Трудностите, стоящи пред счетоводителите без опит – І част

Публикувано на 18 ноември 2010 г.

Счетоводна отчетност е една от най-елитните специалности в гимназиите. Това е специалност с икономическа насоченост, а икономиката винаги попада в топ 3 на най-желаните професионални направления на току-що завършилите основното си образование ученици. Също така, счетоводството е една много желана специалност и сред магистратурите, защото да получиш образование и диплома в тази област осигурява широк кръг от възможности за реализация – работа в счетоводни къщи, държавни институции като НАП, НОИ, както и на много други места. Работата като счетоводител е една от най-сигурните, дори и по време на криза, защото, за разлика от другите професии, тук личността е водеща – той не може с лесна ръка да бъде заменен с друг – просто защото е необходимо много време, докато новият счетоводител се запознае в детайли с дейността на предприятието и започне ефективно да върши работата си.

Естествено желание на всекиго е да заеме сигурно, стабилно и добре платено работно място в счетоводна къща, фирма или държавно учреждение, и това е една от водещите причини конкуренцията да учиш счетоводство да е толкова голяма сред кандидатите.

Странно е, но повечето от учещите в счетоводна специалност вярват в идеята, че доброто образование автоматично им осигурява успешна кариера. Малцина съзнават проблемите, произтичащи след завършването, а още по-малко правят стъпки за предварителното им преодоляване. Тази статия няма за цел да обезсърчи желаещите да работят като счетоводители, а да ги запознае предварително с проблемите, които им предстоят по пътя. Когато си наясно с това, което ти предстои, правиш голяма крачка към постигане на целите си.

Истината е, че, независимо от потенциала, амбициите и знанията на кандидата, в България опитът и предишния трудов опит имат водеща роля при решението на работодателя за назначаване на един или друг счетоводител.

В България липсва сътрудничество между бизнеса и образованието

Какви са причините за това? На първо място, нереформираното ни образование на практика създава нищо неумеещи всезнайковци. Това важи и за счетоводните специалности – трудовото, осигурителното и данъчното законодателство се променя почти всяка година, едни правила остаряват, други се появяват, и заради тази динамика се получава така, че когато счетоводителят излезе на пазара на труда, неговите знания на практика вече са изгубили своята актуалност. За собственика на малка или средна фирма това обикновено е риск, които не може да си позволи – грешките обикновено се заплащат от управителя на фирмата. Освен това, образованието на счетоводителя му дава знания единствено за чисто теоретичните аспекти, но в процеса на реалната работа се сблъсква с чисто практически проблеми, за разрешаването на които често се оказва безпомощен.

Истината е, че един счетоводител без опит има шанс да започне работа единствено във фирми, които поддържат собствен счетоводен отдел, и търсещи нов служител поради предстоящо разширяване на дейността си. Идеята е докато фирмата се развива, новопостъпилият да бъде обучен за момента, в който ще се появи реална необходимост от него. На теория това звучи добре, но на практика има много проблеми, които карат работодателите да се въздържат от подобни действия. (към продължението…)

работа в счетоводна къща

Търсите качествено счетоводно обслужване?

Свържете се със Счетоводна къща Гарант
Изгодно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *