен за първоначалното му закупуване трябва да предвидите средства и за годишната такса за използването му. Освен това поради постоянно променящата се нормативна уредба в България, е  необходимо да актуализирате софтуера си изключително често, а това обикновено води до допълнителни разходи.
  • Дори и фирмата да е способна да поеме разходите за софтуер, тя трябва да назначи и счетоводител с необходимите софтуерни умения. Това също е сериозен разход, особено когато е необходимо допълнително обучение – факт е, че счетоводните програми са доста сложни, и разучаването им изисква време и усилия.
  • Третата причина е, че в счетоводните къщи работи много по-висококвалифициран персонал, отколкото в отделните фирми. Това е така, защото счетоводството е комплекс от знания и умения, който може да се придобие само в процеса на работата с най-различни фирми и институции. Просто никоя частна фирма не би могла да осигури на счетоводителя това разнообразие от счетоводни казуси, които би могла да осигури една счетоводна къща.

Благодарение на опита си в дейности от почти всички сфери на икономиката, счетоводителите, работещи в счетоводни предприятия могат да предадат голямата практика на собствениците на малки фирми. По този начин, малкият бизнес, обръщайки се към подобна фирма, получава срещу парите си не просто ежедневното осчетоводяване на дейността си, но и консултации относно законодателството. А доброто познаване на актуалното законодателство е изключително важно конкурентно предимство.

(Следва продължение…)

Share on facebook
Сподели във Facebook
Share on twitter
Сподели в Twitter

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *