предприемачество

Как да намерите целева аудитория, ако сте предприемач?

Публикувано на 20 юли 2021 г.

Ако току-що започвате свой собствен бизнес или проект, намирането на целева аудитория може да бъде истинско изпитание. Може да сте прекалено съсредоточени върху продукта си и да сте уверени за кого е най-подходящ. Може да нямате голям маркетингов екип, който да може да оцени ситуацията критично, да проучи пазара и да анализира аудиторията. Може би след няколко опита да намерите целевата си аудитория, ще искате да вдигнете ръце, но не бързайте.

Ще можете да намерите целевата си аудитория, точните потребители и да увеличите продажбите, ако отделите време за проучване и вземете предвид съветите на счетоводна къща ГАРАНТ, когато планирате малки промоции или цяла кампания.

Как да намерите целевата си аудитория

1. Изяснете разликата между целеви пазар и целева аудитория

Често в статии, посветени на търсенето на целева аудитория, термините „целеви пазар“ и „целева аудитория“ се използват с едно и също значение. Но между тях има принципни различия, които е важно да се изяснят, преди да се планира рекламна акция или кампания.

Целевият пазар е група от хора, които са вашите потенциални клиенти. Въз основа на техните нужди адаптирате продукта или услугата си. Например, ако вашият целеви пазар са милениали (родените между 1981 до 1996 г.), предложението трябва да отговаря на нуждите на технически грамотни, съзнателни хора. Милениалите едва ли ще станат клиенти на компания, която няма сайт или профил в социалните мрежи.

Целевата аудитория е по-тясна концепция. Става въпрос за конкретна група хора на целевия пазар.

Да кажем, че вашата фирма произвежда чаши за многократна употреба. Ако е декември, означава, че е време да стартирате празнични маркетингови кампании. Ако се опитате да покриете всички милениали, дори и в границите на определена територия, това едва ли ще доведе до много продажби. Някои от тях вече може би са си купили чаши за многократна употреба, а други може би изобщо не се интересуват от такъв продукт. За да може вашето маркетингово послание да достигне до правилните хора, струва си да сегментирате целевия пазар на малки групи.

Милениалите са едно от най-многобройните поколения и те активно използват социалните мрежи. Според GlobalWebIndex infographic, 83% от тях имат профил във Facebook и 67% имат профил в Instagram. Това означава, че по-голямата част, а може би и цялата ви маркетингова кампания трябва да се проведе в социалните мрежи.

Можете да стесните аудиторията си още повече. Например сред тези, които се грижат за околната среда, наскоро са търсили идеи за подаръци за Коледа или предпочитат онлайн пазаруването. С други думи, целевата аудитория е кръгът от хора, на които ще предадете маркетинговите си послания.

2. Определете колко полезен е вашият продукт или услуга

И така, разгледахме примери за целева аудитория, но може би не планирате да привлечете екологично насочени потребители. Как в този случай да се определи целевата аудитория?

След като разберете разликата между целевия пазар и целевата аудитория, определете основните предимства на вашия продукт или услуга. Не забравяйте, че хората търсят решение на проблема, така че целта е да покажете колко полезна е вашата фирма, продукт или услуга. Въз основа на това ще идентифицирате малки групи хора, които може би ще се заинтересуват от вашия продукт или услуга.

3. Научете географските, демографските, психографските и поведенческите характеристики на аудиторията

Междинният етап между определянето на целевия пазар и целевата аудитория е сегментирането на пазара. Става въпрос за разделяне на потенциалните клиенти на малки групи според техните искания.

Можете да сегментирате пазара си по четири показателя:

  • географски;
  • демографски;
  • психографски;
  • поведенчески.

Географският показател означава територията в широк смисъл (континент или държава) и тесен (град или село, квартал). Той е особено полезен за компании, които предлагат местни стоки или услуги.

Демографските характеристики включват: възраст, пол, националност, религия, професия, семейно положение и други показатели. Тази информация помага на компаниите да разберат по-добре поведението на своите потенциални клиенти.

Психографският показател е по-тесен от предишните. Той предполага сегментация въз основа на начина на живот и помага да се определят интересите, професиите и ценностите на определена група хора.

Поведенческият критерий позволява разделянето на хората по поведенчески модели. Това може да бъде причина за покупка, периодичност, степен на лоялност и отношение към определени видове продукти и услуги.

Сегментирането на пазара ще ви помогне да идентифицирате конкретни групи хора и по този начин да се уверите, че маркетинговите усилия не са напразни.

4. Научете повече за целевата аудитория на вашите конкуренти

Вероятността да сте създали уникален продукт или услуга е достатъчно малка. Повечето компании имат много конкуренти и вашата марка не е изключение. Така че определено трябва да проучите целевата аудитория на конкурентите.

Едва ли са успели да покрият целия пазар, всички сегменти и аудитории. Така че имате чудесна възможност да попълните свободната ниша. Хората, които не са клиенти на вашите конкуренти, могат да ви изберат, ако маркетинговата ви кампания е насочена към подходящата група.

Можете да отидете по-далеч и да се опитате да спечелите аудиторията/потребителите на конкурентите си. За да направите това, трябва да отделите време за задълбочен анализ на техните стратегии и кампании, за да разберете недостатъците и да накарате клиентите им да се обърнат към вас.

5. Питайте клиентите си

Друг начин да се намери целева аудитория е да се проведе проучване сред съществуващите клиенти. Задайте им въпроси, които ще ви помогнат да разберете как, кога и защо купуват вашия продукт или услуга. Също така можете да съберете основна информация, за да проучите по-добре демографските и психографските характеристики на клиентите.

Този подход ще ви помогне по два начина едновременно. Чрез анализиране на съществуващата аудитория и аудиторията на вашите конкуренти, ще можете да оцените голямата картина и да намерите ниша за вашия продукт или услуга. Също така ще можете да разделите целевата си аудитория на малки групи и да персонализирате посланията си, за да получите по-добри резултати. Например, персонализираният подход в имейл маркетинга и рекламата ще ви помогне да се свържете директно с клиентите във всяка рекламна кампания.

Изучаването на съществуващата аудитория ще ви позволи да я запазите, ако посланията ви са персонализирани. В допълнение няма нужда да прекарвате много време в дизайн на проучването: можете лесно да го създадете на Survey Monkey или Typeform.

6. Тествайте маркетинговите си кампании

Ако при първия опит не сте успели да създадете успешна кампания, това не означава, че неправилно сте идентифицирали целевата аудитория. Причината може да е грешен канал, слаб призив за действие, текст, изображения или неподходящо време. Затова си струва да стартирате няколко малки кампании с различни въвеждащи данни и да анализирате кои са най-ефективни за различните аудитории. Въз основа на събраната информация ще разберете кои групи хора не се интересуват от вашия продукт или услуга, кой трябва да бъде убеден и кой е потенциален клиент.

Възползвайки се от съветите на счетоводна къща ГАРАНТ, ще можете да намерите целевата си аудитория и да увеличите продажбите си. Това е особено актуално сега, когато интернет е претъпкан с маркетингови кампании и трябва да се постараете да се забележат посланията ви, съобщенията.

Намирането на целева аудитория е постоянен процес, на всеки етап от който научавате нещо ново. Не спирайте при първия резултат и използвайте всички маркетингови усилия, за да спечелите нови клиенти.

Нужен ви е счетоводен съвет или консултация?

 Търсите оптимизиране на разходите и данъците?
Изгодно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *