Отваряне на автомивка

Как да отворите собствена автомивка – част 1

Публикувано на 26 октомври 2021 г.

Искате да отворите автомивка, но не знаете откъде да започнете собствен бизнес, така че да донесе видими приходи? Прочетете статията от счетоводна къща ГАРАНТ, тя ще даде отговори на всички ваши въпроси и ще ви помогне да започнете успешно.

Откъде да започна?

Конфуций твърди, че най-сложна и трудна е първата стъпка, но ако я направите правилно, то останалата част от пътя ще изглежда необременяваща и дори до известна степен лесна. Съгласете се, че ако човек е успял да преодолее съмненията и работата е започната, тогава е много по-лесно да продължите. Но какво е първото действие, което трябва да предприеме начинаещ бизнесмен, за да може дейността в областта на бизнеса с автомивка да започне успешно и впоследствие да даде значителен доход.

Колкото и да е странно, за да не затънете в ямата на дълговете, трябва да изследвате почвата под краката си. Реално оценявайте собствените си възможности, независимо дали започвате бизнеса си от нулата или е по-добре да помислите за франчайз, който значително ще улесни откриването.

Помислете колко добре разбирате тази област на дейност, защото в бъдеще ще трябва да контролирате процеса сами.

Отнесете се сериозно, не се надявайте на трети или четвърти лица, вашият доход зависи от качеството на предлаганите услуги, така че трябва да бъдете истински професионалист в бизнеса си.

Започвайки дълъг, но интересен път в света на бизнеса, си струва да махнете розовите очила и да спрете да се надявате, че всички разходи ще се изплатят за една седмица, а на стълбата към успеха ще бъдете без конкуренция. За съжаление, конкуренцията е унищожила много наивни начинания, които първоначално не са я вземали под внимание. Не забравяйте, че конкуренцията трябва да се познава добре. Внимателно и усърдно оценявайте ситуацията, свързана с пазара на автомивки. За да създадете възможно най-пълна картина, не се страхувайте да си зададете следните въпроси по повод други автомивки:

 1. Ценообразуване;
 2. Качество;
 3. Скорост на обслужване;
 4. Действие на детергентите (миещите препарати);
 5. Чистота на предложената услуга;
 6. Набор от предлагани услуги.

Ще бъде хубаво, ако лично станете клиент на някой конкурент и вземете под внимание както добрите, така и лошите моменти, свързани с услугата. Поглед отвън ще ви помогне да превърнете минусите на конкурентите в свои собствени плюсове. Ако се занимавате с нещо, трябва да сте най-добрият, нали?

След това трябва да знаете за кого ще работи вашата автомивка. Обикновено в България основните клиенти на автомивки са мъже или жени от 18 до 55 години със стабилни доходи.

Какво можете да предложите на тази целева аудитория, за да станат редовни клиенти на вашата автомивка? Към този момент има шест типа автомивки, можете да изберете един от изброените по-долу примери или да разработите нещо ново:

Вид автомивка: Плюсове Минуси
Ръчна Бюджетност, висока ефективност на почистването, достатъчно търсене. Продължително време за обслужване, сравнително невисоки доходи, високи рискове от повреда на боята на автомобила.
На самообслужване Икономия на персонал, качествено почистване на автомобила. Разходи за придобиване на оборудване.
Безконтактна Внимателно почистване без повреда на боята на автомобила, спестяване от броя на служителите. Необходимостта от закупуване на специални препарати и оборудване.
Суха Перфектна обработка и полиране на повърхности, минимални разходи за оборудване. Необходимостта от намиране на квалифицирани специалисти или възможността за разходи за тяхното обучение.
Автоматична портална Възможност за извършване не само на измиване, но и сушене, почистване на гуми и други услуги. Големи разходи за оборудване и почистващи препарати.
Автоматична конвейрна Възможност да се обслужва дори транспорт с големи размери. Скъпо оборудване, както и необходимостта от компетентни техници, управляващи процеса.

Често една автомивка съчетава няколко типа услуги, което я прави достъпна за всички слоеве на населението. Като опция можете да разгледате подвижна автомивка. В много отношения тя е подобна на стационарната, само че е мобилна. Минимални разходи, но това едва ли може да се нарече бизнес, по-скоро непълно работно време за студенти.

Инвестиция

Размерът на инвестицията до голяма степен зависи от избрания модел на автомивка. Така например, при избора на ръчен тип трябва да купите само моп, парцали, детергенти, препарати и да намерите човек, който ще върши работата. Тогава откриването ще отнеме по-малко от 1 500 лв. Но се съгласете, че това не е сериозно. Ако човек иска да се занимава с истински бизнес, трябва да обърне внимание на автомивки със специализирано оборудване.

Трябва да се има предвид, че има първоначални, т.е. еднократни разходи, и постоянни, които са необходими за поддържане на бизнеса.

Първоначалните разходи за отваряне на автомивка са за:

 • Компресор;
 • Наем;
 • Апарат с високо налягане за подаване на вода;
 • Апарат с високо налягане с топла вода;
 • Перяща прахосмукачка;
 • Система за почистване на използваната вода;
 • Ушиване на работно облекло с логото на фирмата.

Ако мястото не се наема, а се строи самостоятелно, тогава трябва да добавите още разходи.

Ако човек иска бизнесът му веднага да започне да реализира печалба, тогава трябва да се погрижи за рекламата. За нея трябва да отделите допълнително и да сте предварително подготвени за този разход.

Постоянните разходи включват:

 • Заплатите на служителите;
 • Плащане към Водоснабдяване и канализация;
 • Закупуване на специални препарати за измиване на автомобили.

Постоянните разходи могат да бъдат оптимизирани във ваша полза. Така например, през лятото, когато търсенето на миене на автомобили пада, за да се сведат до минимум разходите, предприемачите наемат студенти, на които могат да плащат по-малко като неквалифицирани специалисти.

Вижте инструкция за отваряне на автомивка стъпка по стъпка в следващата част на статията.

Решили сте да стартирате бизнес с автомивка?

Счетоводна къща Гарант може да съдейства с първоначалната регистрация на фирмата и последващото счетоводно обслужване - на място в офиса или онлайн.
Изгодно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *