6 неща, които трябва да знаете преди да започнете нов бизнес

стартиране на бизнесГоляма част от клиентите на Гарант са фирми, стартиращи своята дейност.  В началото често ни се налага да им съдействаме и консултираме по повод първоначалните трудности на започването на бизнеса им – като например как да получат необходимите им разрешителни за дейността им.

Това е любимият ни момент. Винаги е вълнуващо да работиш с хора, започващи нов бизнес. Вероятно за този тип хора би било интересно да прочетат и нашия списък с 6 неща, които трябва да се знаят преди стартирането на начинанието.

1. Не подценявайте бизнес плана

Ако не търсите първоначално финансиране, вероятно ще се изкушите да пренебрегнете писането на официален бизнес план. Въпреки това, да напишете на хартия бъдещата си визия относно очакваните печалби, прогнози за развитието и каква ще бъде маркетинговата стратегия е особено добър начин за избистрянето на пътя, по който ще се движите занапред. Цялото планиране трябва да се съсредоточи върху два основни въпроса: Каква пазарна потребност задоволява продуктът ми, и при какъв обем на продажбите мога да реализирам печалба? По отношение на втория въпрос един добър счетоводител със сигурност би бил от полза.

В допълнение, не пропускайте да обмислите каква стратегия на излизане от пазара евентуално бихте приложили. Искате ли децата ви да наследят фирмата с нейните активи и пасиви? Или пък по-скоро бихте продали бизнеса си на някой инвеститор? Много е важно да обмислите тези въпроси още от началото, за да изградите по правилен начин организацията си (от правна гледна точка). Ако крайната цел е един ден да продадете компанията си и да се отдадете на почивка, то през целия период на развитието й е важно да ползвате услугите на добра счетоводна къща – защото така ще оправдаете исканата цена пред евентуалните инвеститори.

 2. Избягвайте да се водите изцяло от миналия си опит.

 Много предприемачи правят подобна грешка. Например, ако един човек дълги години работи като главен счетоводител на някое голямо държавно предприятие, вероятно един ден би събрал достатъчно смелост да създаде собствена фирма за счетоводни услуги. Всъщност, смелост не е точната дума. Той би добил самочувствието, че дългогодишният му опит би му помогнал в новото начинание.

Но това е илюзия. Пазарът и бизнес средата са като живи същества – те постоянно се променят. Разчитайки изцяло на миналия си опит и натрупан авторитет, вие пропускате да забележите, че средата се променя – а с нея технологиите, законодателството и бизнес практиките. Ето защо трябва да бъдете насочени към новото, а не към миналото.

3. Не наемайте приятели.

Много хора правят тази грешка – основният им мотив е, че познават хората, с които ще работят и това би било от полза. Това е много погрешно – и би довело до множество трудни ситуации в бизнеса. Защо е така?

Първо, успехът създава завист у приятелите. Това е нормално – но е вредно за работната атмосфера. Също така евентуалното уволнение на приятел е емоционален проблем, който пречи на обективните решения. И, трето, клиентите Ви биха желали служителите на фирмата ви да бъдат назначени благодарение на личните си качества, а не на основание лични контакти. Вие лично бихте ли поверили счетоводството си на човек, назначен в счетоводната кантора единствено защото е приятел на управителя?

(Следва продължение…)

Share on facebook
Сподели във Facebook
Share on twitter
Сподели в Twitter

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *