Как да увеличим стойността на фирмата

Как да увеличим стойността на компанията

Публикувано на 30 май 2023 г.

Увеличаването на стойността на вашата компания / фирма е напълно естествено желание на всеки предприемач, който планира да развива или продаде бизнеса си в бъдеще. Но тази задача не е лесна, изисква разработването на определена стратегия. В края на краищата, стойността на компанията се влияе от много фактори. В нашата статия от счетоводна къща ГАРАНТ ще се опитаме да развием напълно тази тема и да отговорим на въпроса как да увеличите стойността на компанията.

Как работи

Подготовката за продажба или просто развитие на бизнеса не е единственият мотив за увеличаване на цената на компанията. По тези показатели може да се оцени ефективността на мениджъра.

Различни методи се използват за увеличаване цената на компанията:

 1. Ефективно управление на компанията.
 2. Набиране на средства от кредит.
 3. Придобиване на авторски права за произведени продукти.
 4. Провеждане на експортни операции.
 5. Премахване на правни спорове.
 6. Избор на устойчиви области на дейност.
 7. Премахване на дълговете.
 8. Подбор на квалифицирани служители.

Тези методи за подобрение могат да се комбинират или използват един по един, в зависимост от ситуацията и възможностите. Нека разгледаме всеки от тях поотделно.

Методи

ISO 9000 Управление на качеството

Доказано е, че използването на управление на качеството по стандарта ISO 9000 повишава нивото на управление на предприятието. И от това пазарната стойност на компанията може да добави до 10 процента.

Сега пазарната цена на компанията се състои от два показателя: активи (цена на акциите) и системен ефект. Ако всичко е ясно с активите, защото те имат съгласувана форма и могат да бъдат показани в документи, тогава системният ефект е по-сложен. Факт е, че неща като имидж, репутация, доверие на клиентите, географско местоположение не могат да бъдат оценени. Но въпреки това те влияят на цената на компанията.

Ако използвате системата ISO 9000 в работата на предприятието, това ще има положителен ефект както върху имиджа, така и върху репутацията. Този сертификат трябва да бъде получен, но това не е достатъчно. Основното е, че компанията работи, като се придържа към този стандарт за качество.

Ако използвате системата ISO 9000 в работата на предприятието, това ще има положителен ефект както върху имиджа, така и върху репутацията.

Кредити

На пръв поглед изглежда, че кредитите не само не красят компанията, но и понижават пазарната ѝ стойност. Всъщност, този инструмент успешно функционира във всички най-големи корпорации в света. Ако се използва разумно, ще служи добре. Освен това, доверието на банките означава, че организацията има статут на надежден партньор.

Важно е да изберете оптималното съотношение на собствен капитал и заемни средства. Клиентът няма да се смути от дълга на компанията, ако печалбата позволява да бъде изплатен навреме.

Ако компанията няма външни дългови задължения и съществува само със собствени средства, това, напротив, е причина да бъдете предпазливи. В края на краищата пълноценното развитие и растеж само за сметка на собствени средства са невъзможни. Ако заемите се използват успешно, тогава е вероятно увеличение на пазарната стойност с 10-15 процента.

Избор на устойчиви области на дейност

От правилно избраната сфера на дейност зависи не само успехът на бизнеса, но и неговата стойност. Ценят се сфери, които се отличават с най-голяма стабилност и положителна перспектива за бъдещето. Избирането на области, които остават във вчерашния ден, може да обезцени дори една успешна компания. В края на краищата всяка година цената ѝ само ще пада.

Квалифицирани служители

Гръбнакът на всяка компания са нейните служители. Да събереш добър екип е изключително трудна задача. Ако във фирмата работи висококвалифициран и сплотен екип, това е едно от условията за просперитет и увеличаване на оборота.

Експортни операции

Компания, която работи с чуждестранни партньори, винаги изглежда солидна и привлекателна в очите на потенциалния купувач. Ако една организация е навлязла на чужди пазари, това означава, че има отличен потенциал и бързо се развива в тази посока.

Премахване на юридически / съдебни спорове

Всеки неразрешен съдебен спор уронва репутацията на компанията. Потенциалният купувач обръща специално внимание на тях, тъй като те могат да бъдат наследени от него. В резултат на това цената на компанията може леко да падне. Понякога е по-евтино да платите на компетентни адвокати и бързо да уредите всички правни проблеми, отколкото да загубите стойността на бизнеса при продажбата. Същото в пълна степен важи и за елиминирането на задължения към съдружници.

Когато е взето решението за продажба

Когато се вземе решение за продажба на компанията / бизнеса ви, трябва да се предприемат редица мерки за по-изгодна продажба на компанията. Има 2 етапа: предпродажбена подготовка и представяне. Редът на подготовка е следният:

 • Извършва се експертна оценка на активите, която разкрива точната им стойност.
 • Ако има дългове, те се изплащат.
 • Ако има правни спорове, те се разрешават.
 • Извършва се финансово-счетоводна ревизия, която привежда в ред документацията.
 • Изготвя се 2-3 годишен бизнес план, който да покаже перспективите на новия собственик.

В заключение

За да увеличи стойността на компанията, предприемачът ще трябва да се постарае и да обмисли стратегии. Но целта тук оправдава средствата. Опитни оценители казват, че цената зависи не само от изпълнението на текущите дейности (въпреки че това също е важно). Потенциалът на компанията също играе важна роля: дали компанията може да увеличи обема на продажбите с течение на времето, да пусне нови производствени мощности и да се разшири.

Именно тези фактори в крайна сметка влияят върху крайната стойност на компанията, намалявайки я или, напротив, увеличавайки я.

Сложете счетоводната си дейност в ред – получете помощ за изрядно счетоводство!

Свържете се с нас сега!
Изгодно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *