Пловдив

тел: 0898 7777 36

адрес: бул. 6-ти септември 157, ет.1

Международен ден на счетоводителя [2020] – всичко за празника

Дата на празнуване за 2020 година: 10 ноември, вторник

Празнува се: в България и други страни по света

Други названия: Ден на счетоводителя

Значение: Слага началото си с издаването на книгата на Л. Пачиоли „Всичко за аритметиката, геометрията, пропорциите и пропорционалностите“ 10.11.1494

Традиции: връчване на парични награди, сувенири, подаръци, тематични торти

Международният ден на счетоводството (Ден на счетоводителя) е професионален празник за служителите, които са свързани със счетоводството. Празникът се отбелязва и от студенти, учители и възпитаници на специализирани образователни институции.

В България през 2020 г. Международният ден на счетоводителя се отбелязва на 10 ноември и се провежда на неофициално ниво.

На този ден служителите на счетоводните кантори, дружества, едноличните счетоводители, както и щатни такива, традиционно го отбелязват с парични награди, сувенири, подаръци, тематични торти.

История на празника

Баща и основател на счетоводството е Лука Пачиоли (Л. Пачоли), италиански математик, живял във Венеция (1447-1517). Именно той написва книгата „Всичко за аритметиката, геометрията, пропорциите и пропорционалностите“, в която отделя цяла глава за материала за основните положения на съвременните счетоводни принципи. Той също така съдържа подробен отчет за това как се води счетоводството във Венеция. Трактатът е публикуван на 10 ноември 1494г. Именно тази дата е избрана и за този празник.

Традиции за деня на счетоводителя

Тъй като повечето представители на професията са жени, букети с цветя, кутии шоколадови бонбони, картички, различни сувенири и малки бюфети във фирми, фабрики и компании са традиционни за Международния ден на счетоводството.

Куест за деня

Спомнете си дали някога сте били в ролята на счетоводител – да се занимавате със счетоводство и разпределение на парични средства в някакъв бизнес.

Интересни факти

 • Според историческите данни терминът „счетоводител“ се появява през 15 век. За първи път тази длъжност е получена от Кристофър Щехер, който служи като чиновник, деловодител в Сметната палата на Инсбрук.
 • Във ФБР работят над 2000 професионални счетоводители.
 • Свети Матей и авторът на първото Евангелие се смята за покровител на счетоводители, данъчни инспектори, брокери и банкери.
 • Ал Капоне, шефът на престъпната група от Чикаго, е смятан за виновен за много престъпления, включително незаконна търговия с алкохол и убийства, но е арестуван за укриване на данъци.

Първите данни за отчитането на продадените и получените стоки са открити на територията на Месопотамия (територията на съвременна Сирия, Турция, Ирак). Средната възраст на находките е 7000 години.

За професията

Първите счетоводители са функционирали още в древна Индия. По принцип тяхната работа се е състояла в отчитане на селскостопански дейности. И едва през XV век се появява думата „счетоводител“, благодарение на владетеля на Римската империя Максимилиан Първи.

Задълженията на счетоводителите включват в днешно време:

 • данъчно и управленско счетоводство;
 • съставяне и подаване на отчет в данъчната служба;
 • работа с товарителници, парични средства и документи за персонала;
 • ведомост за заплати;
 • сътрудничество с кредитни институции и банки;
 • изчисляване на данък върху доходите на физически лица и плащане по граждански договори;
 • пряко участие в инвентаризации и много други.

Днес „счетоводител“ е сред разпространените професии. От прецизната и внимателна работа на счетоводителите зависи не само успехът на отделното предприятие, но и икономиката на цялата държава.

Счетоводителите по целия свят празнуват своя професионален празник – Международния ден на счетоводството или Международния ден на счетоводителя ежегодно на 10 ноември. Тази дата е избрана във връзка с публикацията на 10 ноември 1494 г. във Венеция на произведението на Лука Пачоли „Всичко за аритметиката, геометрията, пропорциите и пропорционалностите“. Една от главите в книгата съдържала информация за счетоводството, а Пачоли бил наречен „бащата на счетоводството“.

От счетоводна къща ГАРАНТ поздравяваме всички счетоводители! Пожелаваме ви да имате повече причини за усмивки на работното място, така че постоянно да чувствате уважението и възхищението на колеги, клиенти, партньори, приятели! Бъдете здрави и успешни!

Share on facebook
Сподели във Facebook
Share on twitter
Сподели в Twitter

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още