Пловдив

тел: 0898 7777 36

адрес: бул. 6-ти септември 157, ет.1

Кариера като счетоводител – знанията относно законодателството

След като в предишните публикации разгледахме трудностите пред счетоводителите без опит и засегнахме темата за това колко са важни уменията за работа със счетоводен софтуер за кариерата,  днес ще продължим с друг важен аспект относно качествата на добрия счетоводител, а именно – доброто познаване на законодателството. Има едно важно нещо, с което трябва да бъдат наясно всички, които искат да работят тази професия – и това е, че обучението им ще продължи цял живот. Всъщност, актуалните и точни знания са абсолютно необходими в процеса на работата – защото дори днес да познавате перфектно даден закон във всичките му аспекти, твърде е възможно след сравнително късо време знанията Ви да се окажат напълно погрешни, ако не ги актуализирате своевременно.

Постоянното актуализиране на знанията звучи доста трудно – но работата на счетоводителя е процес на непрекъснато обучение. Не случайно, дори да имате дългогодишен стаж, ако в биографията Ви има дълги периоди (по-големи от шест месеца), в които не сте работили по специалността си, то вероятно опитът ви ще изгуби своята тежест.

Големият проблем на завършващите счетоводни специалности е, че всъщност изобщо не са запознати с актуалното данъчно законодателство.

Това, разбира се, не е по тяхна вина. Учебните програми в България винаги са изоставали с минимум десетилетие от съвременността. Защо ли? Просто осъвременяването на методиките за преподаване на счетоводна отчетност е трудоемък процес, свързан с усилия и бюрокрация. Много са малко преподавателите, които биха намерили подобни усилия за оправдани, предвид пълната им демотивация за работа. Ето защо, в учебните програми се набляга на стабилните счетоводни принципи, непроменящи се с времето – но те често са безсмислени и неприложими в повечето съвременни фирми.

В нито една учебна програма по счетоводство не се разглеждат актуални казуси, които биха възникнали в една съвременна фирма. Липсва стремежа към развитие на уменията за четене и разбиране на законите и практиката. Задачите по счетоводство често са измислени преди повече от десет години, и са абсолютно еднотипни.

Ако разчитате, че знанията от училище са достатъчни за да станете счетоводители, грешите.

Какво можете да направите: Като за начало, не спирайте да си учите уроците. Добрата оценка по счетоводство не е най-важния критерий за това доколко подходящи сте за работа, но все пак е мерило за упоритост и желание за развитие. Но междувременно, наблегнете на най-важните закони – започнете с трудовите и осигурителните закони, и закона за ДДС. Когато започнете да ги четете, вероятно ще ви се сторят неразбираеми и сложни. Но проявете упоритост – прочетете ги поне три пъти – целта е да свикнете със специфичния език и законодателните термини. Колкото повече четете законите, толкова по-лесно ще ви е да усвоите нещо ново. Но не се опитвайте да запомните всичко – целта е да усвоите основните принципи.

Наблегнете на интернет.

Ако го използвате правилно, ще ви помогне да разширите неимоверно общата си култура в областта на икономиката, правото и счетоводството. Това е изключително ценно качество за един съвременен специалист. Много хора правят грешката да мислят, че счетоводството е единствено съвкупност от разни закони, правилници и наредби. Без да имате цялостен поглед относно развитието на икономиката, политиката и обществото като цяло, ще се превърнете в обикновени чиновници. Но ако търсите развитие в някоя съвременна фирма или счетоводна къща, подобни знания са задължителни. По-долу сме дали списък на някои от най-добрите сайтове, за които препоръчваме да ви стане навик да преглеждате – например със сутрешното кафе:

  1. Odit.info – това е най-големият портал за счетоводство. От там можете да се запознаете с най-новите изменения в законите, и да се запознаете с огромен брой казуси. Но, внимание! Форумът е интересно място, но никога не приемайте едно мнение за абсолютно правилно.
  2. Ikonomika.org – задължителен блог за интересуващите се от икономика. Авторът е Георги Ангелов – старши икономист в Институт „Отворено общество“. Ще ви помогне да развиете общата си култура.
  3. Money.bg – може би най-ценният ресурс за новини, анализи, мнения относно българската и световната икономика.

Съставете си свое собствено мнение относно данъчното, трудовото и осигурителното законодателство в България.

Това е най-лесният начин да убедите евентуалния си бъдещ работодател, че имате необходимия потенциал. Силното лично мнение, изказано по подходящ начин, говори много повече за вас от всичките дипломи и следдипломни квалификации, които притежавате. А богатата обща култура ще ви даде възможност да се справите, независимо от това къде точно ще работите.One Response

  1. Аз в момента завършвам счетоводство,а нищо не съм в течение, но пък ще приложа тези съвети, полезна информация! Блогът е страхотен и с нетърпение очаквам нови съвети за счетоводството

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още