грешки в бизнеса

Най-често срещаните бизнес грешки

Публикувано на 5 септември 2022 г.

Статистиката показва, че само 5% от начинаещите предприемачи постигат успех и остават „на повърхността“. Всеки, който има пари за стартиране, може да започне бизнес, но не всеки може правилно да се възползва от възможностите и да не падне духом поради трудности.

Новите предприемачи се втурват в избраната сфера с главата напред без да вземат предвид нюансите на ситуацията (или без да знаят за тях), а по-късно плащат със собствения си крах. От счетоводна къща ГАРАНТ ще разкажем за типичните бизнес грешки, които трябва да знаете предварително, за да можете да ги избегнете.

Стартовите инвестиции не е задължително да са според „Фън Шуй“

Индивидуален предприемач или собственик на фирма, дружество при стартиране на бизнес харчи начален капитал за това, което самият той смята за необходимо за ползотворно начало. Често това е модерно оборудване, офис в модерен район, скъпи дизайнерски мебели, огромна фирмена табела. Но точно без това в първия момент от съществуването на проекта можете да минете.

Можете да стартирате без твърде скъпи вложения (дизайн, офис оборудване, скъпи реклами) в началото на работата.

Търсейки солидност и представителност, предприемачите забравят за същността на своята работа. Основното в търговията е продажбата на стоки и услуги.

Следователно капиталът трябва да бъде насочен към най-необходимото:

 • Формиране на качествени продажби.
 • Пълен анализ на пазара.
 • Изграждане на първична система за продажби и др.

Безличен купувач

Грешките на начинаещите предприемачи понякога се свеждат до невъзможност за работа с целевата аудитория или по-скоро до пълна липса на разбиране от страна на предприемача. Старите познавачи на малкия бизнес отбелязват, че колкото по-конкретен е типът потенциален клиент, толкова по-лесно ще бъде да го намерите и да го запознаете с продукта. Нивото на рекламните разходи, както и тяхната ефективност, ще зависи от това.

Отговорете си на няколко въпроса за вашия клиент:

 • Кой е той? Мъж или жена, каква е неговата възраст, професия, характер?
 • Какво иска?
 • Какво е нивото на доходите му?
 • Какво мотивира покупката му от вас?

Имайки представа за човека или фирмата / компанията, за която е предназначен вашият продукт / услуга, можете компетентно да изградите маркетингова стратегия. Например купувачът е мъж, рибар със средни доходи, който се нуждае от въдица (вие я продавате). Тогава рекламата трябва да бъде поставена в списания за риболов от средната ценова категория. Географски си струва да се настаните там, където преобладава целевата аудитория (например близо до местната фабрика или предприятие).

Липса на ясен план

Организацията на бизнеса трябва да включва обмислено бизнес планиране. Предприемачите допускат критични грешки, когато се надяват на шанс и работят по метода “да се действа нещо”. Ако няма план за действие поне за следващата година от откриването, почти сигурно ще изгорите, при това още през следващите месеци.
Поставете си за цел да напишете подробен бизнес план за начало. Той трябва да съдържа система за изграждане на продажби, наемане и мотивиране на персонала. Напишете как възнамерявате да търсите купувачи и да работите с доставчици. Ако знанията ви за планиране са сведени до нула, но има финансова възможност, тогава можете да платите за професионален съвет от експерт или дори да назначите мениджър с богат опит. И не забравяйте организирането на счетоводството.

Хаотична реклама

Основните рекламни грешки на предприемачите:

 • Неразбиране на разликата между маркетинг и продажба.

Мнозина смятат, че това е едно и също нещо. Продажбите обаче са работа за клиента да купи продукта, а маркетингът е за него да дойде или да обърне внимание на вас. И едното, и другото са важни, но изискват съвсем различен подход.

 • Неоправдано разхищение на рекламен бюджет.

Някои смятат, че трябва да говорят за предложението си навсякъде, като използват буквално всички средства. Но бизнесът се различава толкова много по специфичност, фокус върху клиента и възвръщаемост на рекламата, че парите могат да бъдат пропилени. Някой бизнес е подходящ изключително за интернет като платформа за публикуване на реклами (вашия сайт, социални мрежи, виртуални платформи), а някой за радио и телевизия, които изискват големи инвестиции.

Ако не днес, никога

Не всеки може да се похвали с търпение и честите провали в хода на финансовата работа са резултат от ръцете на предприемача, които са се отпуснали от отчаяние. Не забравяйте, че почти всеки бизнес преминава през три етапа:

 • Работа на загуба.
 • Работа на точката на нула.
 • Работа при печалба.

И във всеки отделен случай продължителността на етапите е много индивидуална. Грешката на бизнесмените е нежеланието да чакат. Те считат, че е по-лесно да прекратят бизнеса си и да започнат друг, отколкото да работят на загуба. Всеки трябва да е търпелив и ако нямате такова, намерете подкрепа от инвеститори или партньори. Разсейвайте се, помислете, намерете правилното решение, защото вашият бизнес е вашето “дете”.

„Криво“ производство или бизнес процеси

Ако грешките се внедрят в бизнес процесите на компанията, това може много сериозно да повлияе на качеството и резултатите от финансовите дейности. Отличете най-типичните от тях:

 • Много време се губи. Това може да се каже например за предприятие, където офисът и производството са далеч един от друг и взаимодействието им не е установено. Трябва редовно да правите много допълнителни стъпки, за да стигнете от една точка до друга, вместо да провеждате ефективен работен процес.
 • Има безсмислена работа. Например документ се отпечатва и след това ръчно се въвежда обратно в компютъра, но на друго място.
 • Няма фиксирана зона на отговорности. Никой не е отговорен за никакви действия и процеси или няколко лица, които прехвърлят отговорността един на друг, отговарят наведнъж.
 • Буквално всичко зависи от ръководството. Всяка стъпка изисква координация, до закупуването на пакет документи в офиса – тоталният контрол често значително забавя процеса.

За да разрешите проблема, се нуждаете от систематизиране на работата и процесите, прехвърлянето на данни, продажбите. Въведете регламенти в работата, назначете ръководител за оптимизиране на бизнес процеса.

Вземане на пари от оборота

Голяма грешка е използването на оборотни пари за лични цели. Понякога бизнесът върви добре и дава плодове. В същото време предприемачът си мисли: „Започнах го за пари, за да подобря живота си – мога да си го позволя“. В резултат на това той взема определена сума от средствата в обращение и купува нова кола или празнува рожден ден в най-скъпия ресторант.

И месец по-късно се оказва, че няма с какво да плаща на доставчиците, с които са работили постоянно. В складовете има малко готови продукти, тъй като има по-малко средства за закупуването им. В резултат на това: загуба на доставчици, купувачи, спад в продажбите и следователно приходи и печалби. Но колата е нова и рожденият ден се празнува „както трябва“.

Незаконна работа и безотговорност

Освен всичко друго, предприемачите понякога допускат правна или счетоводна грешка. Тя е свързана с нежеланието да се плащат данъци в пълна степен, укриване на доходи и документи. „Черната“ каса в наше време може лесно да бъде намерена и отворена от компетентните органи. И въпросът вече няма да е в парите, загубени при откриването на бизнес, а в личната свобода.

Друг момент е несериозното отношение към документацията. Ако не подписвате договори и споразумения за сътрудничество, наем, покупки, тогава бъдете готови да загубите всичко по всяко време. Съмнителните, но атрактивни оферти от контрагенти трябва да предупреждават, а не да мотивират бързото подписване на документите. Бъдете внимателни и в общуването с чиновниците. Бдителността е вашият съюзник, особено при голяма дейност.

Както е прието да се казва, поредица от грешки е безценен опит. Само че това не се отнася за бизнеса. Тук всяка грешка може да струва или много пари, или цялата дейност. Важно е да не бързате да организирате проекта, да анализирате неговата ефективност, уместност. Познавайки възможните грешки и трудности, с които трябва да се сблъскате, можете да преодолеете проблемите адекватно.

Търсите спокойствие и ред в счетоводството?

Свържете се със счетоводна къща Гарант сега!
Изгодно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *