Кариера като счетоводител – знанията относно законодателството

Публикувано на 6 февруари 2011 г.

След като в предишните публикации разгледахме трудностите пред счетоводителите без опит и засегнахме темата за това колко са важни уменията за работа със счетоводен софтуер за кариерата,  днес ще продължим с друг важен аспект относно качествата на добрия счетоводител, а именно – доброто познаване на законодателството. Има едно важно нещо, с което трябва да бъдат наясно всички, които искат да работят тази професия – и това е, че обучението им ще продължи цял живот. Всъщност, актуалните и точни знания са абсолютно необходими в процеса на работата – защото дори днес да познавате перфектно даден закон във всичките му аспекти, твърде е възможно след сравнително късо време знанията Ви да се окажат напълно погрешни, ако не ги актуализирате своевременно.

Постоянното актуализиране на знанията звучи доста трудно – но работата на счетоводителя е процес на непрекъснато обучение. Не случайно, дори да имате дългогодишен стаж, ако в биографията Ви има дълги периоди (по-големи от шест месеца), в които не сте работили по специалността си, то вероятно опитът ви ще изгуби своята тежест.

Големият проблем на завършващите счетоводни специалности е, че всъщност изобщо не са запознати с актуалното данъчно законодателство.

Това, разбира се, не е по тяхна вина. Учебните програми в България винаги са изоставали с минимум десетилетие от съвременността. Защо ли? Просто осъвременяването на методиките за преподаване на счетоводна отчетност е трудоемък процес, свързан с усилия и бюрокрация. Много са малко преподавателите, които биха намерили подобни усилия за оправдани, предвид пълната им демотивация за работа. Ето защо, в учебните програми се набляга на стабилните счетоводни принципи, непроменящи се с времето – но те често са безсмислени и неприложими в повечето съвременни фирми.

В нито една учебна програма по счетоводство не се разглеждат актуални казуси, които биха възникнали в една съвременна фирма. Липсва стремежа към развитие на уменията за четене и разбиране на законите и практиката. Задачите по счетоводство често са измислени преди повече от десет години, и са абсолютно еднотипни.

Ако разчитате, че знанията от училище са достатъчни за да станете счетоводители, грешите.

Какво можете да направите: Като за начало, не спирайте да си учите уроците. Добрата оценка по счетоводство не е най-важния критерий за това доколко подходящи сте за работа, но все пак е мерило за упоритост и желание за развитие. Но междувременно, наблегнете на най-важните закони – започнете с трудовите и осигурителните закони, и закона за ДДС. Когато започнете да ги четете, вероятно ще ви се сторят неразбираеми и сложни. Но проявете упоритост – прочетете ги поне три пъти – целта е да свикнете със специфичния език и законодателните термини. Колкото повече четете законите, толкова по-лесно ще ви е да усвоите нещо ново. Но не се опитвайте да запомните всичко – целта е да усвоите основните принципи.

Наблегнете на интернет.

Ако го използвате правилно, ще ви помогне да разширите неимоверно общата си култура в областта на икономиката, правото и счетоводството. Това е изключително ценно качество за един съвременен специалист. Много хора правят грешката да мислят, че счетоводството е единствено съвкупност от разни закони, правилници и наредби. Без да имате цялостен поглед относно развитието на икономиката, политиката и обществото като цяло, ще се превърнете в обикновени чиновници. Но ако търсите развитие в някоя съвременна фирма или счетоводна къща, подобни знания са задължителни. По-долу сме дали списък на някои от най-добрите сайтове, за които препоръчваме да ви стане навик да преглеждате – например със сутрешното кафе:

  1. Odit.info – това е най-големият портал за счетоводство. От там можете да се запознаете с най-новите изменения в законите, и да се запознаете с огромен брой казуси. Но, внимание! Форумът е интересно място, но никога не приемайте едно мнение за абсолютно правилно.
  2. Ikonomika.org – задължителен блог за интересуващите се от икономика. Авторът е Георги Ангелов – старши икономист в Институт „Отворено общество“. Ще ви помогне да развиете общата си култура.
  3. Money.bg – може би най-ценният ресурс за новини, анализи, мнения относно българската и световната икономика.

Съставете си свое собствено мнение относно данъчното, трудовото и осигурителното законодателство в България.

Това е най-лесният начин да убедите евентуалния си бъдещ работодател, че имате необходимия потенциал. Силното лично мнение, изказано по подходящ начин, говори много повече за вас от всичките дипломи и следдипломни квалификации, които притежавате. А богатата обща култура ще ви даде възможност да се справите, независимо от това къде точно ще работите.Търсите качествено счетоводно обслужване?

Свържете се със Счетоводна къща Гарант
Изгодно

One Response

  1. Аз в момента завършвам счетоводство,а нищо не съм в течение, но пък ще приложа тези съвети, полезна информация! Блогът е страхотен и с нетърпение очаквам нови съвети за счетоводството

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *