Пловдив

тел: 0898 7777 36

адрес: бул. 6-ти септември 157, ет.1

В помощ на счетоводителя – как да запазите зрението си?

Дървеното сметало и калкулаторите отстъпиха място на мощни процесори, компютърните програми и монитори в счетоводната “кухня”. Умът на счетоводителя с тяхна помощ превръща цифрите в “ядлив” баланс и „деликатесен“ отчет. Но понякога има и лош късмет: работният процес може да прилича на рязане на лук. Очите се зачервяват, парят, сълзят. От счетоводна къща „Гарант“ ще разрушим порочната система и ще ви научим как да пазите зрението си.

Какво се променя при пренареждане на условията или как правилно да поставите монитора?

Цифровите технологии са и благо, и проблем. При работещите дълго време с компютър неизбежно започват проблеми със зрението. Ако не се справите с тях, не след дълго ще се превърнете в кърт, който не иска да види дневна светлина. Много хора решават, че мониторът им е малък, не е достатъчно ярък и си купуват 32-инчов, смятайки, че ще виждат като сокол!

правилна позиция на работа

Но не всичко е толкова просто – зрението се влошава поради съвкупност от причини. Ще отделим пет от главните и ще подскажем решения.

  1. Очите се изморяват заради неправилно разположението на монитора. Специалистите съветват да инсталирате екрана, водени от правилото „на ръка разстояние“. В сантиметри: 50-80 от нивото на очите. В горната част екранът трябва да бъде на нивото на веждите, в леко наклонено положение – ъгъл не повече от 40 градуса.
  2. Разучете техническите характеристики на монитора, които допринасят за запазването на зрителната острота. Честотата на обновяване на екрана не трябва да бъде по-малка от 140 Hz. Оптималната яркост – в рамките на 100 нита, тъй като прекалено ярката подсветка натоварва очите. Определяща роля при избора на монитор за счетоводител в края на краищата няма да е за “игри със стрелба”. Достатъчна ще е нормална резолюция на екрана. Препоръчителен размер до 22 инча.
  3. Моля, обърнете внимание на осветлението на кабинета, офиса и непосредствено на работното място. Изберете го така, че мониторът да не отразява и блести. Поставете монитора на фона на стена с не толкова ярък цвят, иначе бунтът от цветове ще ви разсейва и изморява очите ви. Не позволявайте на екрана да се покрие с прах и пръстови отпечатъци – такава повърхност намалява остротата на зрението.
  4. Изберете удобен работен стол с подлакътници. При възможност изберете модел от типа “мениджърски стол”. Обърнете внимание на ортопедичните качества и функционални възможности на седалката. Кожена тапицерия ще подчертае вашия статус на солиден финансист.
  5. Няма нищо по-лошо от монотонна работа, от която на човек започва да му мержелее пред очите. Почивайте си от монитора. През всеки половин час откъсвайте поглед от любимите си числа и погледнете през прозореца. Можете да помечтаете за почивен ден или за почивка през лятото.

Прости съвети как да запазим зрението си при работа с компютър

Няма в света друга такава професия, както на счетоводителя, която да изисква зашеметяващо постоянство, внимание и отговорност. Тя обхваща цялата концентрация и не дава време за много дълги размишления и почивка. Вие, предполагаме, дори сами не забелязвате, колко време сте прекарали, взирайки се в екрана на монитора.

Поставете си програма, която да ви напомня за това, че очите се нуждаят от почивка, смяна на картината. Заредете се с енергия. Например, програмата за очите Eyes Relax изгася екрана през зададен от вас период от време.

Workrave е отишла още по-далеч: след първите дискретни напомняния за почивка заключва клавиатурата и мишката, като предлага да се замени работата с упражнения за очите.

В интернет можете да свалите безплатно програма за тренировка на очите. Името на програмата Relaxation говори само за себе си: почивка, релаксация на очите. Ако вече имате късогледство или далекогледство, прибегнете към програмата Eye-Corrector. Тя предлага упражнения, които ще коригират недостатъците на зрението, ще укрепят мускулите на очите.

Всички упражнения са изчислени за няколко минути и ефективно въздействат на уморени очи. Не искате да ви командва машина, да ви диктува кога и какво да направите – разработете си собствени правила.

Приемете 5 полезни съвета:

  1. Мигайте от време на време, за да не пресъхне роговицата от светлината на монитора.
  2. Премествайте поглед от монитора към далечни обекти – тренирайте мускулите на очите, за да се избегне късогледство.
  3. Пийте фито чай при умора на очите.
  4. Приемайте витамини с лутеинов комплекс.
  5. Не е лошо да работите с компютърни очила.

Красиви очи с остър поглед, с влажен блясък в очите ще имате и съхраните, ако спазвате някои от тук дадените препоръки. Повярвайте, комплексът от упражнения и гимнастика са лесни. Просто си изградете навик.

Share on facebook
Сподели във Facebook
Share on twitter
Сподели в Twitter

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *