Пловдив

тел: 0898 7777 36

адрес: бул. 6-ти септември 157, ет.1

14 въпроса, които да зададете на счетоводителя си – част І

Да направите избор с много неизвестни понякога може да бъде трудно, но когато става въпрос за финансите на фирмата ви, трябва да се уверите, че сте направили правилния избор. Един добър счетоводител може да Ви спести много пари, които иначе бихте похарчили ненужно – във вид на загубено време, глоби, и неприятни контакти с данъчните служители. Най-лесният начин да откриете подобен специалист е да потърсите в някоя счетоводна къща. Това е така, защото работата в счетоводна кантора носи на счетоводителя разнообразни знания в най-различни сфери на бизнеса, а това е сигурен признак, че е в течение на актуалното законодателство.

Но за съжаление, фактът, че се обръщате към счетоводна къща сам по себе си не гарантира, че изборът Ви ще е печеливш. Дори и да сте доволни още при първия разговор, задължително посетете поне няколко фирми за счетоводни услуги. Добре е да започнете търсенето първо като попитате приятели, колеги или бизнес партньори дали биха могли да Ви препоръчат някого. Ако не, можете да откриете много реклами в Интернет, в жълтите страници или във вестника. Но никога не забравяйте, личната препоръка от някой, ползващ се с доверието Ви, има много по-голяма тежест в сравнение с рекламата или сайта на някоя фирма, за която не сте и чували преди.

От жизненоважно значение е да се уверите, че счетоводителят Ви разбира целите, стоящи пред фирмата Ви – и краткосрочните, и дългосрочните и да може да вникне в идеите, които имате за в бъдеще. Това е, защото би могъл рано да предвиди различни законодателни пречки, и да Ви помогне да ги решите още преди да са възникнали. Така че, ако имате намерение в близко бъдеще да създадете нова фирма, или да закупите офис, не забравяйте да му кажете това. Причината е, че един счетоводител може да е в състояние да Ви спести много пари. Той може да Ви даде добър съвет, базиран на досегашния му опит с други клиенти, със сходен на Вашия бизнес.Въпроси към счетоводител

Така че, прочетете първата част от въпросите, които да зададете на счетоводителя, преди да решите дали ще използвате счетоводните му услуги:

 • Въпрос 1 – Каква е Вашата професионална квалификация?

Изненадващо е колко много хора могат да нарекат себе си счетоводители. Счетоводството не е като например доктор – много хора наричат себе си счетоводители само защото са учили счетоводство в гимназията. Поинтересувайте се от образованието му и придобитата професионална квалификация, преди да направите избора си.

 • Въпрос 2 – Мога ли да говоря с някои от клиентите Ви относно Вас?

Попитайте счетоводителя дали можете да говорите с някой от клиентите му. Когато поговорите с този клиент, поискайте да разберете някои неща относно потенциалния си счетоводител – например доколко надежден е, дали обяснява добре различните счетоводни казуси, дали върши работата си бързо, дали дава добри съвети. Поискайте мнение и за счетоводната къща като цяло. Но имайте предвид, че можете да получите имената само на доволните клиенти!

 • Въпрос 3 – С кого ще контактувам в процеса на работата?

Уверете се, че лицето, с което ще контактувате в процеса на работата също е добър специалист. Това е важно, защото в една счетоводна къща обикновено работят един – двама главни счетоводители, и множество оперативни счетоводители, които вършат ежедневната рутинна работа. В много случаи ще имате нужда от елементарни въпроси – например колко ДДС дължите за месеца – а това е въпрос към оперативния счетоводител – за когото трябва да се уверите, че също отговаря на изискванията Ви.

 • Въпрос 4 – От колко време сте в бизнеса?

Освен ако дейността Ви е с много малък мащаб, имате нужда от някой с достатъчно опит. Опитът е доказателство за способността на счетоводителя да се справи с всеки счетоводен проблем, дори и да го среща за първи път в кариерата си.

 • Въпрос 5 – Колко партньори или служители работят в счетоводната къща?

В счетоводната къща трябва да работят достатъчно служители, така че работата да се свърши дори и в случай на заболяване, отпуск или напускане на някой от тях. Също така това ще Ви гарантира, че счетоводството Ви ще бъде актуално по всяко време – дори и в моментите на най-голямото натоварване – например преди подаването на ДДС-декларациите, или периода на изготвяне на годишните финансови отчети.

