Международен ден на счетоводителя

Когато става дума за празници, всеки има своя ден, и счетоводителите не са изключение от него. Странно е, но като че ли у нас с по-голямо уважение се ползва датата 17 април – която е обявена за професионален празник на дипломираните експерт-счетоводители в България. Честно казано, не знаем защо това е така – но според нас е редно да отбележим и датата 10 октомври – която е обявена за международен ден на хората, занимаващи се със счетоводство.

Деня на счетоводителя дава признанието си на хората, които вършат работа, от която
много хора се страхуват, възприемайки я като дълъг и уморителен път през сложни данъчни и осигурителни закони, стрес, спазване на крайни срокове и наказателна отговорност за грешки и недоглеждания. Така или иначе, ние използваме възможността да благодарим на всички счетоводители, с които сме работили и работим, и да им пожелаем късмет и професионални успехи.

Ето и някои интересни факти, свързани със счетоводителите, за които може би не сте чували.

Списъкът с най-известните счетоводители на света включва хора като известния писател Джон Гришам (който също така е и адвокат), страхотния саксофонист Кени Джи, комедийния артист Боб Нюхарт (който опровергава мнението, че счетоводителите са хора без чувство за хумор), известния финансист Джон Пиърмонт Морган, както и смятания за “баща на счетоводството”, Лука Пачиоли.

Сигурно има хора, които не знаят кой е Лука Пачиоли. Негова е заслугата 10 ноември да се отбелязва като Международен ден на счетоводителите. На тази дата той, през 1494 година публикува труда си “Всичко за аритметиката, геометрията, пропорциите и пропорционалностите”.

Книгата представлява описание на практиките на венецианските търговци да водят сметките си. Лука Пачиоли за пръв път формулира и основните счетоводни принципи, използвани и до днес. Дава се също и съвети за счетоводната етика и се формулира се принципът на равенството между дебит и кредит. Също така в книгата за пръв път се споменават и поредица от счетоводни термини, използвани и до днес – като “оборотна ведомост”, “капитал”, “активи”, “кредит”, “дебит”.

Лука Пачиоли не е измислил счетоводната отчетност – тя съществува още от древността, когато за пръв път са осъзнати понятията за количество, ресурси и собственост върху тях. Но неговата заслуга е, че е първият, който е описал действаща система за счетоводни записвания, използвана от венецианските търговци в епохата на Ренесанса, и с това е останал в историята.

 

Share on facebook
Сподели във Facebook
Share on twitter
Сподели в Twitter

One Response

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *