Трудностите, стоящи пред счетоводителите без опит – част ІІ

Публикувано на 2 януари 2011 г.

В предишния постинг започнахме темата за това какви са проблемите, пред които са изправени току-що завършилите счетоводители в опита си да намерят работа по специалността. Вероятно на някои хора написаното тук ще се стори доста обезсърчаващо, но целта на написаното е друга. За да успееш да постигнеш целите си, първата стъпка е да си добре запознат с евентуалните проблеми, с които предстои да се сблъскаш в бъдеще. Така ще разполагаш с достатъчно време, което да използваш за намирането на достатъчно ефективно решение.

Един мечтан шанс за един счетоводител без практически опит е да започне работата си във фирми, поддържащи собствен счетоводен отдел с няколко счетоводители, които да обучат новопостъпилия за момента, когато ще се появи нужда от него в един бъдещ планиран момент на разширяване на дейността на фирмата. Пречките пред този вариант са следните:

  1. В период на криза фирмите намаляват обема на дейността си и съкращават персонал. Хубавата новина е, че според повечето икономисти кризата в България е към своя край, т.е. не е далеч момента, в който фирмите отново ще започнат да планират разширяване на дейността си
  2. В България липсва практиката да се сключват договори за обучение, чийто смисъл най-общо е, че работодателят поема ангажимента да обучи счетоводителя, а в замяна на това обученият поема ангажимента да работи във фирмата определен брой години. Това е доста голям проблем, защото с наемането на току-що завършил счетоводител работодателят поема известен риск от грешки, освен това времето, което другите специалисти трябва да отделят на новопостъпилия, обучавайки го, представлява всъщност разход за фирмата. Никой работодател не би желал да изразходва фирмено време и ресурси, и да ги инвестира в някого, за когото не е сигурен дали ще остане във фирмата след като натрупа опит.
  3. Третият проблем стои в самите кандидати за работа. Много често те поставят изисквания за възнаграждение, равно на заплатата на счетоводител с опит. Причината за тези изисквания е разбираема – кандидатите често имат и алтернативни възможности за заетост, които не са по специалността им, но за сметка на това биха им осигурили далеч по-високи доходи. По този начин желаещите за започнат да се развиват в областта на счетоводството са изправени пред сериозна дилема – какво искат да постигнат в краткосрочен план – добри доходи или кариера като счетоводител. Много често този избор просто не зависи от тях – въпреки желанието си да работят като счетоводители, и въпреки съзнанието, че професията ще им осигури добър доход в дългосрочен план, те са принудени да започнат нискоквалифицирана работа, за да осигурят достатъчен доход за текущите си нужди.
  4. Четвъртият проблем пред този вариант е, че фирмата, в която счетоводителят евентуално би започнал работа, се е специализирала в пазарната си ниша – например производството на даден продукт или услуга. Счетоводното законодателство е универсално, но собственикът или управителят обикновено очакват от счетоводителя си да бъде запознат и с цялата законова и нормативна уредба, касаеща бизнес средата, в която фирмата работи. А за кариерата на всекиго е добре да работи с множество фирми с разнообразен предмет на дейност, за да успее да добие възможно най-широк обхват от знания и умения. Специализирайки се с фирма с конкретен предмет на дейност, за счетоводителя става по-трудно да прояви гъвкавост при евентуално търсене на нова работа.

Като че ли последният проблем е най-лесно разрешим. Голяма част от счетоводителите започват кариерата си, търсейки счетоводна къща. Управителите на фирми за счетоводни услуги почти винаги са се сблъсквали с проблемите, пред които са изправени кандидатите, и много често това ги мотивира да дадат шанс на млади и талантливи хора. Не случайно огромен процент от успелите счетоводители са започнали развитието си по този начин. В някоя от следващите публикации ще посочим някои полезни според нас съвети, които биха помогнали на кандидатите да се справят по-лесно с проблемите, стоящи пред тях.

Търсите качествено счетоводно обслужване?

Свържете се със Счетоводна къща Гарант
Изгодно

One Response

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *