Интервю за работа като счетоводител – ръководство за оцеляване (І част)

Публикувано на 29 юни 2011 г.

Да бъдете подготвени за интервюто е от ключово значение за успеха. Научете как.

В едно интервю за работа, интервюиращият обикновено се интересува от две неща – вашите знания и основни умения.

Изискванията относно знанията ще са различни, в зависимост от това дали става въпрос за счетоводна къща, или за специализирана фирма. Освен това голямо значение имат обхвата и нивото на длъжността, както и конкретните задължения на работното място. Но въпреки това, въпросите на интервюиращия най-вероятно ще целят да разкрият вашите знания и умения в следните области:

  • Счетоводните принципи и практики
  • Принципите при извършване на одит
  • Анализът и отчитането на финансови данни
  • Управленските отчети и управленското счетоводство
  • Бюджетирането
  • Знанията относно счетоводния софтуер
  • Знанията относно прилагането на съответните правилници, закони и наредби.

Въпросите, които биха ви задали по време на интервю за счетоводител вероятно ще бъдат свързани с вашата автобиография, тъй като ще се отнасят пряко към вашата квалификация, опит или минало обучение. Ако предишният ви опит е свързан с работа в счетоводна къща, въпросите вероятно ще бъдат много разнообразни, поради големия брой фирми, с които сте работили. А ако сте работили в специализирана сфера от бизнеса, очаквайте по-специализирани, но и по-задълбочени въпроси.

Очаквайте въпроси като:

Как се отразиха последните данъчни промени върху счетоводството на последната Ви фирма?
Можете ли да ни разкажете подробности за своя опит в изготвянето на счетоводни отчети, полезни за управлението на фирмата?
Разкажете ни за различните счетоводни софтуерни продукти, които сте използвали в работата си досега, и кой от тях отговаря най-добре на Вашите нужди.

Интервюиращият ще се фокусира върху въпроси, които търсят доказателства за вашите способности като счетоводител, и умението ви да разбирате стопанските процеси. Вероятно ще бъдете помолени да предоставите конкретни примери, когато сте демонстрирали своите умения.

За да отговорите по един добър начин, помислете върху миналия си опит, изберете подходящи примери, като можете да използвате следната структура:

  • Опишете конкретната ситуация или задача, в която сте попаднали. Това може да бъде сложен счетоводен казус, проблем с данъчните власти при ревизии или проверки, и други.
  • Детайлизирайте стъпките и действията, които сте предприели за решаването на проблема
  • Опишете резултата от действията си и изхода от ситуацията. Например – какво се е случило, какъв е бил резултатът от проверката, и какво сте научили накрая.

Уменията на счетоводителя са разнообразни и могат да бъдат групирани по различен начин. В следващата ни публикация ще ви разкажем за това с какви въпроси евентуалният ви работодател би изследвал различните аспекти от уменията ви като счетоводител. А също така ще ви дадем и полезни насоки, и конкретни примери за това по какъв начин да отговорите.

 

Търсите качествено счетоводно обслужване?

Свържете се със Счетоводна къща Гарант
Изгодно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *