Пловдив

тел: 0898 7777 36

адрес: бул. 6-ти септември 157, ет.1

Защо е нужно счетоводство на фирмата?

Много начинаещи предприемачи смятат, че могат да се справят с счетоводството сами. Но в действителност организирането на счетоводство на фирмата трябва да се взема предвид още на етап планиране на бизнеса.

Защо?

Има няколко отговора на този въпрос:

 • На първо място, ако правилно изберете система за данъчно облагане, то това ще ви позволи веднага да намалите данъчната тежест. Ако не сте експерт в тази област, трябва веднага да потърсите помощта на специалисти, а не да чакате да се появят някакви реални проблеми, за потърсите счетоводни услуги.
 • На второ място, от избрания режим на данъчно облагане зависят заплати, плащания, отчитане и осигуровки. Ако се нарушат срокове, това ще доведе до проблеми под формата на глоби, лихви и проблеми с данъчните.
 • На трето място, ако не изберете удачна форма за откриване на фирмата още в началото, то впоследствие ще се наложи да се работи най-вероятно по система за данъчно облагане, която в повечето случаи няма да е най-благоприятния вариант за бизнеса ви.

Счетоводството не е лесна работа

Когато дейността на фирмата е малка, изглежда, че от специално водене на счетоводството няма нужда. Но, все пак, след като бизнесът се разраства и променя, задължително е необходим оперативен контрол. Кой на кого какво дължи, какво липсва, къде трябва да се обърне внимание на данъците и къде могат да се направят рационализации за намаляване на разходите. Ето защо е толкова важно да се обърне внимание на организиране на фирмено счетоводство или да се консултирате с професионалисти като потърсите счетоводни услуги, но не и да разчитате изцяло на собствената си компетентност.

счетоводство Повечето предприемачи не разбират тънкостите на счетоводните въпроси, не са наясно за вида на счетоводството, не са в час със законодателството. Освен счетоводството, се налага да се следят и редица други закони, които могат да породят юридически последици за бизнеса. Налага се събиране и обобщаване на информация, която е необходима за изчисляване на данъчната основа и данъчни плащания. Без професионални познания в тази област е доста трудно да се оправи сам човек.

Счетоводните отчети също не са лесна задача. За правилното водене първо трябва да се изчисли данъчната тежест, т.е. да се изчислят предварителни приходи и разходи. След това да се спази правилната точка от закона за отчитане и данъчен режим. Също така трябва да сте запознати с различните видове платежни документи за избрания режим. С консултации и съвети ще помогнем от Счетоводна къща ГАРАНТ.

От значение е и големината на фирмата, колко работници и служители ще наемете, съответно ще се отрази и на счетоводството на фирмата.

Специално внимание следва да се обърне на документацията, както по персонала (личен състав), така и на всяка друга, свързана с бизнеса. Защото рано или късно ще ви посети данъчна инспекция. Има и случаи, когато се инспектира, проверяват се и архивите, дори и след закриване, замразяване на фирмата.

Внимание – календари!

Още веднъж напомняме, че неспазването на сроковете за плащания, осигуряване, данъци, такси, лицензи, патенти и т.н. води до глоби, санкции и в краен случай до блокиране на разплащателна сметка.

Календарът на счетоводителя е много важно нещо, което спестява време и парични ресурси.

Ключът към успешното водене на счетоводство

Нека обобщим накратко. Ползването на счетоводни услуги и изрядно счетоводство помага за:

 • Изчисляване на данъчните плащания;
 • Да се подготви данъчна и води счетоводна отчетност;
 • Да се оформят банкови и касови документи;
 • Начисляване на заплати на работниците, служителите и подготовка на необходимите документи за изплащане;
 • Следене на сметки, контролиране на разходи;
 • Извършване на анализ на разходите и приходите;
 • Събиране на данни за обема на продажбите;
 • Да се вземат предвид всички рискове.

Да се отдадете сами на водене на фирменото счетоводство или да възложите тази дейност на счетоводна къща, е самостоятелно решение за всеки един предприемач. Най-важното – отнесете се към този въпрос колкото е възможно по-сериозно още в етапа на формирането на бизнеса, за да си спестите последващи усложнения и проблеми.

Share on facebook
Сподели във Facebook
Share on twitter
Сподели в Twitter

2 Responses

 1. Здравейте!
  Следя публикациите от известно време и искам на първо място да благодаря за споделянето на важна информация. Също така имам един специфичен въпрос, касаещ фирмите, които НЕ са по ДДС.

  В практиката имали ли сте случай, в който собственика не желае да заплаща ежемесечна такса, а иска документите да се осчетоводяват накуп, веднъж в годината?

  Благодаря предварително!

  1. Понякога получаваме подобни запитвания от клиенти, но ги отклоняваме. Това би нарушило равномерния ритъм на работа, няма как да следим оборотите на фирмата, а евентуални проблемни фактури ще ги открием твърде късно. 2 – 3 месеца е максималния срок, на който могат да се носят документи за фирми, които не са по ДДС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *