Пловдив

тел: 0898 7777 36

адрес: бул. 6-ти септември 157, ет.1

10 случая, когато да стартирате бизнес е по-лесно от наемна работа

Ако имате поне 2 или 3 общи допирателни с пунктовете, публикувани по-долу, то ще ви е много по-лесно да се захванете със свой бизнес, отколкото да намерите работа като наемен работник, служител.

1. Компетентност.

Когато притежавате компетенции, които са лесно заменими.
Отговорете си на въпроса: можете ли да се предложите директно на работодателя без да минавате през посредник или ако ви "извадят от фирмата", то ще се забележи ли изобщо, че ви няма? А вашите компетенции ще са нужни ли на някого на пазара?

2. Конкуренцията

на пазара на труда срещу конкуренцията в избраната ниша.
Ако безработицата на целия пазар на труда е висока и конкуренцията в самата ниша висока, ще ви е много трудно да намерите работа. Ако сте икономист, например, ще срещнете огромна конкуренция и шансовете ви намаляват.

3. Има ли криза?

Ако да, броят на свободните работни места и нивото на заплатите рязко намалява и по-добре е да направите нещо свое.

4. Време за намиране на работа срещу време на стартиране на проект.

В България процесът на намиране на работа често отнема минимум около 3 месеца, а един по-малък предприемачески проект/бизнес може да заработи в рамките на 1 месец (ако знаете как, имате бизнес-план).

5. Вашето сегашното ниво на доходи къде е по-лесно да се удвои?

При наемният труд ще е по-лесно да се удвои при преход от една в друга професия или при преместване от един град в друг. Или направо от една държава в друга. Тоест, при предприемането на някакъв нестандартен ход, защото за да получите стандартно увеличение на заплатата при наемен труд ще са ви нужни поне 2-3 години за до 20-30% увеличени.

6. Вие сте под 25 години.

Ако сте под 25 години, най-вероятно все още не сте набрали достатъчно компетенции и така търсеният от работодателите трудов стаж. Може би ще е добре да поработите известно време в голяма международна компания, фирма за опит.

Нерядко най-предприемчивите и успешни бизнесмени започват да мислят за своите първи бизнес-проекти още в тийнейджърските си години и на 20 години, когато техните връстници мислят още за първата си работа, те вече имат някакъв предприемачески опит зад гърба си, започват свой бизнес и са наистина напред.

7. Ако сте на повече от 25 години или вече над 40 години,

то да се трудоустроите някъде става в пъти по-трудно.
Съществува дива конкуренция с тези, които са по-млади. Още повече за тези, които са на повече от 50 или 60. Там шансовете да си намерят наемна работа стават още по-малки.

8. Колкото по-късно, толкова по-трудно.

Парадоксът е, че с напредване на възрастта е по-трудно и намиране на работа, и създаване на собствен бизнес. Има повече страхове и ограничения в главата, повече отговорност, задължения. Ипотека, семейство, деца и т.н. Затова най-напредналите и успешни предприемачи се опитват да стартират първите си проекти паралелно с работата си като наемни работници или служители, натрупвайки достатъчно компетенции. За експерименти, грешки и обучение в спокоен режим трябва да се отделят поне 2-3 години. 

Да, може да напуснете и да махнете „хомота от главата си", скачайки в предприемачеството, тогава процесът на учене се случва много по-бързо, някъде за 1 година. Но не всички са готови за това.

9. Продължителност на живота.

За повечето от нас ще дойде този ден, когато ще се пенсионират от работа. И след това може би ще получават 30-40 години пенсия. Продължителността на живота сега рядко надвишава 100 години. Ако ви уволнят или напуснете на 50 години, то с какво да се занимавате до 60-65 години?

Някои зациклят на този въпрос и казват: "Все едно, и без това не се знае дали ще доживея", някои разбират това, когато са притиснати от обстоятелствата, а други се държат тези оставащи 10-15 години преди пенсия, като преди.

10. Няма къде или в какво да се инвестира.

Съществуват стратегии за инвестиране "в старост" като купуване на имоти, които да се отдават под наем или депозити, акции и други инструменти.

Но светът се променя толкова бързо, че старите инструменти спират да работят. Депозитите са неизгодни, акциите се обезценяват, недвижими имоти поевтиняват, при петрола се появяват заместители. И честно казано човек се чуди в какво да инвестира. И тази неопределеност ще се засилва.

Всичко това принуди много от "консерваторите" да разглеждат и се насочват към такива рискови инвестиции като свои стартъпи или стартиращи бизнеси. Иначе, ако е възможно безкрайно да се купуват недвижими имоти и да се получават стабилни 20% годишни доходи за 50 години напред (изпреварвайки инфлацията, т.е. да ставате по-богати по-бързо от останалата част от населението), то вероятно никой няма да рискува и да се занимавам с всякакви стартъпи и технологии? ☺

Share on facebook
Сподели във Facebook
Share on twitter
Сподели в Twitter

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още