Признаци, че е време да потърсите счетоводна къща

Наемане на счетоводна къща за нов бизнесМного фирми започват бизнеса си случайно – с взети назаем пари, назначили някой член от семейството като служител, и разчитайки главно на късмета и добрия си бизнес нюх – без идея до каква степен ще се развие бизнеса им. Често липсва и бизнес план – управителите на подобни фирми импровизират, разчитайки на вродените си умения за правене на бизнес. Всъщност, в това няма нищо лошо – никой не знае предварително дали бизнесът му ще успее, или не – и затова е добре да започнеш с минимума, а с увеличаването на оборотите постепенно да развиваш фирмената организация.

В първоначалния етап от развитието на бизнеса обикновено всичко е стихийно – и нерядко счетоводството се води от собственика, някой от членовете на семейството, или познати. Но с нарастването на дейността се увеличават и дължимите данъци – а с това се увеличава и вероятността от скъпо струващи грешки.

Отделно на това, с нарастване на бизнеса се появява и необходимостта от различни регистрации, спазване на срокове, и прочие. Липсата на качествена счетоводна отчетност във фирмата може да се превърне в сериозен проблем при една евентуална проверка или ревизия от страна на НАП.

Какви са признаците, че наемането на счетоводна къща не може да бъде отлагано повече?

  • Прехвърляне на 50 хиляди лева оборот за предходните 12 месеца

С това настъпва задължението за задължителната регистрация по ЗДДС. Самият процес на тази регистрация е доста сложен за неспециалист – а грешките се поправят с цената на много загубено време и нерви. Освен това, с регистрацията по ДДС възниква и задължението за подаване на ежемесечната справка – декларация до 14-то число на месеца – и пропускането на този срок води до значителна глоба. Фирмите, регистрирани по ДДС са подложени на много по-строг контрол от страна на данъчните власти. Ето защо регистрацията на фирмата по ДДС е необходимо да бъде придружено и с наемането на счетоводна къща.

  • Назначаване на персонал на трудов договор.

С разрастването на дейността неминуемо идва и моментът, когато се появява неоходимостта от наемането на служител. Трудовото законодателство е изключително строго към фирмите, решили да осигурят работно място – трябва да се изчисляват ведомости, осигуровки, да се сключи трудов договор по всички правила на Кодекса на труда, и още, и още… Всяко неспазване на правилата води до санкции при една евентуална проверка от Инспекцията по труда. Освен това, безупречните трудови отношения с работниците предпазва фирмата в случай на конфликти със служителя. Един счетоводител със сигурност би предпазил фирмата от евентуални проблеми, произтичащи от взаимоотношенията с персонала.

Share on facebook
Сподели във Facebook
Share on twitter
Сподели в Twitter

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *