Пловдив

тел: 0898 7777 36

адрес: бул. 6-ти септември 157, ет.1

Как правилно да получавате консултации от счетоводител?

Предприемачите често се сблъскват с непонятни ситуации в счетоводството. С проблемите се справят самостоятелно или викат на помощ експерти. Но какво трябва да направите, за да получите ясен отговор на въпроса си? От счетоводна къща „Гарант“ ще разкажем как трябва да се провеждат консултации по счетоводство.

Кой се нуждае от консултациите на счетоводител?

Обикновено счетоводни консултации са нужни на предприемачите в три случая:

Особено стои ситуация, когато собственикът на бизнеса не се доверява на своя счетоводител и иска да го провери.

Разбира се, много въпроси могат да се решат с помощта на търсене в Google, но често има информация със съмнително качество или тя трябва да се пресее от огромни обеми текст. Много по-лесно е да се обърнете към специалисти, които веднага ще обяснят всичко според конкретния казус и ще сложат нещата в ред.

accounting-consultation

Какви могат да бъдат консултациите?

Много предприемачи избират устни консултации. Например, фирмата се занимава с изкупуване на метали, и на собственика му се струва, че много средства отиват за плащането на данъци. Той се обръща към счетоводна къща или фирма, която се занимава със счетоводство на аутсорсинг.

Там внимателно ще ви изслушат и ще се запознаят с бизнеса ви. След това ще получите стъпка по стъпка план за решаване на проблема. Предприемачът слуша съветите и ги внедрява в бизнеса.

В такива консултации всичко зависи от нивото на счетоводителя. Ако той е специалист, то ще даде ефективни съвети, които ще помогнат на бизнеса да спести. Предприемачът едва ли ще може сам да си обясни същността на промените.

Може да се проведат счетоводни консултации и в писмена форма. Така се спестяват време и пари. При устно общуване счетоводителят губи много време за изясняване на детайли и подробности. Едва след това той дава съвети.

Когато един предприемач формулира въпроса си писмено, често проблемът се решава от само себе си. Това в действителност е така. Понякога, когато описваме ситуацията в текст, успяваме да погледнем отстрани и да видим нейното разрешаване, да сложим нещата по местата им.

Плюс това, когато получите писмен отговор от счетоводител, там ще има посочени линкове към нормативни документи, цитати, насоки, които винаги можете да погледнете. Освен това, отговорът може да се съхранява или отпечатва. Ако ситуацията се появи отново, просто ще се възползвате от този отговор.

Какви гаранции се дават при счетоводна консултация?

Счетоводна къща „Гарант“ дава гаранция, че съветите не нарушават законодателството на Република България в настоящия момент. Вие знаете, че правилниците и законите се променят често и е факт, че съвет, даден през октомври 2019 г., може да не е актуален след една година.

Но ние не носим отговорност за взетите решения от предприемача. Има случаи, когато при консултациите се предлага по-малко рисков вариант и такъв, при който рисковете са повече. Собственикът сам решава коя схема да приложи.

Как да се подготвите за консултация и за какво ще платите пари?

Важното е да се формулира основният въпрос. Понякога се чува следното: “Здравейте! Искам да открия фирма за метални конструкции. Чух, че може да се регистрира като ООД или като ЕООД”. И това е всичко. А какъв е всъщност въпросът? Трябва подробно да питате какво точно искате да разберете.

Някои не разбират защо и за какво плащат при консултациите. Това е като в поликлиниката – хората отиват на място и казват, каквото ги питат. Но експертът влага време и прилага знания, за да реши точно вашият въпрос.

Ако се нуждаете от счетоводни консултации, еднократни счетоводни услуги, консултантски или административни услуги, пишете ни на contact[@]kantora-plovdiv.com .

 

Share on facebook
Сподели във Facebook
Share on twitter
Сподели в Twitter

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още