Пловдив

тел: 0898 7777 36

адрес: бул. 6-ти септември 157, ет.1

Маркетингова стратегия на счетоводна къща – 10 правила (част І)

Счетоводни услуги стратегииЗнаете ли, че когато избирате даден продукт или услуга, почти винаги се ръководите от впечатлението, което дадената фирма е оказала върху Вас. Маркетинговата стратегия на всяка една фирма е насочена именно към това – да накара даден човек да предпочете услугите й пред тези на конкуренцията. Маркетингът и рекламата са неизменна част от всеки бизнес, включително и за фирмите за счетоводни услуги.

Разбирането на механизмите, по които различните фирми се опитват да привличат клиентите си е изключително интересна и полезна тема, вълнуваща почти всекиго. В тази статия, директно “от кухнята”, ще Ви разкажем как много от добрите счетоводни къщи организират стратегиите си за привличане на нови клиенти.

  • Счетоводните кантори организират различните си типове клиенти по групи, обединени от различни признаци.

Такива признаци могат да бъдат големина на фирмата, брой счетоводни документи, темп на развитие, и други. Всяка група се подрежда по важност, с цел да се създаде по-ефективно управление на времето. Факт е, че (особено в по-големите градове) има специализация на счетоводните къщи – някои от тях работят предимно с големи фирми, а други – с по-дребни.  Това разделение помага се формулира ефективна стратегия за комуникация с всяка от групите. Просто изискванията на отделните типове клиенти се различават изключително много едни от други – защото всеки един от тях се сблъсква със специфични проблеми в процеса на дейността си.

  • Счетоводните къщи никога не допускат, че клиентите им са напълно доволни от счетоводното обслужване.

Причината за това е разбираема – всяка фирма за счетоводни услуги преследва две цели – задържане на съществуващите клиенти, и привличане на нови. А е факт, че един доволен клиент, получил по-голяма стойност за парите си, отколкото е очаквал първоначално, е един важен ресурс, който би привлякал и други клиенти. Освен това доволният клиент е и чудесен източник на реклама за една счетоводна къща.

Странното е, че много фирми за счетоводни услуги (а и повечето клиенти) смятат, че след като счетоводството се води според законодателството, работата е свършена. Но всъщност, има десетки дребни неща, които правят разликите. Например, колко лесно е да стигнеш до счетоводителя? Колко внимание получавате? Доколко обясненията по даден казус са ясни и разбираеми за неспециалист? Служителите компетентни ли са в комуникацията с клиентите, и разбират ли значението на изграждането на трайни отношения с тях?

Всички тези въпроси са част от нещата, които фирмите за счетоводни услуги се стремят да правят по-добре, в сравнение с конкурентите.

  • Третият (не по важност) елемент от маркетинговата стратегия  е стремеж към привличане на различни фирми, с които счетоводната къща ежедневно се среща в процеса на работата си.

Такива фирми обикновено са доставчици на офис материали или счетоводен софтуер, или компютри, дори наемодатели, които са осигурили офиса. Всички те са отлични потенциални клиенти – най-малкото защото вече са работили със счетоводната къща в качеството си на доставчик, създали са си впечатление от нея като лоялен клиент и партньор, и често най-естественото бизнес решение е самите те да им станат клиенти. Това още веднъж доказва, че комуникативността и коректността в отношенията са от ключово значение в съвременния бизнес – защото добрата репутация е най-добрата възможна реклама.

(Към продължението…)

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още