 • Въпрос 6 – Можете ли да ми разкажете за бизнеса на другите си клиенти?

Ако счетоводителят започне да Ви разказва подробно за другите си клиенти, и техните проблеми, кажете му довиждане и си тръгнете. Един счетоводител задължително трябва да умее да пази поверителността и фирмените тайни. Но би могъл да Ви разкаже най-общо за опита си в сферата на бизнеса, в която работи и Вашата фирма. Това е важен момент, защото бихте искали счетоводителят Ви  вече да е работил с някой като Вас – защото това ще Ви спести много обяснения в процеса на работата. А и едва ли бихте искали той тепърва да започне да изучава специфичното законодателство, касаещо дейността на фирмата Ви, или да трупа опит на Ваш гръб.

 • Въпрос 7 – Какъв счетоводен софтуер е внедрен в счетоводната къща?

Използвания счетоводен софтуер говори изключително много за това доколко качествени са предлаганите счетоводни услуги. Възможно е да искате да следите специфичен разход във фирмата си, или пък разходите на съответен отдел. Може би ще искате да можете да правите сравнения между изминалия и текущия месец. А ако се окаже, че софтуерът не е способен да създаде справките, от които се нуждаете? Непременно проучете този въпрос, преди да направите избора си.

Очаквайте скоро и втора част, а междувременно можете да ни зададете тези въпроси (и други, за които още не сме се досетили, че ще Ви интересуват), като се свържете с нас.

Счетоводна къща въпроси

Share on facebook
Сподели във Facebook
Share on twitter
Сподели в Twitter

6 Responses

 1. Забравили сте да посочите най-важния въпрос по време на криза… А именно какви са цените на счетоводните му услуги. Защото ако удоволствието да имам перфектен счетоводител трябва да заплатя някаква огромна сума, просто няма как да стане… Иначе полезни неща намирам тук!

 2. Много е важно субективното усещане за счетоводителя, дали отговаря уверено на въпросите и дали вдъхва доверие. Как казваш нещо е също толкова важно, колкото и какво казваш!

 3. приятели, истинските счетоводители се познават и си намират клиенти. Трудно е да получат реална оценка от клиенти , които хабер си нямат от счетоводство и не могат да отсеят значимото и важното .
  Познават колеги, които акцентират върху присъствена форма 76 или фишове за РЗ а като видиш цифрите в оборотната ведмост свят да те се завие. Не могат да анализират салдата и т. н.
  Мисля , че акцента на този форум трябва да бъде на какъв критерий трябва да отговаря всеки , който е дръзнал да работи като счетоводител и да взема пари и второ крайно време е да се създаде работещ съюз на счетоводителите , който да определя минимални цени за счетоводните услуги.
  Искам да ви споделя пример, който е истински. Аз от 25г. съм счетоводител / и не съм от бабичките , които не са чували за компютър, ел подпис, ел банкиране и т .н.І В съседство до мен работи жена, която единствено и само подстригва с ножица и машинка за подстригване и за 7 минути подстригване получава като оценка за труда си 5 .00 лв. А за час 30 лева и всяка вечер се прибира с минимум 150 лв .
  Не ми говорете за завист и т. н. Представете си как се чувства един счетоводител с който спори управителя на фирмата , че 50 лв за месец са твърде много и трябва да намали таксата за счетоводно обстлужване.
  Наясно съм , че живеем в бананова република, но да нямаме солидарност специалистите за да се организираме и да воюваме за собственото си достойнство не съм съгласна. Моля ако някой знае да съществува истинска организация на счетоводителите да ми пише на ,email -а
  Ваш приятел

 4. Драга Wendy, професионална счетоводна организация трябва да има, така както е в другите страни. Причината поради която такава организация е нежелана, е това че след евентуалните изпити малцина “ще изкласят” и тогава ще стане ясно кой счетоводител, кой – не. Естествено, ще има и минали по “втория начин” но със сигурност ще отпаднат мнимите счетоводители, които са завършили колеж или някаква подобна форма на обучение.

 5. Съгласна съм с Вас! Трябва да се изготвя единни минимални цени и да се отстояват!
  За съжаление сред счетоводния бранш властва правилото “За взет клиент – враг до гроб! Точно по тази причина не вървят нещата! Докато не надскочим егото си, /пример адвокатската гилдия/ ще ни мачкат и с основание! Трябва да можем да сме обединени!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *