Пловдив

тел: 0898 7777 36

адрес: бул. 6-ти септември 157, ет.1

Какви качества трябва да притежава добрият счетоводител

Знаем, че да се намери стабилен и добър счетоводител или счетоводна къща в днешно време не е лесно. От счетоводна къща „ГАРАНТ“ ще помогнем с насоки какви качества трябва да притежава добрият счетоводител.

За да сте счетоводител, първо трябва да имате определени познания в областта на счетоводството и данъчното облагане, да следвате последните промени в законодателството в тази област. Всеки ден в тази сфера на дейност се появяват все повече и повече нови нормативни актове, изисквания, а и законите, регулиращи счетоводството се променят. Ето защо всеки професионален счетоводител просто трябва да вземе предвид всички текущи промени и, както се казва, винаги „да бъде в крак с новостите“, ръката му да е на пулса.

Необходими качества на добрия счетоводител

  1. Само знанията, добити в университет, последващи курсове за квалификация или практиката, не са достатъчни, тъй като за да се защитят интересите на фирмата, компанията, предприятието пред регулаторните органи или контрагентите, счетоводителят трябва да има характер, да бъде уверен и постоянен, да може да докаже своето твърдение или теза. В същото време той не трябва да е скандалджия, конфликтна или импулсивна личност. Това ще отвлече вниманието и загуби времето, както неговото, така и на целия екип.
  2. Способността за работа в екип, в колектив е друга важна характеристика на всеки добър, професионален счетоводител. Ако не се разбирате добре с колеги, клиенти, шефа, имате егоцентричен характер, тогава ще ви бъде много трудно да изградите успешна кариера като счетоводител. Искате ли да бъдете добър счетоводител? Тогава развивайте своите комуникативни умения. Разбирането и стиковането, напасването с хората е много важен момент.
  3. Истинският и професионален счетоводител винаги е точен, акуратен и търпелив. Бързането, припряността и работата между пръсти може да изиграе много лоша шега тук. Колко често трябва да се намери правилният документ за броени минути. Всички първични документи се сортират в отделни папки и, за да се предотврати загубата им, се завеждат в хронологичен ред.
  4. За да не доведе компанията, фирмата до фалит, добрият счетоводител трябва да може да анализира въз основа на реални данни, да изготвя икономическа прогноза за бъдещи периоди. Ако възникнат някакви негативни тенденции, да може и желае да помогне на мениджъра, собственика, управителя на фирмата да намери вариант и резерв за увеличаване на печалбите и избягване на загуби. Да ви посъветва как да спестите или избегнете данъци или такси.
  5. Едно от основните качества на истинския счетоводител е дисциплината. Винаги трябва да има различни графици „под ръка“ – за плащане на данъци, осигуровки, за подаване на отчети, плащания към банката или контрагентите. В противен случай компанията, фирмата няма как да избегне лихви и глоби.
  6. Да си счетоводител е отговорна професия и към нея трябва да се подхожда особено сериозно. В крайна сметка, един счетоводител е отговорен пряко за финансовите дела и законността на фирмата пред държава и контрагенти, партньори. Също така за нейното реноме като бизнес партньор.
Share on facebook
Сподели във Facebook
Share on twitter
Сподели в Twitter

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още